«Πωλείται σακούλα με αποδείξεις»…

by | Oct 1, 2011 | Απόψεις

BREAKING News

apodeikseisΤης Μαριλης Μαργωμενου

Ισως έχετε ξεχάσει την παλιά εκείνη εποχή. Τότε που οι εφημερίδες γέμιζαν αγγελίες του Τύπου «πωλείται σακούλα με αποδείξεις προς 20 ευρώ». Τότε που οι βενζινάδες απειλούσαν να αυτοπυρποληθούν για να μην πλησιάσει ταμειακή μηχανή την αντλία τους. Τότε που οι περιπτεράδες κατέβαζαν ρολά γιατί «εγώ δε χωράω εδώ μέσα καλά καλά. Θα βάλω και ταμειακή;».

Ισως έχετε ξεχάσει την παλιά εκείνη εποχή. Αλλά τότε ήταν που ξεκίνησε το σίριαλ, το οποίο τώρα γνωρίζει μεγάλες δόξες: «Αγαπάς το μπάχαλο; Απόδειξη!».

Στον πρώτο κύκλο επεισοδίων, τον Δεκέμβριο του 2009, ντεμπούταρε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον ρόλο του ζεν πρεμιέ των οικονομικών. Ως πρωταγωνιστής γοήτευσε τα πλήθη ιδρύοντας το «κίνημα των αποδείξεων» διά τηλεοράσεως. Στα μέλη του ο υπουργός υποσχέθηκε μέρες αφθονίας, αρκεί να του φέρουν ό,τι απόδειξη βρεθεί εμπρός τους. Κι έτσι κάπως, ξεκίνησε η «όπερα των αποδείξεων», παρεμφερής με εκείνη της πεντάρας. Στην οποία, όμως, αντί για την εύσωμη σοπράνο, τις φωνές τις έβγαλαν οι εφοριακοί: όταν έφτασαν στα χέρια τους οι δηλώσεις, οι υπάλληλοι δεν πίστευαν στα μάτια τους: με την ευγενική χορηγία του υπουργείου, το κράτος έχασε 612 εκατομμύρια ευρώ! Οκτώ στους δέκα φορολογουμένους είτε δεν πλήρωναν έξτρα φόρο, είτε έπρεπε να πάρουν λεφτά πίσω! Αλλο αν η Εφορία, αντί για χρήματα έστειλε τους ελεγκτές σ’ όποιον είχε επιστροφή πάνω από 1.000 ευρώ. Βλέπετε, στο κέντρο της σκηνής ο νέος υπουργός, σε ρόλο τενόρου, έκανε τις πρώτες του… γαργάρες.

Και κάπου εκεί η όπερα άρχισε να μοιάζει με οπερέτα. Ενα βράδυ του Ιουνίου, ο Ευ. Βενιζέλος βγήκε στα κανάλια να πει πως από τα 300 ευρώ και πάνω, η επιστροφή… επιστρέφει στο υπουργείο! Μόνο που προτού προλάβει και ο ίδιος να επιστρέψει στο υπουργείο ξεσηκώθηκε ο φορολογικός κουρνιαχτός, και ο υπουργός πήρε το μέτρο πίσω. Πριν ξεκινήσει η 2η πράξη του φορολογικού μας δράματος, είχε ήδη φανεί πως ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι το φόρτε του υπουργού. 

Αλλά ποιος καλλιτέχνης μπορεί να αποδεχθεί τις αδυναμίες του; Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός βγήκε ξανά στο πάλκο. Ξαφνικά οι κάτοικοι της ημεδαπής, σαν φορολογούμενα πειραματόζωα, βρέθηκαν να έχουν μόλις τρεις μήνες για να μαζέψουν το 60% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, αλλιώς θα πλήρωναν πρόστιμο το 10% της διαφοράς.

Και ενώ μπροστά στις τηλεοράσεις της περιφέρειας οι τρινιτρίνες μοιράζονταν σε χούφτες, στο πλαίσιο της ανάνηψης των ημιθανών φορολογουμένων άρχισαν οι γνωστοί «κύκλοι του υπουργείου» να αναταράσσονται. Σε εφημερίδες και κανάλια από τα τηλέφωνα ακουγόταν η ίδια ατάκα: «είπε μια κουβέντα ο υπουργός, μην το δένετε κιόλας!». Και καθώς οι φορολογούμενοι εκείνο το βράδυ κοιμήθηκαν με το ένα μάτι ανοιχτό, σαν τις τίγρεις που περιμένουν τα χαράματα επίθεση, νωρίς το πρωί εμφανίστηκε ο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, ο Η. Πλασκοβίτης σε ρόλο αγουροξυπνημένης νοικοκυράς που μαζεύει τα άπλυτα: «Ενα παράδειγμα έφερε ο υπουργός», είπε. «Μη μένουμε εκεί». Ποιος να το έλεγε πως πριν ο κυβερνητικός κόκορας λαλήσει 2η φορά, το ποτάμι των διαψεύσεων θα πάρει και τον κ. Πλασκοβίτη; Ξαφνικά στις οθόνες μας το φόντο άλλαξε, κι έπεσε νέο επεισόδιο με τίτλο «Αποδείξεις; Next year!». Ο υπουργός αποφάσισε πως για το 2011 όλα μένουν ως έχουν. Προφανώς ό,τι ζήσαμε, ήταν κάτι σαν άσκηση ετοιμότητας.

Βλέπετε, η φοροθύελλα οσονούπω θα ξεσπάσει. Σε ρόλο Νοστράδαμου, οι «κυβερνητικοί κύκλοι» ήδη περιγράφουν τη φορολογική Αποκάλυψη. Σουρεαλιστικές προοπτικές ανοίγονται με το βιβλίο εσόδων – εξόδων που θα πρέπει να κρατούν οι οικογένειες. Οι φήμες λένε πως όποια νοικοκυρά δεν μπορέσει να δικαιολογήσει το περιεχόμενο του κουμπαρά της, θα σέρνεται στο δικαστήριο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Γιατί όπως είπε και ο Γ. Ραγκούσης σε σχέση με την υπόθεση των αποδείξεων, «αυτή είναι η μητέρα των μαχών». Και ως γνωστόν, στις μάχες ισχύει ο νόμος του πολέμου. Ο εχθρός συλλαμβάνεται, δικάζεται και εκτελείται επιτόπου. Με ή χωρίς αποδείξεις.

Breaking News