Οι κυρώσεις στο Ιράν ενισχύουν την κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ

by | Aug 12, 2010 | Διεθνή

BREAKING News

ahmadinezadΟι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν ενισχύουν την κυβέρνηση του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και βοήθησαν να δικαιολογηθεί η καταστολή του λεγόμενου Πράσινου κινήματος, υποστηρίζει ο Μεχντί Καρουμπί, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Στη συνέντευξή του, που δόθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Καρουμπί σημειώνει ότι οι πολιτικές που υιοθέτησαν Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία με αφορμή το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι αντιπαραγωγικές.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επέβαλε τον τέταρτο γύρο κυρώσεων σε βάρος του Ιράν τον Ιούνιο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και το Ισραήλ υποστηρίζουν ότι έχει στόχο την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου, κάτι το οποίο διαψεύδει η Τεχεράνη.

Ο Καρουμπί, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2009, είπε ότι η διεθνής απομόνωση του Ιράν δε θα το εκδημοκρατίσει.

Ο Καρουμπί δηλώνει επίσης ότι το καθεστώς του Σάχη μεταχειριζόταν τους διαφωνούντες λιγότερο σκληρά από τη σημερινή κυβέρνηση του Ιράν διότι απέδιδε προσοχή στις διεθνείς επικρίσεις.

Ακόμα, ο Καρουμπί εκτιμά ότι αν και η καταστολή των αρχών ανάγκασε το Πράσινο κίνημα να σταματήσει τις μαζικές διαδηλώσεις μετά τις περυσινές εκλογές, το κίνημα αυτό “πέτυχε” να πει στον κόσμο τι συμβαίνει μέσα στο Ιράν.

Η Τεχεράνη είχε χαρακτηρίσει το Πράσινο κίνημα μέρος μιας εκστρατείας με στόχο την “αλλαγή καθεστώτος” στο Ιράν κι απέρριψε τις καταγγελίες περί νοθείας στις εκλογές, που έκανε η αντιπολίτευση.

Breaking News