Ο BARACK OBAMA ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ

by | Dec 2, 2008 | Ειδήσεις

BREAKING News

 Του Γιώργου Καραμπελιά

Ο Ομπάμα αρχίζει να συγκροτεί τη νέα του κυβέρνηση. Και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι απελπιστικά. Εκτός από το ισραηλινό γεράκι Ραμ Εμμάνουελ, τον οποίο διόρισε προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, και τη Χίλαρι, την οποία προορίζει για το Υπουργείο Εξωτερικών, επιλογές ήδη χαρακτηριστικές για τις κατευθύνσεις του, αυτές τις μέρες έκανε μία ακόμη ενδεικτική κίνηση. Στη θέση του υπουργού Άμυνας διατήρησε τον υπουργό του Μπους, Ρόμπερτ Γκέιτς! Και εκεί, στο πεδίο του πολέμου, θα κριθεί η νέα διακυβέρνηση.

Αρκεί να παραθέσουμε τις δαπάνες που αντιπροσωπεύει η αμερικανική πολεμική μηχανή όπως τις παρουσιάζει η αναλύτρια Φρίντα Μπέριγκαν:

Υπό την προεδρία Μπους, οι πολεμικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 60%, δίχως να προσμετρούνται σε αυτές οι δαπάνες του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οκτώ χρόνια πριν, όταν ο Μπους έμπαινε στο Οβάλ Γραφείο, οι πολεμικές δαπάνες μόλις ξεπερνούσαν τα 300 δισ. $. Κι όταν ο Ομπάμα καθίσει στην ίδια καρέκλα, το ύψος των δαπανών θα ξεπερνάει τα 541 δισ. $.

Και, θυμηθείτε! Τα νούμερα αυτά δεν αφορούν τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας». Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν επιπλέον 170 δισ. $ για το 2009, εκτοξεύοντας τις συνολικές δαπάνες στα 711 δισ. $! (ένα νούμερο που είναι πολύ μεγάλο, αλλά και ταυτόχρονα συνιστά μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μυστικών υπηρεσιών, την πρόνοια των βετεράνων και άλλα έξοδα ασφαλείας). Συνολικά, οι δαπάνες για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, εκτός του επίσημου αμυντικού προϋπολογισμού, θα φτάσουν τα 922 δισ. $ στη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπους!

Με τέτοια νούμερα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα σε στρατιωτικές δαπάνες, ξοδεύοντας ποσά τα οποία ισοδυναμούν με το 48% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών! Δηλαδή, οι Αμερικάνοι αυτή τη στιγμή σπαταλούν σε ετήσια βάση όσα και οι 45 χώρες που ακολουθούν στον σχετικό κατάλογο!

Η πρόσληψη του Γκέιτς από τον Ομπάμα, που χαιρετίστηκε (!) από την Καθημερινή της 27ης Νοεμβρίου ως ένδειξη της «σοβαρότητας» και της «συνέχειας» της πολιτικής των Αμερικανών, μας φοβίζει ακριβώς γιατί καταδεικνύει αυτή τη συνέχεια!… Μαύρος σκύλος, άσπρος σκύλος…

Γ.Κ.

Breaking News