Γ. Παπανδρέου: Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου

by | Nov 3, 2011 | Πολιτική

BREAKING News

Όπως όλοι ξέρετε, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, λάβαμε εξαιρετικά κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις για την Ευρωζώνη. Αυτές οι αποφάσεις, φυσικά, ήταν και είναι αποφασιστικής σημασίας και για την Ελλάδα.

Πιστεύω στα πολλά πλεονεκτήματα που έχουν αυτές οι αποφάσεις για την Ελλάδα, πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη, για να απαλύνουν το βάρος του χρέους από τον Ελληνικό λαό, για ένα ισχυρό πακέτο βοήθειας για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μπορέσουμε να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας και να κάνουμε την Ελλάδα μία βιώσιμη οικονομία.

Αυτές οι αποφάσεις, βεβαίως, συνοδεύονται και από συγκεκριμένες ευθύνες. Σημαντικές ευθύνες, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των επερχόμενων γενεών.
Υπήρξαν αρκετοί που αμφισβήτησαν αυτές τις θετικές πλευρές και πίστεψα ότι είναι σημαντικό ο Ελληνικός λαός να αποφανθεί επί αυτών των σημαντικών εξελίξεων και επί των αποφάσεων του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Είναι το δημοκρατικό του δικαίωμα. Και ο Ελληνικός λαός, πιστεύω ότι είναι ώριμος και σοφός, έτσι ώστε να μπορέσει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, επ’ ωφελεία του μέλλοντος του δικού του, αλλά και της χώρας.
Εμείς είμαστε ένα μέλος της Ευρωζώνης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι’ αυτό. Το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης συνεπάγεται πολλά δικαιώματα, αλλά και πολλές υποχρεώσεις.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο, ότι εμείς μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας αυτές.
Μπορούμε να εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη μελλοντική μας συμμετοχή στην Ευρωζώνη.
Ενημέρωσα, λοιπόν, τους εταίρους μου ότι, έχοντας διαβουλευθεί χθες με το Υπουργικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, θα μπορέσουμε να διεξάγουμε αυτό το δημοψήφισμα το ταχύτερο δυνατόν – πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει, πιθανόν, στις 4 Δεκεμβρίου.
Θα επιστρέψω στην Ελλάδα και, φυσικά, θα διαβουλευθώ με τους ηγέτες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, για να τους ενημερώσω για τις συζητήσεις που είχαμε, αλλά και για τη σπουδαιότητα των αποφάσεων αυτών.
Πιστεύω πως ο Ελληνικός λαός, όπως προείπα, είναι σοφός και είναι ικανός να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το καλό της χώρας μας. Μία θετική απόφαση του Ελληνικού λαού δεν είναι μόνο θετική απόφαση για την Ελλάδα, είναι θετική απόφαση και για την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας είπαν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ, λοιπόν;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τους ενημέρωσα ότι πρέπει να έχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, γιατί το πρόγραμμα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να είμαστε ισχυρός εταίρος στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, και αυτό ακριβώς διακυβεύεται.
Δεν είναι η στιγμή να σας πω επακριβώς τα λόγια, αλλά η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για ένα πρόγραμμα. Πρόκειται για το εάν θέλουμε ή όχι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι εξαιρετικά σαφές και πρέπει να είναι σαφές για όλους.
Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός θέλει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και πιστεύω ότι το δημοψήφισμα θα το αποδείξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αντίθετη περίπτωση, ποιο είναι το σχέδιο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θέλω να πω ότι, η απάντηση θα είναι «ναι».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα εγκρίνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το Κοινοβούλιο;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, έχουμε μία ψήφο εμπιστοσύνης, όπως γνωρίζετε, την Παρασκευή, και αυτή είναι η πρώτη μας μάχη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε αισιόδοξος; Θα κερδίσετε; Θα λάβετε ψήφο εμπιστοσύνης;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ελπίζω, αλλά προφανώς πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς τα 8 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αναφέρεστε στην έκτη δόση. Αν όλα πάνε καλά, που πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά με το δημοψήφισμα, η έκτη δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί. Έχουμε αρκετές μέρες στη διάθεση μας ακόμα, για να χρειαστούμε τα χρήματα της έκτης δόσης, έτσι ώστε  να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε μισθούς και συντάξεις. Έχουμε ένα συγκεκριμένο «Οδικό Χάρτη», έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, σε πλήρη αρμονία και συμφωνία με τους εταίρους μας για την έκτη δόση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε εκατό τοις εκατό σίγουρος για το δημοψήφισμα;
Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Έχω πει πάρα πολλές φορές στην Ελλάδα ότι χρειαζόμαστε μία ευρύτερη συναίνεση. Έχω προσπαθήσει να την εξασφαλίσω με όλα τα κόμματα.
Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων και αν υπήρχε μεγαλύτερη συναίνεση, φυσικά, δεν θα χρειαζόμασταν το δημοψήφισμα. Όμως, δεν υπήρξε αυτή η ευρύτερη συναίνεση. Αλλά πιστεύω πραγματικά πως υπάρχει συναίνεση εκ μέρους του Ελληνικού λαού. Και γι’ αυτό, θέλω να μιλήσει και να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός και ο Ελληνικός λαός θα μιλήσει σύντομα.


{youtube width=”640″ height=”510″}JXfetnnzeGI{/youtube}

Breaking News