Νέα οικονομικά ανοίγματα από την Κίνα στην Ευρώπη

by | Oct 2, 2010 | Αναλύσεις

BREAKING News

greece-chinaΨήφος εμπιστοσύνης από το Πεκίνο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Της Δωρας Aντωνιου

Η άφιξη, σήμερα το μεσημέρι, του πρωθυπουργού της Κίνας κ. Γουέν Τζιαμπάο, στην Αθήνα, αποτελεί την αφετηρία μιας πολυήμερης περιοδείας. Με πρώτο σταθμό την ελληνική πρωτεύουσα, ο κ. Γουέν θα επισκεφθεί μέχρι τις 9 Οκτωβρίου, διαδοχικά, το Βέλγιο, την Ιταλία, και την Τουρκία. Σε πολυμερές επίπεδο, το ορόσημο της μίνι περιοδείας είναι η Συνάντηση Ασίας – Ευρώπης (ASEM), που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και η σύνοδος Ε.Ε – Κίνας. H Ε.Ε. είναι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε., μετά τις ΗΠΑ. Στο ASEM, οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας αναμένεται να κυριαρχήσουν, καθώς και η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Στη Σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο. Ο Κινέζος πρωθυπουργός πρόκειται να κομίσει μήνυμα στήριξης της χώρας του στο ευρώ και την Ε.Ε., προκειμένου να ξεπεραστεί το ταχύτερο η οικονομική κρίση. Αναμένεται, δε, να επιχειρηθεί η άμβλυνση ορισμένων ακανθωδών ζητημάτων, όπως πολιτική που ασκεί η Κίνα στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σε διμερές επίπεδο, καθεμιά από τις χώρες που θα επισκεφθεί ο κ. Γουέν, προσδοκά να επιτύχει επωφελείς οικονομικές συμφωνίες, να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις από την Κίνα.

Η Αθήνα προβάλλει το ενδιαφέρον του Πεκίνου για ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας, που ήδη είναι η κύρια πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων για πολλές αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης, σαν ισχυρή ενίσχυση του προφίλ της Ελλάδας, ως τόπου πρόσφορου για μεγάλες επενδύσεις.

Ο κ. Γουέν, όπως δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Λούο Λιτσουάν, στο πρακτορείο «Νέα Κίνα», «θα στείλει και πάλι σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο, αμέσως μετά την άφιξή του, με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας στον εμπορικό, ναυτιλιακό, ναυπηγοεπισκευαστικό και τουριστικό τομέα. Το απόγευμα θα επισκεφθούν μαζί το λιμάνι του Πειραιά και τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στο Ικόνιο.

Ο πρόεδρος της Cosco, κάπτεν Γουέι Τζιανφού, πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με τον πρόεδρο του ΟΛΠ κ. Γιώργο Ανωμερίτη, για κοινή συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη διεκδίκηση του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο. Ο κ. Γουέν θα μιλήσει αύριο στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ιταλία και Τουρκία

Στην Ιταλία, ο Κινέζος πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναμένεται να υπογράψει σχέδιο δράσης για ενίσχυση του πολιτικού και οικονομικού διαλόγου και να «απαντήσει» στις διαμαρτυρίες που διατυπώνονται από την τοπική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και υποδηματοποιίας, με την προβολή της προοπτικής επενδύσεων.

Τέλος, στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να υπογράψει δέκα συμφωνίες στους τομείς εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και πολιτισμού.

Κοινή αεροπορική άσκηση με την Τουρκία

Με μια κοινή αεροπορική άσκηση με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κίνας η Τουρκία συνεχίζει την επίδειξη χάραξης αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής και πολύπλευρης διεύρυνσης των συμμαχιών της, προκαλώντας για άλλη μια φορά την ενόχληση των ΗΠΑ. Οι πληροφορίες για την κοινή άσκηση διοχετεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, μιλώντας για συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών της Κίνας σε γυμνάσια που έχουν ήδη γίνει. Ωστόσο, πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι η πληροφόρηση που έχει η Αθήνα είναι ότι τα πολεμικά αεροσκάφη της Κίνας, συγκεκριμένα 4 Σουχόι 27, προσγειώθηκαν μόλις την προηγούμενη Τετάρτη στην τουρκική βάση του Ικονίου και η άσκηση «τρέχει» για διάστημα δύο εβδομάδων.

Πρόκειται για την άσκηση «Αετός της Ανατολίας», την οποία παλαιότερα η Τουρκία πραγματοποιούσε με τη συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Πέρυσι, μετά την κρίση στις σχέσεις με το Ισραήλ, η Τουρκία έκανε την άσκηση μόνη της και τώρα με τη συμμετοχή της Κίνας, στέλνοντας το μήνυμα ότι έχει κι άλλες εναλλακτικές.

Η Ουάσιγκτον φέρεται ήδη να έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αγκυρα για την κίνηση αυτή και, κυρίως, για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε πριν προχωρήσει στην υλοποίησή της. Βεβαίως, εάν υπήρχε προαναγγελία της σχεδιαζόμενης άσκησης, σίγουρα θα ασκούνταν πιέσεις για ακύρωσή της. Ενόχληση έχει προκληθεί και στο ΝΑΤΟ και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο από τα όργανα της Συμμαχίας.

Καθημερινή

Breaking News