ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΑΚΟΜΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

by | Feb 24, 2009 | Ειδήσεις

BREAKING News

Την δημιουργία ενός νέου σχολείου για τα παιδιά της περιοχής Τουλούμ του βόρειου Καμερούν ανακοίνωσε η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, επισκεπτόμενος αυτές τις ημέρες σχολεία όπου διδάσκονται παιδιά των φτωχών οικογενειών του βόρειου Καμερούν, στην συνοριακή γραμμή με το Τσαντ.

Το εν λόγω σχολείο θα είναι το 4ο κατά σειρά που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Καμερούν και θα κατασκευασθεί με την οικονομική στήριξη ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων. Τα ήδη υπάρχοντα τρία σχολεία εξυπηρετούν εξακόσια παιδιά το καθένα.

            Επίσης, την 21η Φεβρουαρίου ε.ε., η ΑΘΜ επισκέφθηκε το κεντρικό Λύκειο στην περιοχή Ντατσέκα στο βόρειο Καμερούν, όπου διένειμε γραφική ύλη και μίλησε ενώπιον 2.400 παιδιών, ανακοινώνοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη Καμερούν θα παρέχει από αυτόν τον χρόνο υποτροφίες προς τους δέκα πρώτους επιτυχόντες στα πανεπιστήμια του Καμερούν, ενώ υποσχέθηκε να τους αποστείλει και εκδόσεις εκπαιδευτικών συγγραμμάτων στη γαλλική γλώσσα. «Η μόρφωση είναι η ελπίδα για το Καμερούν», τόνισε ο Μακαριώτατος, όπου, συνοδευόμενος από τον οικείο επιχώριο Μητροπολίτη Σεβ.κ.Γρηγόριο, έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από όλες τις αρχές του τόπου, ενώ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας φιλοξενούν ανταποκρίσεις για την επίσημη επίσκεψή Του. 

             

            Να σημειωθεί ότι στην περιοδεία Του αυτή, τον Μακ.Πατριάρχη Αλεξανδρείας ακολουθούσαν και εκπρόσωποι ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων, και μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης κ. Βάιος Πράντζος, η Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος» της Νίκαιας κα Γεωργία Γεωργιάδου, καθώς και Μέλη του Ιεραποστολικού Συλλόγου Μεγάρων «Ιεραποστολική Συνοδοιπορία».

            Επιστρέψας την 23η Φεβρουαρίου ε.ε από το βόρειο Καμερούν στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, ο Σεπτός Προκαθήμενος του παλαιφάτου Πατριαρχείου επισκέφθηκε την Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Ελευθερίου στην περιοχή Νγκόλβακ, 90 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, όπου έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Κατά την επίσκεψη η ΑΘΜ εξέφρασε την ικανοποίησή Της για την δημιουργία στην περιοχή τριών τάξεων του τοπικού σχολείου, με την οικονομική αρωγή του Συλλόγου της Κρήτης «Γέφυρα της Αγάπης», ενώ εγκαινίασε τρεις νέες αίθουσες διδασκαλίας, αποδεχόμενος και το αίτημα τουν Δημάρχου της περιοχής να συμβάλει στο άμεσο μέλλον στην δημιουργία γεωπονικής σχολής σε οικόπεδο, που θα παραχωρήσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

            Ακόμη, συνεχάρη τον Σεβ.Μητροπολίτη Καμερούν κ.Γρηγόριο για την επιτυχή πορεία του ιεραποστολικού έργου στην περιοχή, αλλά και γενικότερα για την καλλίκαρπη παρουσία της τοπικής Εκκλησίας στην  μεγάλη αυτή αφρικανική χώρα.

            Ο Μακ.Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας επεράτωσε την επίσκεψή Του στο Καμερούν την 23η Φεβρουαρίου, επιστρέφοντας αναχωρεί μέσω του Ναϊρόμπι, την επομένη, 24η Φεβρουαρίου, στην Πατριαρχική Έδρα, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΜΕΡΟΥΝ

            Δεκατρείς Ναοί, δύο ιεραποστολικά κέντρα, δεκαοχτώ γεωτρήσεις προς εξασφάλιση πόσιμου νερού, τρία αγροτικά ιατρεία, τρία σχολεία, είναι μόνο μερικά από τα δείγματα της ελληνικής προσφοράς στο λαό του βόρειου Καμερούν.. Ακολουθούν και άλλα έργα της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που στηρίζουν τον λαό της περιοχής, όπως: διανομή τροφίμων σε δύσκολες περιόδους, χορηγία 300 υποτροφιών το χρόνο σε άπορους μαθητές, διανομή γραφικής ύλης και μάλιστα σε τακτά διαστήματα, καθώς και ένδυσης και υπόδυσης, αλλά και ιατρική φροντίδα από ομάδες ιατρών με ενημερωτικές διαλέξεις για βασικά θέματα πρόληψης σε θέματα υγείας, ιδιαίτερα σε ασθένειες που μαστίζουν τον αφρικανικό πληθυσμό, όπως το AIDS.

            Στην μεγάλη αυτή προσπάθεια, σπουδαίος είναι ο ρόλος των ελληνικών ιεραποστολικών συλλόγων καθώς και η προσφορά της ελληνικής πολιτείας, όπως π.χ. δια μέσου της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με εκκλησιαστικούς ή άλλους ΜΚΟ.

            Η ιστορία της ιεραποστολής στο βόρειο Καμερούν ξεκινάει πριν από 34 χρόνια, καθώς άρχισε να οργανώνεται συστηματικά το 1975 από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Άκκρας Ειρηναίο. Ο ίδιος επίσκοπος, που έχασε την ζωή του μαζί τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο στο αεροπορικό δυστύχημα του έτους 2004, χειροτόνησε τους πρώτους ιερείς στο βόρειο Καμερούν, ενώ ο λιγοστός ελληνισμός της περιοχής συνέβαλε για την ανέγερση των πρώτων Ναών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της οικογένειας Ευστρατίου Ρεπάνη από την Μυτιλήνη, που έχει κτίσει ένα μεγάλο ναό του Αγίου Ευστρατίου στην πόλη Σάαρ του νότιου Τσαντ (ανήκει στην πνευματική δικαιοδοσία της Μητρόπολης Καμερούν), ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν μεγάλοι δωρητές και ευεργέτες, όπως ο κ.Ανέστης Αρνόπουλος από την παραθαλάσσια Ντουάλα του Καμερούν, που έχει ανεγείρει τον μεγάλο Ναό Ιωάννη του Βαπτιστή στην περιοχή Μποναμπέρι.

            Παράλληλα, μεγάλος ήταν και ο αγώνας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ.Θεοδώρου Β' για την αν άπτυξη της ιεραποστολής στην δυσπρόσιτη αυτή περιοχή, από την εποχή που ως Μητροπολίτης Καμερούν (1997 – 2002), επισκέφθηκε εκατοντάδες φορές το βόρειο Καμερούν, οικοδομώντας ένα μεγάλο ιεραποστολικό κέντρο, τρεις Ναούς, ένα σχολείο και αρκετά αγροτικά ιατρεία. Ακόμη, διάνοιξε πολλές γεωτρήσεις για να μπορέσουν οι ντόπιοι να απολαμβάνουν το νερό ως ένα αγαθό που βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη στην περιοχή αυτή, όπου συχνά οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 45ο C και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα κατά την διάρκεια της εξάμηνης ξηρασίας (από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο).   

Breaking News