Συνεδρίαση κληρικολαϊκής συνέλευσης της αμέσου αρχιεπισκοπικής περιφέρειας

by | May 18, 2011 | Θρησκείες

BREAKING News

dimitrios-klirikolaikiΠραγματοποιήθηκε το διήμερο 16-17 Μαΐου στην κοινοτική αίθουσα τελετών του Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην περιοχή Rye της Νέας Υόρκης  η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Άμεσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας σε συνδυασμό με τις εργασίες του ανά διετία συνεδρίου των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων της περιοχής, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.

 

Οι εργασίες της Κληρικολαϊκής και των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων ξεκίνησαν το πρωί της 16ης Μαΐου με εναρκτήρια προσευχή. Ο Αρχιεπίκοπος Δημήτριος διόρισε την δικηγόρο κυρία Κατερίνα Μπουφίδη – Walsh ως προεδρεύουσα των συνεδριάσεων και τον π. Γεώργιο Αναστασίου, εφημέριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως της Κορώνας ως γραμματέα.

Πενήντα επτά από τις 61 ενορίες της Άμεσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας είχαν δηλώσει εκ των προτέρων συμμετοχή και κληρικοί και λαϊκοί αντιπρόσωποι 51 ενοριών είχαν αφιχθεί μέχρι και λίγο πριν την έναρξη των εργασιών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εφημέριος του φιλοξενούντος ναού του Σωτήρος Χριστού π. Ηλίας Βίλλης, ο αντιπρόεδρος του ενοριακού συμβουλίου κ. Χαράλαμπος Αυγουστίνος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Α.Α.Π. κ. Στέφανος Τσερπέλης.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στην εναρκτήρια ομιλία του πληροφόρησε τους συμμετέχοντες για τις πρόσφατες εξελίξεις σε τοπικό και σε παναμερικανικό επίπεδο. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο αριθμό πιστών που προσήλθαν στους ναούς κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα και τόνισε ότι οι αριθμοί αυτοί αποδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες εσωτερικής ιεραποστολής που υπάρχουν, δυνατότητες τις οποίες το μήνυμα της τελευταίας Κληρικολαϊκής «Συναγάγετε τον λαό μου εις τον Οίκο μου – Έρχου και Ίδε», μας καλεί να αξιοποιήσουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τους ιερείς και τους λαϊκούς αντιπροσώπους των ενοριών να εντείνουν τις προσπάθειες τους, σημειώνοντας ότι πολλές φορές η προσφορά χρημάτων είναι ευκολότερη από την τεραστίας αξίας εθελοντική προσφορά χρόνου και υπηρεσιών των πιστών μας προς τις κοινότητες τους και την Εκκλησία. 


Επιπλέον ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ανάγκη «πνευματικής προστασίας και δημιουργία πνευματικής ασπίδας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του αθεϊσμού, της διαφθοράς και του ελλείμματος αρχών που επικρατούν στον κόσμο μας», και αυτό είπε ο Αρχιεπίσκοπος «προϋποθέτει βαθιά γνώση της πίστεως μας διότι η μια τέτοια πνευματική ασφάλεια πηγάζει από την πλήρη γνώση και μέθεξη του Χριστού».
Τέλος ο Σεβασμιώτατος προέβαλε το χωρίο από το πρώτο κεφάλαιο της Προς Γαλάτας επιστολής του Αποστόλου Παύλου «εἰ μή τινές εἰσιν οἱ ταράσσοντες ὑμᾶς καὶ θέλοντες μεταστρέψαι τὸ εὐαγγέλιον τοῦ Χριστοῦ. ἀλλὰ καὶ ἐὰν ἡμεῖς ἢ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται ὑμῖν παρ᾽ ὃ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω. ὡς προειρήκαμεν, καὶ ἄρτι πάλιν λέγω· εἴ τις ὑμᾶς εὐαγγελίζεται παρ᾽ ὃ παρελάβετε, ἀνάθεμα ἔστω.» (Γαλ. 1:6-9) τονίζοντας ότι το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι ένα και αν κάποιος κηρύττει οποιοδήποτε άλλο ευαγγέλιο από αυτό που έχουμε παραλάβει ας είναι ανάθεμα.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θεοφ. Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος για θέματα που αφορούν την λειτουργική και διοικητική λειτουργία των κοινοτήτων. Παρουσιάσθηκαν εκθέσεις για τους επιμέρους τομείς ευθύνης από τους εξής: κυρία Μαρία Σκιαδά, πρόεδρο της Φιλοπτώχου της Άμεσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, διάκονο π. Ευαγόρα Κωνσταντινίδη, διευθυντή του Γραφείου Νεολαίας. Πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Ορφανάκου, υπεύθυνη του ετήσιου προγράμματος φεστιβάλ ρητορικής νεολαίας, αρχιδιάκονο π. Παντελεήμονα Παπαδόπουλο, υπεύθυνο της νεοδρυθείσας Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, π. Ηλία Βίλλη, διευθυντή του θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος «Απόστολος Παύλος», κυρία Μαρία Μακεδών, διευθύντρια για την Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια του γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής. 

Το απόγευμα παρουσιάστηκε έκθεση οικονομικών, από τους υπευθύνους της  επιτροπής Οικονομικών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ.κ. Γεώργιο Βουρβούλια και Γεώργιο Μάθιους, και εκθέσεις των επιτροπών διακονίας νοσοκομείων, κατηχητικής παιδείας, συμμετοχής και προσφοράς κ. α. Αργότερα ακολούθησε επισταμένη μελέτη ειδικών θεμάτων σε επίπεδο μικρότερων ομάδων εργασίας.

Την δεύτερη ημέρα των εργασιών Τρίτη 17 Μαΐου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος διόρισε ως προεδρεύοντα των εργασιών τον κ. Ιάκωβο Γαβριηλίδη (James Gabriel).  Συνεχίστηκε η παρουσίαση εκθέσεων και η επ’ αυτών συζήτηση. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ενοριακά πρότυπα λειτουργίας και πρωτοβουλιών από τους Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Ναθαναήλ Συμεωνίδη εφημέριο του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Manhattan και τον π. Δημήτριο Μωραΐτη, εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Παρασκευής στο Greenlawn του Λόνγκ Αϊλαντ.


Ο π. Μάρκος Άρεϊ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το θέμα της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero. Ο κ. Χαράλαμπος Ραπτάκης παρουσίασε εκθέσεις επί των Οικονομικών, ο κ. Αντώνιος Μπρίτζης (Brigis) έκθεση της επιτροπής Επιστασίας των ενοριών και ο κ. Νικόλαος Σιαλμάς πρόταση ενοποίησης των λογισμικών συστημάτων των ενοριών με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και επικοινωνία. 

Στον επίλογο των εργασιών, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφέρθηκε σε θέματα νεολαίας. Τόνισε την ανάγκη λειτουργίας περισσότερων σχολείων ιδιαίτερα στις ενορίες, που δεν διαθέτουν ήδη, και παρότρυνε τους κατά τόπους ιθύνοντες να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν προ-νηπιαγωγεία, νηπιαγωγεία και όσες έχουν την δυνατότητα απογευματινά σχολεία. Επί πλέον ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να εξεταστεί διεξοδικά το θέμα της παρουσίας και συμμετοχής των παιδιών στην Θεία Λειτουργία και ζήτησε από τον Πρωτοσύγκελλο να ηγηθεί ειδικής επιτροπής για την εξέταση του θέματος και την εξεύρεση λύσεων σε συνδυασμό με τη λειτουργία των κατηχητικών σχολείων. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από κάθε κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες για την καλλιέργεια και επιλογή υποψηφίων ιεροσπουδαστών για την Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και διά του τρόπου αυτού αύξηση του αριθμού των ιερέων στο μέλλον. 

 

Breaking News