Αλίκη Χαλκιά: Να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις τα ήθη, τα έθιμα, και την Ελληνική γλώσσα!

by | Jan 23, 2011 | Συνεντεύξεις

BREAKING News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ Συνέντευξη στο Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Aliki_Xalkia_1ΑΛΙΚΗ ΧΑΛΚΙΑ! Γεννημένη στην Θεσσαλονίκη και καταγωγή που  έλκει  από τον μαρτυρικό  Πόντο με  ρίζες και  από τους δυο γονείς  που έζησαν και όργωσαν τα αιματοβαμμένα χώματα  στις αλησμόνητες πατρίδες μας . Γονείς πονεμένοι   που τους ενώνουν τα κοινά βιώματα του πολέμου του ξεριζωμού από τα δικά μας εδάφη  γρήγορα με το άκουσμα του Β Παγκόσμιου και την κατοχή που έρχονταν απειλητικά  μετακομίζουν στην Αθήνα για να επιβιώσουν. Έτσι η μικρή τότε Αλίκη μαζί με τους γονείς της μετακομίζει οικογενειακώς και τότε γίνεται αυτό που λέμε γέννημα Θεσσαλονίκη θρέμμα Αθήνας.

Μια  αληθινή  Γυναίκα με βιώματα που θα άξιζε να αποτυπωθούν –για τις επόμενες γενιές ως παραδείγματα  άξια προς μίμηση – σε ένα βιβλίο ως προσωπικό ημερολόγιο για κάθε άλλη γυναικεία ύπαρξη που αναζητά τα κρυμμένα μυστικά προς  τον δρόμο της ευτυχίας και της επιτυχίας ! Επιτυχία που παρά το υψηλό  κοινωνικό status, στο οποίο έφτασε  όχι χωρίς κόστος, στερήσεις και προσωπικές θυσίες,    εν τούτοις όταν την βλέπεις και την μελετάς το πρώτο που διαπιστώνεις είναι ότι δεν έχει χάσει το ήθος της! Δεν έχει ξεχάσει τις ρίζες της !  Δεν έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα! Λιτή και σεμνή ως γνήσια θυγατέρα  της  Ελλάδας που μας κάνει υπερήφανους προσεγγίζει την ζωή με απλότητα τον κάθε ένα  και απαντά στο κάθε πρόβλημα -της ζωής και της καθημερινότητας- με εμπειρίες από  όλες τις ιδιότητες(Μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας, Γυναίκα και Γιαγιά).  

Χωρίς αποστάσεις και κοινωνικές διαιρέσεις,  όπως αυτές που χωρίζουν τις κοινωνικές τάξεις σε όλο τον κόσμο, και ειδικά όλους εκείνους που όταν αποκτήσουν πλούτο χάνουν το κυριώτερο. Την ψυχή τους! Σκληραίνουν.Γίνονται απόμακροι και φοράνε μάσκες και προσωπεία αναγκαία για να σταθούν στην δική τους πραγματικότητα. Η Αλίκη Χαλκιά από μικρή στα εφηβικά της χρόνια έμαθε να  αγωνίζεται με σθένος! Να διεκδικεί την ζωή.   Να παλεύει  όπου και όπως μπορεί για την διατήρηση των αξιών, όπως  αυτή της διάδοσης και διάσωσης της ελληνικής  γλώσσας, των παραδόσεων  των  εθίμων και  των οραμάτων που μεγάλωσαν γενιές και γενιές  Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδας, γιατί γνωρίζει  ότι το μυστικό της επιτυχίας στην ζωή είναι οι αξίες και τα οράματα που μπορούν να σε κάνουν πλήρη. Αυτάρκη έστω και με τα πολύ λίγα. Τα απολύτως αναγκαία για να ζήσεις και να επιβιώσεις. Και τότε όταν νωρίς διακρίνεις τα μικρά και μεγάλα μυστικά της ζωής αλλά  και τις κρυφές χαρές και απολαύσεις, αυτό που διαπιστώνεις σε αφήνει άφωνο και άναυδο ειδικά αν σπατάλησες χρόνο για να βρεις την ευτυχία και την επιτυχία. Επιτυχία και ευτυχία που πολλές φορές αποκαλύπτεται μέσα από τα απλά και μικρά της καθημερινότητας μας. 

 

Mike_Aliki__Halkias_9Άξια, σύντροφος, φίλη, και πάνω από όλα καλή μια έμπιστη  συνεργάτης και  σύζυγος δίπλα στον επίσης γνωστό και διακεκριμένο ΕλληνοΑμερικανό επιχειρηματία Μιχάλη Χαλκιά. Γεμάτη πλούσια κοινωνική δράση μετέχοντας σε φορείς και οργανισμούς με πολύπλευρη  κοινωνική προσφορά όπως το ΕλληνοΑμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών στο οποίο έχει δώσει πολλά με την εθελοντική δουλειά της επί σειρά ετών.  Προσφορά, που για να γίνει έστω  απλή και μόνον μνεία και αναφορά  σε τίτλους,   θα χρειάζονταν άλλο ένα ι ειδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα  για  το πολύπλευρο  κοινωνικό  έργο  και την πολυδιάστατη  δράση της καθώς και την εθελοντική προσφορά της κατά περίπτωση.

Με εγκύκλιες  σπουδές  που ξεκίνησε στην Ελλάδα  και ολοκλήρωσε στην Αμερική στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο με γνώσεις που την βοήθησαν στο management  και την άριστη διοργάνωση των επιχειρήσεων. Γνώσεις που ενώθηκαν με την εμπειρία και τις γνώσεις του συζύγου  της Μιχάλη Χαλκιά για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό πρότυπο για την επιτυχία.

Μητέρα (τριών παιδιών,  δυο υιούς και μια θυγατέρα) που μεγάλωσε μεταλαμπαδεύοντας τους αξίες  οράματα και ιδανικά όπως αυτά που τις παρέδωσαν οι δικοί της γονείς προσθέτοντας την αγάπη και τον νόστο για την Ελλάδα. Την Ελλάδα από την οποία δεν έχουν λείψει κανένα καλοκαίρι ακριβώς για να μη χάνουν την  επαφή και την επικοινωνία με την Πατρίδα.  Μας λέει γεμάτη χαμόγελα και υπερηφάνεια –κάτι που δύσκολα αποκαλύπτει μια γυναίκα – για τα εγγόνια της που την έκαναν γιαγιά από …τα 38!

Μια αληθινή  πετυχημένη επιχειρηματίας που στάθηκε  άξια στο πλευρό του συζύγου της τον Μιχάλη Χαλκιά  που τυχαία γνώρισε στην Ελλάδα το 1966 όταν πήγε να αγοράσει ένα εισιτήριο(και  βρέθηκε να την εξυπηρετεί ο Μιχάλης Χαλκιάς που τότε εργάζονταν σε ένα πρακτορείο ταξιδιών).    Και τότε,  από ένα εισιτήριο αναπτύχθηκε το ειδύλλιο και ο έρωτας  που τελικά οδήγησε στον γάμο και εν συνεχεία σε μια πλήρη και ευτυχή οικογένεια .

Grand_prospect_1_Στο ΕλληνοΑμερικανικό γίγνεσθαι το όνομα της είναι συνώνυμο της επιτυχίας.    Διευθύνει με επιτυχία ,  στιβαρότητα και επαγγελματική συνέπεια που θα ζήλευε κάθε πετυχημένος άνδρας της εποχής μας,  δίπλα στον σύζυγο Grand_Prospect_4_Grand_Prospect_3της Μιχάλη Χαλκιά,  εδώ και  10ετιες το πλέον γνωστό και πολυδιαφημισμένο πολυχώρο διοργάνωσης  πολιτιστικών και κοινωνικών στο ιστορικό κτήριο του Grand Prospect Hall.  Στο Brooklyn της Νέας Υόρκης για τον οποίο μας μιλά ειδικότερα  στην συνέχεια της αποκλειστικής συνέντευξης που μας παραχώρησε.

Αν και πρόσωπο  πολύ γνωστό και  δημοφιλές στα  τοπικά αλλά και μεγάλα  Αμερικανικά ΜΜΕ,  εν τούτοις πολύ σπάνια (εως και καθόλου)  δέχεται να παραχωρήσει συνεντεύξεις, όπως αυτή που ευγενικά μας παραχώρησε ως καλή οικοδέσποινα.    Αρκούμενη στις περισσότερες των περιπτώσεων  στα πολύ τυπικά μιας λιτής on Grand_Prospect_2_2Grand_Prospect_5the record  δήλωσης στα Αμερικανικά  ΜΜΕ   για τις ανάγκες προβολής και στήριξης εκδηλώσεων που οργανώνονται στο πλέον γνωστό και δημοφιλές χώρο εκδηλώσεων του Grand Prospect Hall.

Χώρος ο οποίος πέρα από την  καθαρώς  επιχειρηματική πλευρά έχει και μια πτυχή ξεχωριστή.  Αυτήν της πολιτιστικής και πολυπολιτισμικής,  για αυτό και συχνά γίνεται θέμα στα  αμερικανικά ΜΜΕ ακριβώς επειδή κάθε εκδήλωση αποτελεί  ένα,  όχι απλά καλά  και επαγγελματικά οργανωμένα  κοινωνικό γεγονός,  αλλά  ένα αληθινά ξεχωριστό πολλές φορές υπέρ- θέαμα  άρα και ρεπορτάζ στα tabloidGrand_Prosect_Hall__3 και στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Θέμα το   οποίο πολλές φορές δικαίως τραβά την προσοχή των αμερικανικών ΜΜΕ ακριβώς γιατί  έχει 100αδες φορές φιλοξενήσει πολιτικές εκδηλώσεις και των δυο μεγάλων κομμάτων αλλά και διοργανώσεις με συνέδρια κάθε είδους που αναγκαστικά βγάζουν ειδήσεις πολλές φορές.

Ακόμα όμως  και οι  κοινωνικές εκδηλώσεις,  όπως γάμοι και  μυστήρια όλων  των Εκκλησιών ή των  θρησκειών, που έχουν την δυνατότητα να τελεσθούν εντός του κτηρίου που διαμορφώνεται ανάλογα για να υποδεχθεί την κάθε εκδήλωση όπως τις αρμόζει πολιτιστικά και θρησκευτικά,    προσλαμβάνουν μεγαλοπρέπεια και αίγλη τέτοια που δύσκολα μπορεί να βρεθεί σε άλλο χώρο αν δεν διαθέτει τις ανάλογες προδιαγραφές όπως  οι συγκεκριμένοι  χώροι υποδοχής του Grand Prospect Hall.

Δεν είναι μόνον η μεγαλοπρέπεια που προσδίδει η ιστορικότητα του κτηρίου που κατασκευάσθηκε τον   19ο αιώνα με τις ανάλογες βέβαια  αναγκαίες ανακατασκευές και αναπαλαιώσεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο,   που δέχθηκε το οικοδόμημα μετά την αγορά του από το ζεύγος Χαλκιά, αλλά  και το επιτελείο των πολύτιμων  συνεργατών-πολλούς από τους οποίους έχουν δίπλα τους εδώ και 30 χρόνια(!) και αυτό λέει πολλά για κάποιον που αντιλαμβάνεται  και ξέρει ποια στοιχεία χρειάζονται για να αξιολογήσουν και να ψυχολογήσουν μια προσωπικότητα  σε βάθος . Συνεργάτες και βοηθοί   που φροντίζουν με λεπτότητα  για κάθε εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί ξεχωριστά και ειδικά ώστε να νιώθουν άνετα οι φιλοξενούμενοι  όλων των εθνών των θρησκειών και των πολιτισμών. Το Grand Prospect  Hall μόνο ως ένα πολύχρωμα μωσαϊκό με πλούσια και ζωντανά χρώματα θα μπορούσε να παρομοιασθεί αν κάποιος θα ήθελε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που κάθε φορά υποδέχεται.  Έθνη, θρησκείες  και φυλές από όλο τον κόσμο που συνυπάρχουν (προς το παρόν ειρηνικά)  στις ΗΠΑ από κάθε σημείο του πλανήτη. Από την μακρινή Ινδία και την Κίνα μέχρι την παγωμένη Ρωσία, την Πολωνία και τα έθνη της  Ευρώπης  που οι μετανάστες τους στην Αμερική έρχονται εδώ στο The Grand Prospect Hal ακριβώς γιατί για κάποιες ώρες αισθάνονται σα στο σπίτι τους και κυρίως σα να βρίσκονται στην χώρα τους!

Χώρος στον οποίο φέτος, το διήμερο 14 και 15 Ιανουαρίου για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε  η μεγαλύτερη κοινωνική , πολιτιστική και μουσική   εκδήλωση  του Golden Balkan Festival.

Πρόσφατα το Grand Prospect Hall αποτέλεσε μεγάλο θέμα στα τοπικά αλλά και στα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ λόγω της απόφασης του ζεύγους Χαλκιά προκειμένου να αναβαθμίσουν την περιοχή να επενδύσουν ένα σοβαρό ποσό για την ανέγερση ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος με δυνατότητα υποδοχής 150 κλινών και περί τις 400 θέσεις πάρκιν. 

Aliki_Xalkia_2Την Αλίκη Χαλκιά την συνάντησα το καλοκαίρι του 2010, τον Ιούλιο,  στο μεσοδιάστημα  ενός   γεύματος εργασίας  και ως πολύ καλή και άξια οικοδέσποινα με ξενάγησε στους χώρους του συγκροτήματος που διευθύνει μαζί με τον Μιχάλη Χαλκιά. Χώρος στον οποίο επενδύουν 100αδες ώρες προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί  όχι μόνον την ίδια επιτυχία αλλά και την αίγλη που του προσδίδει η ιστορικότητα του κτηρίου.

Δεν θα πω περισσότερα! Μου ζήτησαν άλλωστε να μην υπερβάλλω στην παρουσίαση αυτού του πορτραίτου  με συναισθηματισμούς ή χαρακτηρισμούς θετικούς(για το φιλοξενούμενο πρόσωπο και εν προκειμένω για την κ. Αλίκη Χαλκιά)  ή αρνητικούς για τα κακώς κείμενα της  Ελληνικής κοινότητας που μοιραία και αναπόφευκτα, συγκριτικά διαπιστώνει ο κάθε ΕλληνοΑμερικανός πολίτης με τα πρόσωπα, τα οποία  με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επιλέγουμε να παρουσιάσουμε και να προβάλλουμε μέσα από τις σελίδες μας ( και φυσικά όχι επ αμοιβή ως συνήθως γίνεται στα λεγόμενα γνωστά  ομογενειακά ΜΜΕ ημερήσια, εβδομαδιαία ή και μηνιαία έντυπα )…Λέγοντας πολλές φορές  αλήθειες που στις περισσότερες των περιπτώσεων ενοχλούν.  Άλλοτε προκαλούν και αρκετές φορές  «σκανδαλίζουν» ενώ  ενίοτε σοκάρουν με την κυνικότητα τους. Για αυτό και  σας αφήνω να παρακολουθήσετε ακούγοντας την με τον απλό και λιτό αλλά μεστό λόγο της στην   όντως ενδιαφέρουσα  αποκλειστική συνέντευξη που   ευγενικά μας  παραχώρησε παρά τον φόρτο εργασίας της.  Μας αποκαλύπτει μικρά και μεγάλα «μυστικά» για την κοινή  ζωή τους με τον  Μιχάλη Χαλκιά. Μας μιλά για τις αγωνίες της ως Ελληνίδας αλλά και για το μέλλον της Ελληνικής γλώσσας. Δίνοντας μας ανάγλυφα λεπτομέρειες για την ζωή τους από τις οποίες όμως βλέπουμε και μερικές καυτές και πικρές  αλήθειες για το μέλλον της Ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Αλήθειες που θα πρέπει να ακούσουν οι ταγοί οι ηγέτες, οι παράγοντες της δημόσιας ζωής και του ΕλληνοΑμερικανικού γίγνεσθαι και κυρίως οι πνευματικοί καθοδηγητές όπως ο εκάστοτε  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής  που προβάλει ως πνευματικός ηγέτης.  Μας μιλά για την Ελλάδα του σήμερα αλλά και με λόγο παρήγορο  απευθύνεται μέσα από τα δικά της  βιώματα απευθύνεται στην σύγχρονη Ελληνίδα Μητέρα.  Μας λέει για αυτό το «κάτι» που έχει η Ελλάδα και πάντα καταφέρνει και επιβιώνει στις δύσκολες ιστορικές  συνθήκες.

Δεν κάναμε καμία παρέμβαση ακριβώς για να  διαπιστώσει και να ακούσει κανείς  αλλά και για να αποκτήσει ιδία αντίληψη για την προσωπικότητα της   Ακούστε Live όσα με περίσσια απλότητα  μας  είπε.

 {youtube}a9JFKwOjosg{/youtube}

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 

Breaking News