Εκλογές στην Χειμάρρα: Κυριακή 8 Μαϊου

by | May 10, 2011 | Αναλύσεις

BREAKING News

north-epirusΤης συνεργάτιδάς μας, Θωμαϊδας Παριανού

Στα πλαίσια της προεκλογικής τους εκστρατείας την Πρωτομαγιά, που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο ‘ΤΙΤΑΝΙΑ’, η ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’ και το ‘ΚΕΑΔ’, προκειμένου να διευκολύνουν κυρίως τους Χειμαρριώτες ψηφοφόρους, που διαμένουν στην Αθήνα, να μεταβούν και να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους, διέθεσαν λεωφορεία από Αθήνα προς Χειμάρρα με επιστροφή.

Eμείς φθάσαμε στα Σπήλια της Χειμάρρας, που είναι και το κεντρικότερο και το πιο κοσμοπολίτικο μέρος της περιοχής το Σάββατο 7 Μαϊου. Ολόκληρη η περιοχή είχε ζωντανέψει από τον κόσμο που είχε έρθει για να ψηφίσει. Αξίζει εδώ να σχολιάσουμε το γεγονός ότι τα γραφεία  ‘ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ’ και το εκλογικό κέντρο του ΓΙΩΡΓΟΥ  ΓΚΟΡΟΥ, ήταν πολύ κοντά και έβαζαν μουσική με Δημοτικά Ηπειρώτικα τραγούδια. Αυτό βέβαια ήταν πολύ φυσικό για το εκλογικό κέντρο του Βασίλη Μπολάνου, αλλά δημιουργούσε ερωτηματικά για το εκλογικό κέντρο του Γιώργου Γκόρου επειδή αυτός ήταν υποψήφιος, υποστηριζόμενος από τα Σοσιαλιστικά Αλβανικά κόμματα.

[Και εδώ χρησιμοποιώ πληθυντικό διότι, κατά μίαν εκδοχή, υποστηριζόταν και από τον Ιλίρ Μέτα, ο οποίος αυτό τον καιρό ναι μεν συνεργάζεται και στηρίζει το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, αλλά ο ίδιος προέρχεται από τον χώρο των Σοσιαλιστών].

 

Οπωσδήποτε, τα Ελληνικά δημοτικά τραγούδια της Ενιαίας Ηπείρου δημιουργούν μία έντονη δυσφορία στους Αλβανούς, όπως άλλωστε κάθε τι το Ελληνικό. Την παραμονή ακριβώς των εκλογών, η αλβανική εφημερίδα ‘Panoram’ κατηγορούσε τον Γκόρο για κάποιες αφίσες του κόμματός του στην Ελληνική γλώσσα «όπως ο Μπολάνος». Σε απάντησή του στην εφημερίδα, ο Γκόρος είπε τα εξής

« – Έβγαλα αφίσες στα Ελληνικά επειδή οι νέοι Χειμαρραίοι, λόγω της μετανάστευσης, δεν ξέρουν καλά Αλβανικά.

– Ο Μπολάνος είναι ανίκανος, αναξιόπιστος, παράνομος και προκαλεί με τις αντιαλβανικές του δηλώσεις

– Εγώ δεν έχω κρίση ταυτότητας όπως ο Μπολάνος.

– Δεν υπάρχει μυστική συμφωνία, Σοσιαλιστικού Κόμματος – ΚΕΑΔ για τη Χειμάρρα.

– Και οι τρεις υποψήφιοι (Γκόρο, Λαζάρης, Πρίφτη) θέλουμε να διώξουμε τον Μπολάνο»

Η εξήγηση που δόθηκε από την πλειοψηφία των Χειμαρριωτών για την μετάδοση των θεωρούμενων ‘εθνικιστικών’ δημοτικών τραγουδιών ήταν ότι ο Γκόρος εκτελούσε ‘διατεταγμένη υπηρεσία’, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στο κόμμα του, τους οποίους φυσικά θα τους ‘έκοβε’ από τον Μπολάνο.

Ως γνωστόν, οι υποψήφιοι ήταν τέσσερις, οι περισσότεροι από οποιονδήποτε άλλο Δήμο της Αλβανικής Επικράτειας. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο μεγάλη σημασία δόθηκε στον Δήμο της Χειμάρρας. Ηταν δε οι εξής ;

1] ΒΑΣΙΛΗΣ  ΜΠΟΛΑΝΟΣ (VASIL BOLLANO), ο οποίος κατέβαινε με την υποστήριξη της Δ.Ε.Ε.Μ. ‘ΟΜΟΝΟΙΑΣ’ και του ‘ΚΕΑΔ’, και διετέλεσε Δήμαρχος της Χειμάρρας επί 2 συνεχείς θητείες (εκλογές 2003 και 2007). Το κεντρικό του σύνθημα ήταν ‘ Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ  ΜΑΣ  ΚΑΝΕΙ  ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ’, ‘ΜΕ ΤΗΝ «ΟΜΟΝΟΙΑ» Η  ΧΕΙΜΑΡΡΑ  ΠΑΝΤΑ  ΜΠΡΟΣΤΑ’

2] ΓΙΩΡΓΟΣ  ΓΚΟΡΟΣ  (JORGO GORO), υποψήφιος των Σοσιαλιστών, o οποίος και εξελέγη τελικά Δήμαρχος Χειμάρρας, με διαφορά περίπου 100 ψήφων από τον Βασίλη Μπολάνο. Διατηρεί επίσης το όνομά του στα Αλβανικά {Gjergji) και η μητέρα  του είναι Αλβανή μουσουλμάνα και ονομάζεται Σεμινέ Γκόρο. Είναι Διευθυντής της  Ελληνικής Τράπεζας ALPHA  BANK στην Χειμάρρα  Τα γραφεία του κόμματός του είναι δίπλα στα γραφεία της παράταξης του Βασίλη Μπολάνου και το σύνθημά του ήταν «ΨΗΦΙΣΤΕ ΓΙΩΡΓΟ  ΓΚΟΡΟ  ΓΙΑ ΜΙΑ  ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ». Ακούσαμε επίσης κάποιες κυρίες που ήθελαν να τον ψηφίσουν γιατί «Είναι ομορφόπαιδο και λεβεντόπαιδο»

Ο  Γκόρος ήδη έχει δώσει ‘δείγμα γραφής’, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας το 2003 (ματωμένες εκλογές), εναντίον 5 συμπατριωτών του, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα και καταδικάστηκαν ερήμην από τα Αλβανικά δικαστήρια. Οι κατηγορίες εναντίον τους ήταν «Συνθήματα για εθνικό μίσος» και «Υβρεις κατά της Δημοκρατίας και τα σύμβολά της».πραγματοποιημένα σε συνεργασία. Έκτοτε μένουν μόνιμα στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, γιατί έτσι και τολμήσουν να επιστρέψουν, θα συλληφθούν και θα εκτίσουν τις ποινές τους.

2]  ΣΑΒΟΣ  ΠΡΙΦΤΗΣ (SAVO  PRIFTI ), δικηγόρος, υποψήφιος του Σαλί Μπερίσα. To επίθετο του σήμαίνει Παππάς, Ιερέας. Είναι Ελληνικής μεν καταγωγής, αλλά θεωρείται Αλβανικής συνειδήσεως και ήταν επικεφαλής της υποδοχής που έγινε στον Σαλί Μπερίσα, όταν αυτός επισκέφθηκε την Πύλιουρη (ή το Πύλιουρι, κατ’άλλους), τον Αυγούστο του 2010, για τα εγκαίνια του δρόμου Πύλιουρη/ι – Παραλίας Χειμάρρας.

3] ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΛΑΖΑΡΗΣ ( DHIMITRI  LLAZARI ), υποψήφιος με τη νέα παράταξη ‘Ε.Ε.Ε.Μ  ΜΕGA’,  η οποία αυτό-ονομάστηκε (δεν κρίνουμε καλώς ή κακώς) ‘Κόμμα των Ελλήνων’ και οπωσδήποτε υπήρξε προϊόν διάσπασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Ο  Δ.Λαζάρης είχε ξαναδιεκδικήσει την Δημαρχία της Χειμάρρας στις εκλογές του 2007, ως υποψήφιος του ΣΑΛΙ  ΜΠΕΡΙΣΑ και  είχε δημιουργήσει σοβαρά επεισόδια στον χώρο της ψηφοφορίας. Είχε, μεταξύ των άλλων, διαπληκτιστεί και ζητήσει την βίαιη απομάκρυνση από τον χώρο ανθρώπων καθ’όλα σεβαστών σε στυλ ‘Τι τον θέλετε αυτόν εδώ? Αυτός είναι … έτσι και έτσι’. Κάποιον που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί, τον απείλησε κραδαίνοντας το κινητό του τηλέφωνο (ότι θα τον χτυπήσει δηλαδή). Σύμφωνα με ευρέως διαδιδόμενη (πλην ανεπιβεβαίωτη) πληροφορία στην Χειμάρρα, ο  Δ.Λαζάρης φέρεται να δήλωσε μετανοημένος για την υποψηφιότητα του, το Σάββατο 7 Μαΐου (παραμονή εκλογών). Δεν είχε όμως το δικαίωμα να παραιτηθεί, λόγω παρέλευσης της προθεσμίας.

 

Την ημέρα των εκλογών, Κυριακή 8 Μαϊου, μαζί με τον Πρόεδρο της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (Κ.Α.Β.Η.), κ. Δημήτρη Περδίκη, επισκεφθήκαμε τα χωριά της Χειμάρρας [Κάστρο, Βούνο, Ηλίας / Λιάτες, Δρυμάδες, Γκελεκάτα, Παλάσσα, (η/το) Πύλιουρη/ι, Κούδεσι, Άνω και Κάτω Κηπαρό], όπου διαπιστώσαμε ότι η εκλογική διαδικασία γινόταν με απόλυτη τάξη. Υπήρξε μία ιδιαιτερότητα : προς αποφυγήν διπλοψηφίσματος έβαζαν στον αντίχειρα τον ψηφισάντων μία μικρή τελίτσα με ανεξίτηλο κόκκινο μελάνι. Τέχνασμα απλοϊκό μεν, αποτελεσματικό δε, γιατί σε ένα εκλογικό κέντρο όντως πήγε να γίνει απόπειρα διπλοψηφίσματος. Το απόγευμα η τηλεόραση έδειξε τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό και αυτό συνέβαλε στο ευνοϊκό κλίμα, λόγω του ότι το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πιο πολύ στραμμένο εκεί, παρά στις εκλογές.

Η ψηφοφορία έληξε στις 7.00 μ.μ. και εδώ υπήρξε και μία άλλη ιδιαιτερότητα. Σύμφωνα με κρατική εντολή, οι κάλπες μαζεύτηκαν από τα εκλογικά τμήματα και τις πήγαιναν στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας, στην Αυλώνα στην προκειμένη περίπτωση. Και εδώ υπήρξε μία ‘παρατυπία’, όταν κάποιος, μη έχων αρμοδιότητα, προσπάθησε να μπει σε ένα όχημα μεταφοράς της κάλπης, αλλά εμποδίστηκε, χωρίς ευτυχώς περαιτέρω επεισόδια..Και η υπόλοιπη ημέρα κύλησε ήσυχα.

Εδώ, αξίζει τον κόπο να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες για την ιστορία.

Το μικρό χωριό Ηλίας ή Λιάτες υπήρχε από τα χρόνια του Κοσμά του Αιτωλού. Λέγεται ότι πέρασε από εκεί ο Πατροκοσμάς και τους ζήτησε νερό, αυτοί δεν του έδωσαν και ο άγιος τους καταράστηκε. «Είστε 29 σπίτια και 30 να μην γίνετε» και όντως έτσι έμειναν. Κάποιες απόπειρες για να κτισθεί το 30ο σπίτι απέτυχαν γιατί το σπίτι αυτό γκρεμιζόταν κάτω από τις α’ ή τις β΄ συνθήκες.

Εξω από την / το Πύλιουρη/ι υπάρχουν τα ερείπια ενός παντελώς κατεστραμμένου οικήματος, όπου παλαιότερα υπήρχαν αφύλακτα εκρηκτικά. Εκεί μέσα μπήκε, το 1997, ένα 16χρονο παιδί, ο Αρμάντο Μπάλα, προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη, το παιδί σκοτώθηκε και ο τάφος του είναι στο δρόμο έξω από την/το Πύλιουρη/ι, κόντα στα ερείπια.

– Στο Κάστρο Χειμάρρας (περιοχή), όπου έχασε την ζωή του ο άτυχος Αριστοτέλης Γκούμας, στο σημείο της δολοφονίας του, έχει κτισθεί στον δρόμο ένα προσκυνητάρι σε σχήμα ναού. Στο νεκροταφείο του Κάστρου αναζητήσαμε τον τάφο του και είμαστε πολύ τυχεροί γιατί βρήκαμε την κ. Κατίνα Μπελέρη, αστέρι του Πολυφωνικού Τραγουδιού μαζί με τον γιατρό σύζυγό της και την κόρη της. Ο τάφος του Αριστοτέλη είναι ακόμα υπό κατασκευή και το όνομά του προς το παρόν δεν υπάρχει πουθενά. Η κ.Μπελέρη μας πήγε στο σημείο και μας είπε ότι ο γιατρός σύζυγός της ήταν αυτός που περιποιήθηκε την σορό του άτυχου Αριστοτέλη.

Το χωριό Ανω Κηπαρό είναι ένα πανέμορφο λιθόχτιστο χωριό, σε μία υψηλή βουνοκορφή της Χειμάρρας και σας το συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το επισκεφθείτε. Είναι επίσης η ιδιαίτερη πατρίδα του George Tenet, του 18ου DCI (Διευθυντή της CΙΑ), από τις 11-7-1997 έως τις 11-7-2004, επί θητείας Μπιλ Κλίντον και Τζώρτζ Μπους. Ο Τένετ γεννήθηκε στην Νέα Υόρκη, στις 5 Ιανουαρίου 1953 από γονείς Βορειοηπειρώτες. Το πατρικό του σπίτι είναι στο Άνω Κηπαρό.

 

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 9 Μαϊου, όλοι περιμέναμε να ακούσουμε τα πρώτα αποτελέσματα, όπως είναι φυσικό. Και η είδηση ήρθε με τον πιο απροσδόκητο τρόπο. Από το εκλογικό κέντρο του Γ.Γκόρου ακούστηκε το περίφημο / χαρακτηριστικό τραγούδι ‘ΔΕΛΒΙΝΟ – ΔΕΛΒΙΝΟ’, άρχισαν να προσέρχονται οι οπαδοί του και ορισμένοι έστησαν χορό στον δρόμο. Ακολούθησαν και άλλα δημοτικά ΕΛΛΗΝΙΚΑ / Ηπειρώτικά τραγούδια, μεταξύ των οποίων «Βόρειος Ήπειρος καημένη, είσαι χρόνια σκλαβωμένη, περιμένεις με λαχτάρα ΕΝΩΣΗ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ». Παράλληλα με τα τραγούδια έπεφταν και κάποια δυναμιτάκια στο οδόστρωμα, πάντα στα πλαίσια του πανηγυρισμού, ενώ δεν είδαμε να βγαίνουν αλβανικές σημαίες ή να γίνουν κάποιες ομιλίες στα Αλβανικά. Εντωμεταξύ, η αφίσα και το πανώ άλλαξαν και από ‘Υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας’ που ήταν, πριν έγιναν ‘Δημαρχος Χειμάρρας’

Και όμως, την Κυριακή, ημέρα των εκλογών, όλα τα Αλβανικά ΜΜΕ ‘φρύαξαν’ με την επίσκεψη του Μπάμπη Καραθάνου, ο οποίος ανέβηκε στην Χειμάρρα με την ιδιότητά του, ως Προέδρου του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών. Χαρακτηριστικό σχόλιο των εφημερίδων ήταν :

«Ο Μπολάνος για καφέ με τον Έλληνα υπερεθνικιστή στη Χειμάρρα απέναντι από τα γραφεία της Ομόνοιας» και με συνεχείς ανταποκρίσεις προσπάθησαν να ‘φορτώσουν’ στον Β.Μπολάνο…. αντιαλβανική δράση.

Κατά τα άλλα η ημέρα κύλησε ήρεμα και πολιτισμένα, χωρίς κανένα επεισόδιο. Το βράδυ, ο Γιώργος Γκόρος και οι φίλοι του γιόρτασαν την νίκη τους στο γνωστό ξενοδοχείο Δήμα της Χειμάρρας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  ΔΗΜΟΥ  ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ

 

 

Γιώργος Γκόρος ΣΚ: 1574
Βασίλης Μπολάνος ΚΕΑΔ: 1472
Σάβος Πρίφτης ΔΚ: 560
Δημήτρης Λαζάρης ΕΕΜΜ -MEGA: 144
Ομόνοια 1233
ΣΚ 855
ΔΚ 542
PARTIA DEMOKRACIA SOCIALE 321
PARTIA SOCIALDEMOKRATE 156
LËVIZJA SOCIALISTE PËR INTEGRIM 123
MEGA 121

 

 



 

 

 

 

 

 

Breaking News