Χριστουγεννιάτικη περιπέτεια

by | Dec 26, 2010 | Ελλάδα

BREAKING News

santa-claus-2του Αντώνη Φουρλή, protagon.gr

 

Ολα ξεκίνησαν με μία ανύποπτη, “κλασσική” σχεδόν κουβέντα με τα παιδιά μου, ένα απόγευμα που έτυχε να βρίσκομαι στο σπίτι την ώρα που γύρισαν από το σχολείο. Την άνοιξε η κόρη μου, ως μεγαλύτερη και ευρισκόμενη σε εκείνη την οριακή στιγμή της παιδικής ηλικίας, όπου η λογική και η αμφιβολία εισχωρούν για πρώτη φορά, σαν μικρόβια, στον εγκέφαλο ενός παιδιού.

“Υπάρχει ο Αγιος Βασίλης; Πες την αλήθεια!”, με ρώτησε με ύφος “δεν σηκώνω μισόλογα – εδώ κρίνονται πολλά”.
Ο (μικρότερος σε ηλικία) γιος μου – με μεγαλύτερη σιγουριά και λιγότερες αμφιβολίες: “Ο Νάσος λέει ότι δεν υπάρχει και οι μπαμπάδες με τις μαμάδες αγοράζουν τα δώρα. Αλλά υπάρχει.”
Εγώ, με τον πιο ήρεμο και σίγουρο τρόπο που μπορώ να φανταστώ: “Σας έχω πει, ότι αν πιστεύουμε πως υπάρχει, τότε υπάρχει και έρχεται. Αλλά πρέπει να το πιστεύεις. Αν δεν το πιστεύεις, τότε δεν έρχεται.”
– “Υπάρχει. Εγώ έχω δει τη σκιά του.”
– “Και εγώ τον έχω ακούσει μία φορά”, έρχονται καπάκι οι απαντήσεις τους και με καθησυχάζουν ότι βασιλεύει ακόμη η αθωότητα στον μικρόκοσμό μας. Ξέρω ότι δε θα κρατήσει για πάντα, αλλά είναι πολύ όμορφο για να το σπαταλήσω, χωρίς να το χαρώ μέχρι τέλους. Αυτή τη μοναδική και ανεπανάληπτη περίοδο της ζωής δύο μικρών ανθρώπων, που μπορούν ακόμη να συγχέουν το όνειρο με την πραγματικότητα. Το παραμύθι με τη ζωή. Το παιχνίδι με ορισμένα από τα πεζά πράγματα, που εμείς δεν είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε, παρά μόνο με ένα και μοναδικό τρόπο – έχοντας χάσει με το πέρασμα του χρόνου τις περισσότερες από τις μαγικές ιδιότητες της φαντασίας μας.

 

“Τότε, λοιπόν, όλα θα πάνε καλά. Εσείς του στείλατε τα γράμματά σας και εκείνος ξέρει τί περιμένετε να σας φέρει”, συνοψίζω την κατάσταση. Και ξαφνικά, κάνω “κλικ” και συνειδητοποιώ ότι (και αυτή τη χρονιά) ένα μέρος από τις “οδηγίες” της κόρης μου προς τον ΄Αγιο είναι μάλλον συγκεχυμένες. Από μικρή μας το έκανε αυτό. Περιγράφει δώρα που μοιάζουν περισσότερο με ιδέες. Πράγματα που έχει στο μυαλό της, αλλά δεν έχει ακόμη την ικανότητα να εξηγήσει σε εμάς. Και ακόμη χειρότερα: τα γράφει (παλιότερα τα ζωγράφιζε) στο χαρτί, χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς να ανταποκρίνονται απαραίτητα σε παιχνίδια που μπορεί να βρει κανείς στα ράφια των καταστημάτων. Παιχνίδια που φαντάζεται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα έχει δει κάπου και υπάρχουν. “Θέλω ένα τάρανδο για να ανεβαίνω πάνω του”, είχε πει στα πέντε της. Γύρισα όλη την Αθήνα – μέχρι στο αεροδρόμιο έψαξα – αλλά κατέληξα τότε με ένα κούκλο-τάρανδο, που δε μπορούσε να τον καβαλήσει σαν “αλογάκι”, όπως εκείνη το φανταζόταν. Οταν τον ξετύλιξε της άρεσε, αλλά είδα στο βλέμμα της – και με “σκότωσε”, όπως και τη μητέρα της – την συγκατάβαση και την κατανόηση για τον “καϋμένο Αγιο Βασίλη, που δεν κατάλαβε τί ακριβώς ήθελα”.

Κάπως έτσι είναι και φέτος τα πράγματα. Η περιγραφή του ενός “δώρου-ιδέα” είναι ακόμη πιο θολή. Είναι τέτοια που δε μου αφήνει το παραμικρό περιθώριο να αισιοδοξώ. Και η κόρη μου είναι ήδη προβληματισμένη για την επικείμενη επίσκεψη του Αγίου. Η γυναίκα μου θυμήθηκε ότι πέρυσι, μαζί με το γιο μου, αναρωτήθηκαν φωναχτά γιατί τα δώρα του ήρθαν τυλιγμένα σε χαρτί από το παιχνιδάδικο που διαφημίζεται στην τηλεόραση (έμαθα και ανάγνωση, βλέπετε). Φέτος, η μητέρα τους θα τα τυλίξει με “ανώνυμο” χαρτί περιτυλίγματος. Και είναι προφανές, ότι χώρος για πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις δεν υπάρχει. Καλύτερα το βλέμμα της συγκατάβασης για τον υπερ-ήρωα Άγιο, παρά να μας τελειώσει από τώρα αυτό το υπέροχο παιχνίδι…

 

Μία και μοναδική ερώτηση τόλμησα να θέσω, ελπίζοντας ότι θα εκμαιεύσω μία απάντηση με έμμεσο τρόπο: “Και πού ξέρετε εσείς, ότι ο Αγιος Βασίλης μπορεί να σας βρει τα δώρα που του ζητήσατε και ότι θα είναι ακριβώς έτσι που τα θέλετε; Μπορεί να μην είναι εύκολο να βρει ακριβώς αυτό που περιμένετε.”

– “Τί λες, μπαμπά; O Αγιος Βασίλης δεν τα αγοράζει τα δώρα. Τα φτιάχνει με τους βοηθούς του. Φτιάχνει ό,τι θέλει!”, με αφόπλισε ο γιος μου. Χαμογελώντας με την αφέλειά μου και με ύφος “καλά, εσύ ρε μεγάλε, ούτε τα βασικά δεν ξέρεις;”

 

 

Τα ξημερώματα, όταν οι μικροί θα κοιμούνται στο σπίτι, οι μεγάλοι θα πάρουν το δικό τους μεγαλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα: θα ανεβάσουμε τα δώρα τους από την αποθήκη και θα τα απλώσουμε μπροστά στο τζάκι κρυφογελώντας. Θα αφήσουμε δίπλα κι ένα μισοφαγωμένο καρότο (από τον τάρανδο) και ένα άδειο ποτήρι (το γάλα που θα έχει πιει ο κατάκοπος ΄Αγιος Βασίλης για να πάρει δυνάμεις και να συνεχίσει την ολονύχτια διανομή).

Επειτα θα πάμε νυχοπατώντας για ύπνο. Και το πρωί, θα απολαύσουμε – ίσως για τελευταία φορά, μέχρι να αποκτήσουμε εγγόνια – το χαμόγελο δύο παιδιών, που θα ξετυλίγουν τα δώρα των Χριστουγέννων, με τη βεβαιότητα ότι η μαγεία είναι το πιο φυσικό πράγμα στη ζωή…

 

 

Breaking News