Οι μόνοι που δεν φταίνε για την κατάντια της χώρας είναι οι νέοι

by | Nov 12, 2010 | Απόψεις

BREAKING News

neolaiaΤου Λουκά Γ. Κατσώνη, Εφημερίδα “Αποκαλύψεις”

Είναι τουλάχιστον κωμικό να βλέπει κανείς αυτούς που έδιωξαν τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους νέους- από τις κάλπες να ολοφύρονται για την απώλεια και να κόπτονται προκειμένου να τους φέρουν πίσω στο «σωστό» δημοκρατικό δρόμο.

Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι η εποχή τους έχει ξεπεράσει. Η οικονομική κρίση που έπληξε τελικά την Ελλάδα με μεγαλύτερη σφοδρότητα από οποιοδήποτε άλλο κράτος της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου ολόκληρου, απογύμνωσε τους υπαίτιους από οποιοδήποτε μανδύα είχαν φροντίσει να χρησιμοποιήσουν για τις ευθύνες τους.

Φυσικά, τα πρόσωπα αυτά δεν είναι μόνο ο Κώστας Καραμανλής ή ο Γιώργος Παπανδρέου ή ακόμα ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο καθένας τους έχει προσωπική ευθύνη, βεβαίως. Ο Ανδρέας καταχρέωσε την Ελλάδα. Ο Κώστας είχε την ευκαιρία να την «επανιδρύσει» και δεν το έκανε. Ο Γιώργος -ανάμεσα στα άλλα…- την οδηγεί στη χρεοκοπία, κάνοντας αυτό που ούτε ο τελευταίος περιπτεράς δεν θα έκανε ποτέ: Να διαλαλεί ότι το μαγαζί του χρεοκοπεί και να πηγαίνει μετά να ζητάει δανεικά!

Αλλά την ευθύνη για την απαξίωση της χώρας την έχουν η συντριπτική πλειονότητα ατόμων που ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες: Οι πολιτικοί, οι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, οι συνδικαλιστές, οι εκπαιδευτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι επιχειρηματίες. Αλλά και οι αδιάφοροι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι κακοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συμπλεγματικοί γονείς…

Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι νέοι. Γιατί αυτοί δεν έχουν προλάβει να αλλοτριωθούν. Και επειδή δεν φταίνε, γυρνάνε την πλάτη σε ένα σύστημα που αποδείχθηκε ότι διαθέτει πήλινα πόδια και σάπια ψυχή.

Πλέον, οι «παραδοσιακές» ιδεολογίες πνέουν τα λοίσθια, αν δεν έχουν ήδη πεθάνει. Η νεολαία της χώρας έχει ξυπνήσει ξαφνικά σε ένα τοπίο που δεν υπάρχει τίποτα για να κρατηθεί. Κι όμως, δημιουργεί νέες δομές, όπως είναι για παράδειγμα το εντυπωσιακό εγχείρημα των atenistas. Ανάλογες κινήσεις γίνονται σε όλη τη χώρα. Αλλά αυτά δεν φτάνουν για να κυβερνηθεί το καράβι που λέγεται Ελλάδα.

Η χώρα για να επιβιώσει δεν χρειάζεται άλλα ιδεολογικά πλαίσια. Χρειάζεται άμεση επιστροφή στη λογική. Χρειάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν την αυταπάρνηση να δουλέψουν σκληρά απέναντι στο υπάρχον μπάχαλο. Χρειάζεται ανθρώπους που «ξέρουν τη δουλειά» και δεν ενδιαφέρονται να τα κονομήσουν. Πρέπει να είναι ήδη χορτασμένοι. Χρειάζεται ανθρώπους που να φέρουν στην Ελλάδα τις λύσεις που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό. Και που να μπορέσουν να επιβάλουν τη λειτουργία των νέων θεσμών και στη χώρα μας.

Πώς θα γίνουν αυτά; Πρώτον, πρέπει να προκύψει ο ηγέτης. Δεύτερον, πρέπει τα media να μην υπονομεύσουν την προσπάθεια. Και, τρίτον, και σημαντικότερο, πρέπει οι πολίτες να στηρίξουν, μέσω της κάλπης…

Breaking News