Διαμαρτυρία έξω από τη βάση Ακρωτηρίου

by | Jan 4, 2012 | Αναλύσεις

BREAKING News

koukouvagia-diadilwseisΣχολιάζει ο Πανίκος Ελευθερίου

H ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ… “ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΥΠΡΟ”!!!  Πώς να αλλάξει κάτι όταν οι ηγέτες μας έμεινα κολλημένοι στο…. «δεν μπορούμε να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με άλυτο το Κυπριακό».  Και πώς να αλλάξει στάση ο κακός δαίμονας της Κύπρου (η Μ. Βρετανία, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος ο Χριστόφιας) όταν ξέρει ότι η παρουσία των βάσεων είναι διασφαλισμένη μέχρι να ασχοληθούν ξανά με το θέμα «our children and our grandchildren”, όπως είπε κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Ευέλικτος Χριστόφιας.  Τόση ανεπάρκεια…

Αλλά κι η λεγόμενη “αξιωματική αντιπολίτευση” του Νίκου Αναστασιάδη, δεν πάει πίσω στο κανάκεμα των Άγγλων και στο πιπίλισμα της πιο πάνω απαράδεκτης “θέσης” («δεν μπορούμε να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο με άλυτο το Κυπριακό»).  Επί αυτού, διαβάστε στην δεύτερη σύνδεση τις δηλώσεις του φιλόδοξου υποψηφίου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε σχετικά από την Κουκουβάγια

Ανακοίνωση “φωτιά” για τα επεισόδια στη Βάση Ακρωτηρίου

 

Πράματα και θάματα καταγγέλει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων, που έλαβε μέρος στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Βάση Ακρωτηρίου. Η Κουκουβάγια ήταν από την αρχή της εκδήλωσης στην πρώτη γραμμή και μετέδιδε ζωντανά τα όσα πραγματικά διαδραματίστηκαν εκείνο το βράδυ, χωρίς καμιά παραπληροφόρηση.
Η προχθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας ξεκίνησε με αυτοκινητοπομπή από το Τσίρειο Στάδιο. Έξω από την είσοδο της βάσης Ακρωτηρίου συγκεντρώθηκαν περίπου 150 άτομα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία των βάσεων ανέκοψε την πορεία, λέγοντας στους διαδηλωτές ο επικεφαλής αξιωματικός ότι, «δεν μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο». Οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να υπακούσουν στις οδηγίες των αστυνομικών και προσπάθησαν να προχωρήσουν προς την είσοδο των βάσεων, με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση με τους αστυνομικούς, που ήταν παραταγμένοι και που έφεραν πλήρεις αντιδιαδηλωτικές εξαρτύσεις. 

Ανακοίνωση «φωτιά» Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «γίναμε μάρτυρες, ιδίοις όμμασι, των αστυνομικών να περνούν πάνω από κόσμο, ο οποίος είχε καθίσει κάτω στον δρόμο για να καταδείξει τις ειρηνικές του προθέσεις. Οι προθέσεις τους έγιναν δεχτές από τους αστυνομικούς με πολλή ευχαρίστηση. Τόση, που όχι απλώς δεν αρκέστηκαν να τους ποδοπατήσουν, αλλά θεώρησαν καλό να τους κτυπήσουν και με τα ρόπαλα. Είδαμε γυναίκα να πέφτει στον δρόμο και τους αστυνομικούς να τρέχουν από πάνω της και να τη χτυπούν, ενώ εκείτο χάμω.
Μια άλλη γυναίκα έτρεξε και κάλυψε με το σώμα της την “τρομοκράτισσα” που εξυλοκοπείτο, ενώ βρισκόταν ανήμπορη ξαπλωμένη στον δρόμο, με αποτέλεσμα να δεχτεί αυτή τον ξυλοδαρμό. Δύο φορές προσπάθησε μικρή ομάδα (των 2 και 3 ατόμων) να προσεγγίσει τους αστυνομικούς με σηκωμένα χέρια για να συζητήσουν. Την πρώτη, χωρίς καμιά αιτία, δέχτηκαν ψέκασμα από τους αστυνομικούς στα μάτια, ενώ τη δεύτερη δέχτηκαν την ειρωνεία και τον χλευασμό των οργάνων.
Οι υπηρέτες των αγγλικών συμφερόντων προέβησαν και σε δύο συλλήψεις. Η πρώτη αφορά διαδηλώτρια, η οποία στην προσπάθειά της ν’ αποφύγει την αστυνομική βία έχασε το ένα της παπούτσι και επέστρεφε μόνη να το πάρει. Η δεύτερη αφορά δικηγόρο, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει με την πρώτη κοπέλα που είχε συλληφθεί και συνελήφθη και ο ίδιος. Τόσο θρασύδειλα και άνανδρα φέρθηκαν. Όταν, μάλιστα, ο δικηγόρος που τους εκπροσώπησε ζήτησε να μάθει γιατί κατηγορούνται, δεν είχαν να του πουν κάτι συγκεκριμένο και μάλιστα δεν εύρισκαν τον αστυνομικό που τους είχε κατηγορήσει. Μικρή ομάδα των τεσσάρων ατόμων προχωρούσαν προς την είσοδο της μονάδας, ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των διαδηλωτών είχαν αποχωρήσει και αστυνομικός φωνάζει ”συλλάβετέ τους τζιαι τούτους να τελειώνουμε”».


ΜΕΤΩΠΟ. Υπέρμετρη βία στο όνομα της «Her Majesty»

Καθόλου δεν μας εξέπληξαν τα ψεσινά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες απρόκλητης βίας από αστυνομικούς των Βάσεων, οι οποίοι ανίκανοι να σεβαστούν το σκοπό της ειρηνικής διαμαρτυρίας, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές -οι πλείστοι εκ των οποίων ήταν φοιτητές- με γκλομπς, χημικά σπρέι και εκπαιδευμένα σκυλιά.
Ήταν προφανές το γεγονός ότι ο στόχος των αστυνομικών ήταν εξ΄ αρχής η πρόκληση επεισοδίων, αφού από την πρώτη στιγμή που κατέφθασαν οι διαδηλωτές στο χώρο, προπηλακίστηκαν και δέχθηκαν ύπουλη λεκτική επίθεση. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν κατόπιν της διαταγής «ATTACK!» ποδοπατώντας τους διαδηλωτές οι οποίοι προέβαιναν σε καθιστική διαμαρτυρία και χτυπώντας ανελέητα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, ακόμα και γυναίκες που είχαν ήδη πέσει χτυπημένες στο έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων υπερίπτατο πάνω από τους 100 διαδηλωτές! Οι Βρετανοί αποικιοκράτες και οι Κύπριοι υπάλληλοι τους, επέδειξαν πως ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να επιδείξουν συμπεριφορές που δεν απέχουν πολύ από την ωμότητα και βαρβαρότητα της περιόδου της Αγγλοκρατίας. Η στάση τους θύμισε το φόνο του 18χρονου Πανίκου Δημητρίου, στο ίδιο σημείο, τον Ιανουάριο του 1975.
Τέλος, οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων προχώρησαν στην αδικαιολόγητη σύλληψη δύο ατόμων. Μίας νεαρής που επέστρεφε να πάρει το παπούτσι της, το οποίο είχε χάσει καθώς έτρεχε να σωθεί από το μένος των αστυνομικών, και ενός νεαρού νομικού που έσπευσε προς υπεράσπιση της. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο δικηγόρος που τους εκπροσώπησε ρώτησε το λόγο για τον οποίο κατηγορήθηκαν, κανείς δεν βρέθηκε να του δώσει μια εύλογη δικαιολογία. Ούτε δε βρέθηκε ο αστυνομικός που τους είχε κατηγορήσει.
Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τον άνανδρο και θρασύδειλο χειρισμό των οργάνων των Βρετανικών Βάσεων, που για άλλη μια φορά επέδειξαν την ανικανότητα τους να συμπεριφερθούν πολιτισμένα απέναντι σε απλούς διαδηλωτές. Καταδικάζουμε, ακόμα, και την άδικη προπαγανδιστική στάση των πλείστων ΜΜΕ, που για άλλη μια φορά προέβησαν σε ψευδή αναμετάδοση των γεγονότων και παραπληροφόρηση του κοινού. Η ελευθερία της έκφρασης και της διαδήλωσης αποτελούν συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και γι΄ αυτό όσο θα γινόμαστε μάρτυρες του φασισμού, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η δίψα μας για δικαίωση και δημοκρατία.

Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Τοποθετήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης


ΔΗΣΥ

Σε ερώτηση  για τα επεισόδια στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι και κατά πόσο αυτή την περίοδο είναι εθνικά ωφέλιμες ενέργειες κατά της παρουσίας των Βάσεων στη Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών από μεμονωμένες ομάδες «δεν ωφελεί τις ευρύτερες επιδιώξεις ενός κράτους ή ενός λαού, όταν ιδιαίτερα αντιμετωπίζει την ίδια ώρα το μέγιστο των προβλημάτων, που είναι η κατοχή».
«Σίγουρα μοιράζομαι την απαρέσκεια του λαού μας να συντηρεί η Βρετανία βάσεις στην πατρίδα μας, όμως δεν είναι ο τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και συνεπώς η σύστασή μου είναι ψυχραιμία και να εξαντλήσουμε τον πατριωτισμό μέσα από ενέργειες που βοηθούν και όχι μέσα από ενέργειες που ενδεχόμενα να βλάψουν ή και να τσιμεντώσουν την παρουσία των βάσεων», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους, να διαδηλώνουν για να μεταφέρουν τα δικά τους τα μηνύματα, έχει μεγάλη σημασία όμως ο τρόπος με τον οποίο διαδηλώνουμε, ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουμε τα μηνύματά μας, να εξυπηρετεί τον αγώνα τον οποίο διεξάγουμε, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου.

Εκπρόσωπος

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με τις Βρετανικές Βάσεις και την έχει διατυπώσει πάρα πολλές φορές. «Θεωρώ ότι κανένας στην Κύπρο αποδέχεται την παραμονή των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Είναι όμως μια πραγματικότητα με συγκεκριμένα δεδομένα και υπάρχει μια στόχευση αναφορικά με το πώς και πότε μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων», ανέφερε.
Ερωτηθείς ποια είναι αυτή η στόχευση, ο Εκπρόσωπος αφού διευκρίνισε πως αυτή δεν είναι μόνο στόχευση της παρούσας Κυβέρνησης, σημείωσε πως είναι γνωστό εδώ και χρόνια και η κυπριακή πολιτική ηγεσία έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και μέσα από τη λύση του Κυπριακού να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να τερματιστεί και η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων κάποια στιγμή.
Υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θέλουμε μέσα από τη λύση του Κυπριακού να πετύχουμε την αποστρατιωτικοποίηση της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα από τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων να μπορέσουμε να αποστρατιωτικοποιήσουμε ολόκληρο το νησί.

 

Αποκλειστικό ΒΙΝΤΕΟ με τα όσα διαδραματίστηκαν στη διαδήλωση στη Βάση Ακρωτηρίου

 

Το ξύλο της αρκούδας έπεσε στη Βάση Ακρωτηρίου προχθές το βράδυ στη διάρκεια διαδήλωσης που διοργάνωσε η εθνική αντι – αποικιακή πλατφόρμα. Με σοβαρά επεισόδια, που περιλάμβαναν, πετροπόλεμο, οδομαχίες, τραυματισμούς και συλλήψεις, σημαδεύτηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Πύλη των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, στην οποία πήραν μέρος πέραν των 100 διαδηλωτών.
Πέντε τουλάχιστον τραυματίες, αρκετές υλικές ζημιές και τρεις συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα της προχθεσινοβραδινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας.
Η Κουκουβάγια κάλυψε λεπτό προς λεπτό την διαδήλωση. Οι αστυνομικοί των Βάσεων στη θέα των διαδηλωτών άρχισαν να προκαλούν έντονα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τα επεισόδια. 
Παραθέτουμε αποκλειστικό σχετικό βίντεο από την διαδήλωση και όλα όσα επακολούθησαν. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά αλλά φτάνοντας στις Βάσεις προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους Βρετανούς αστυνομικούς των Βάσεων.
Αλήθεια, μετά το βίντεο που παρουσιάζει η Κουκουβάγια,  τι έχουν να πουν κάποιοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ, που στην ουσία παραπληροφόρησαν τον κόσμο με τα ρεπορτάζ που έκαναν αλλά και τα κόμματα;


Διαβάστε αναλυτικά ρεπορτάζ ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

Δείτε το αποκλειστικό βίντεο

 

{youtube width=”640″ height=”510″}oLfB6aVhzHc{/youtube}

Breaking News