Σήμερα η κρίσιμη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

by | Nov 18, 2010 | Αναλύσεις

BREAKING News

unΣημαντική, πλην όμως χωρίς να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις  αναμένεται να είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, του τ/Κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στην έδρα του οργανισμού.

Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα παρακαθίσουν από την 1.15 (ώρα Νέας Υόρκης) μέχρι τις 2 και μισή σε γεύμα εργασίας με τον Μπαν Κι Μουν, κατά την διάρκεια του οποίου, ο ΓΓ αναμένεται να εκφράσει τις απόψεις του για την συνέχεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ενώ πιθανότατα να κάνει και προτάσεις στα επιμέρους ζητήματα.

Στη συνέχεια οι αποστολές των δύο πλευρών θα έχουν περίπου μισή ώρα στη διάθεσή τους για να επεξεργαστούν τα όσα θα ειπωθούν από τον ΓΓ στο γεύμα εργασίας και στις τρεις έως και τις 5 το απόγευμα θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, το περιουσιακό αναμένεται ότι θα είναι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών, με βασική επιδίωξη από μέρους των Ηνωμένων Εθνών να προκύψει έστω κι επί της αρχής, ένα πλαίσιο συμφωνίας για το πώς τα δυο μέρη θα προχωρήσουν στο εξής στο θέμα των περιουσιών, προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις.

Αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο όλο ζήτημα, θεωρείται περισσότερο πιθανό να υπάρξει μια φόρμουλα για την ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα  ότι σήμερα θα υπάρξει μία “παραγωγική συνάντηση” και ότι “οι διαπραγματεύσεις θα αναπτύξουν μία νέα δυναμική, την οποία έχασαν τον τελευταίο καιρό και θέλουμε να δούμε αν (η συνάντηση) θα τις βοηθήσει να πάρουν μια νέα δυναμική”, όπως είπε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει συμφωνία στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι “ο Γενικός Γραμματέας έχει ένα σχέδιο για το πώς θέλει να πάει η συνάντηση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με τους ηγέτες. Θα είναι ευτυχείς”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι “ο Πρόεδρος πάει πανέτοιμος στη συνάντηση και με βάση εκείνα που συζητήσαμε στο άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών”.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντάουνερ, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, σε εστιατόριο στο Μανχάταν.

Breaking News