Διακομματική Επιτροπή, «Στρατηγικό Σχέδιο» και 1ο Συνέδριο Νέων Αποδήμων

by | Dec 1, 2024 | Editorial and Analysis, NP Exclusive

BREAKING News

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής  για τον Απόδημο Ελληνισμό πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη 26 Νοεμβρίου τρ. έ.  Θέμα της το «Στρατηγικό Σχέδιο» για τον Απόδημο Ελληνισμό για την τριετία 2024-2027.

Για το «Στρατηγικό Σχέδιο» αρθρογραφήσαμε πρόσφατα από τούτες τις φιλόξενες στήλες της «Nea Proini». Αν επανερχόμαστε στο θέμα είναι γιατί τα όσο ακούστηκαν στην προαναφερθείσα Συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, συνιστούν την επιβεβαίωση των όσων και εμείς είχαμε «καταγγείλει» στο εν λόγο άρθρο μας.  Ότι, δηλαδή, το «Στρατηγικό Σχέδιο μπάζει νερά».

Και πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι του άρθρου μας έγινε η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό τη Διασποράς (sic) με πρωτοβουλία του Προέδρου της, Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππου Φόρτωμα. Μετά τις εισηγήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών  Γιώργου Κώτσηρα και της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δ.Δ.,  Μάιρας Μυρογιάννη, το λόγο έλαβαν οι βουλευτές-μέλη της Διακομματικής Επιτροπής. Οι Βουλευτές της αντιπολίτευσης  αναφέρθηκαν στις αδυναμίες του «Σχεδίου» αλλά κατέθεσαν και προτάσεις από τη δική τους σκοπιά. Όπως και οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Στα αρνητικά, οι αντιπολιτευόμενοι καταλόγισαν το ότι το «Στρατηγικό Σχέδιο» εμπεριέχει προτάσεις γενικές και ασαφείς χωρίς  χρονικές δεσμεύσεις, χωρίς Προϋπολογισμό, δίχως φορείς χρηματοδότησης  και χωρίς αναφορά σε δαπάνες που προϋποθέτει η εφαρμογή του «Σχεδίου». Ο Γιώργος Νικητιάδης, (ΠΑΣΟΚ) το αποκάλεσε business plan (όρο που απέρριψε ο κ. Κώτσηρας) «καθώς δεν υπάρχει όραμα εθνικής πολιτικής» για τους Απόδημους. Ζήτησε να στηριχθούν οι Απόδημοι εκεί όπου ζουν, καθώς και την επανίδρυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Κατά τα λοιπά,  επισημάνθηκε η απουσία συγκεκριμένου σχεδίου για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση των ελληνόφωνων Σχολείων του εξωτερικού . Για την επιστολική ψήφο  ζήτησαν να εξασφαλισθεί το αδιάβλητο και η μυστικότητα, να γίνει  καταγραφή του εκλογικού σώματος εξωτερικού και,  επίσης, να συντελεσθεί η  εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ,  Γεώργιος  Ψυχογιός ζήτησε το Κράτος να  ενισχύσει τις εκπαιδευτικές δομές εξωτερικού και να συμπληρωθούν οι οργανικές θέσεις των Προξενείων για να εξυπηρετούνται οι Απόδημοι Ελληνες.

Η βουλευτής  της “Νέα Αριστερά”, Σία Αναγνωστοπούλου, επεσήμανε ότι το “Στρατηγικό Σχέδιο” θα έπρεπε να κυκλοφορήσει και στην αγγλική γλώσσα “,  υποστήριξε ότι το Σχέδιο της Κυβέρνησης “είναι από μέσα προς τα έξω ενώ θα έπρεπε να είναι από έξω προς τα μέσα” . Ζήτησε, δε, την χαρτογράφηση των Αποδήμων Ελλήνων.

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας) αναφέρθηκε στον “πενιχρό” προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ για την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ζήτησε διϋπουργική συνεργασία για την επίτευξη των στόχων του ¨Σχεδίου” και την επανασύσταση του ΣΑΕ.

Ο Βουλευτής του κόμματος “Σπαρτιάτες»  Αλ. Ζερβέας  χαρακτήρισε το “Σχέδιο” ότι βρίσκεται “προς την ορθή κατεύθυνση με θεωρητικό, όμως, περίγραμμα”.

Στα θετικά της Συνεδρίασης της Διακομματικής  ήταν το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν πως βασικά στηρίζουν την ιδέα ενός στρατηγικού πλάνου. Επίσης θετικό ήταν το γεγονός πως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν προτάσεις  για την βελτίωσή του.

Στην δευτερολογία του ο Υφυπουργός Γιώργος Κώτσηρας είπε πως από τη συζήτηση αποδείχτηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί “Στρατηγικό Σχέδιο”. Ότι πολλές από τις προτάσεις που ακούστηκαν θα εξετασθούν και θα ενσωματωθούν εν καιρώ στο “Σχέδιο” και πως ο ίδιος παραμένει ανοιχτός και σε όποιες άλλες εποικοδομητικές προτάσεις ήθελε υποβληθούν στο μέλλον…

Στο μεταξύ, είχαμε το τελευταίο διήμερο και μία πρώτη  ένδειξη του τρόπου με τον οποίο προτίθεται το ΥΠΕΞ να εφαρμόσει το «Στρατηγικό Σχέδιο». Αναφερόμαστε στο διήμερο “1ο Συνέδριο Νέων της Διασποράς” (sic) και το οποίο αναφέρεται μεταξύ των στοχεύσεων του «Σχεδίου». Ένα Συνέδριο που οργανώθηκε «εν κρυπτώ», με σύνθεση «μη αντιπροσωπευτική» του τίτλου «Connecting Young Voices around the world» . Συγκροτημένο με αδιαφανείς διαδικασίες αφού ούτε ομογενειακές οργανώσεις είχαν –ως καταγγέλλεται- ενημερωθεί, ούτε νέοι από διαφορετικά σημεία του πλανήτη είχαν λάβει γνώση εγκαίρως  για να εκδηλώσουν την πρόθεση και προετοιμασθούν για να συμμετάσχουν σ΄ αυτό…

Απρονοησία; Ανικανότητα οργάνωσης; Σκόπιμη «επιλεκτικότητα»; «Δουλειές του ποδαριού»; Η ουσία είναι πως το “1ο Συνέδριο Νέων της Διασποράς” (μόνιμη «αδυναμία», του ΥΠΕΞ  να αναφέρεται σε ονόματα εμπνευστών ιδεών όπως π.χ. εν προκειμένω του Εμ. Βεληβασάκη για  Συνέδριο Νέων ή του Νίκου Αποστολόπουλου για  Ημέρα Αποδήμων Ελλήνων), έπρεπε και σωστά να οργανωθεί  και καταλυτικά αποτελέσματα να παράξει. Δυστυχώς,  εκείνο το οποίο είχαμε μετά ταύτα,  ήταν μία άνευρη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στην οποία εμπεριέχονται  κοινότυπες έννοιες περί «πρεσβευτών»,  «Ριζών», «γεφυριών» και αλληλοεγκωμιαστικών χαιρετισμών!

 

Ή μήγαρις ανακοινώθηκε π.χ. ότι με αφορμή το 1ο Συνέδριο Νέων  αυξάνεται ο Προϋπολογισμός για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση  και αποφασίζεται Κρατική Χρηματοδότηση  για τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια Εξωτερικού;

Λέμε τώρα…

The views and opinions expressed in this article are those of the authors and do not necessarily reflect the official policy or position of the Dynamis Media Group llc, NeaProini.gr or NeaProini.us. Any content provided by our authors and/or contributors are of their opinion and are not intended to malign any religion, ethnic group, club, organization, company, individual or anyone or anything.

Breaking News