ΙΡΑΝ: To εμπάργκο αιτία σκληρού πόκερ στην Ε.Ε.

by | Jan 17, 2012 | Διεθνή

BREAKING News

iran1Της Ελενας Μπέλλη

Αγωνιώδεις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ιράν δεν ισοδυναμεί με «αυτοτραυματισμό» αλλά απορρέει από βαθιά πολιτική σκέψη καταβάλλουν οι εμπειρογνώμονες στις Βρυξέλλες, δέκα μέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στις 23 Ιανουαρίου. Είναι η ημερομηνία που κατά τα φαινόμενα θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία των «27» για την επιβολή εμπάργκο στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, αλλά μέχρι τότε όλα είναι δυνατά.

Διότι μεσούσης της σφοδρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη Γηραιά Ηπειρο, το σοκ που θα προκαλέσει η επιβολή του εμπάργκο είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στις δοκιμαζόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Ε.Ε. εισάγει περίπου 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου ημερησίως και μάλιστα σε προνομιακές τιμές, τις οποίες είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν θα εξασφαλίσει αν στραφεί σε άλλους πωλητές, όπως η Σαουδική Αραβία.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Επιπλέον, το 68,5% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου (στοιχεία 2010) απορροφάται από τις χώρες με τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, χώρες που φυσικά θα υποστούν και το μεγαλύτερο σοκ. Ακόμη ένα ενδεχόμενο «αυτοτραυματισμού» αναδεικνύει και η Μόσχα που προειδοποιεί την Ε.Ε. ότι η επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο θα ενισχύσει το δολάριο και τον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα, εις βάρος φυσικά του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αυτά τα δεδομένα ζυγίζουν οι εμπειρογνώμονες των «27» προσπαθώντας να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα ικανοποιεί μεν το αίτημα του Λευκού Οίκου, που καταγράφηκε πιεστικά στην πρόσφατη επιστολή Αμερικανών Γερουσιαστών προς την «υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.», Κάθριν Αστον, αλλά θα αμβλύνει το σοκ και θα περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες. Στην επιστολή τους, οι οκτώ γερουσιαστές -του Δημοκρατικού αλλά και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- προειδοποιούν την Ε.Ε. ότι «η προώθηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες είτε μίας στρατιωτικής σύγκρουσης είτε της προσπάθειας απόκτησης πυρηνικών όπλων από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής».

Κοινώς, το ψευτοδίλημμα που θέτουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι «εμπάργκο ή πόλεμος» και είναι ψευτοδίλημμα καθώς ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η Τεχεράνη δεν θα αλλάξει την πυρηνική της πορεία λόγω της δολοφονίας των πυρηνικών επιστημόνων της, πολλώ δε μάλλον, λόγω της επιβολής ενός εμπάργκο «περιορισμένης εμβέλειας».

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

Ετσι, τα «παζάρια» δεν λείπουν: «Απ΄ ότι καταλαβαίνω, η Ελλάδα ζητεί μία περίοδο χάριτος 12 μηνών πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο και λέει στους υπόλοιπους: “Αν παίξω μπάλα, τι θα έχω ως αντάλλαγμα;”». Η δήλωση, στο πρακτορείο Bloomberg, από το Νάιτζελ Κουσνέρ, νομικό διεθνούς δικαίου και ειδικευμένο στις κυρώσεις κατά του Ιράν, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις των εμπειρογνωμόνων.

Από πλευράς της, η Βρετανία, που έχει ήδη συμπλεύσει πλήρως με τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας εμπάργκο πετρελαίου στο Ιράν, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για τρίμηνη περίοδο χάριτος. Το προσχέδιο που βρίσκεται, πάντως, αυτή τη στιγμή ενώπιον των εμπειρογνωμόνων, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, περίοδο χάριτος έξι μηνών σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές πετρελαίου και τριών μηνών σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές πετροχημικών προϊόντων.

Προβλέπει επίσης την απρόσκοπτη συνέχιση της εισαγωγής πετρελαίου που δίδεται στις ευρωπαϊκές χώρες ως αντίτιμο για την αποπληρωμή των ιρανικών χρεών προς τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, σε μία ρύθμιση ιδιαίτερα ευνοϊκή προς την Ιταλία, αφού διασφαλίζει την αποπληρωμή του χρέους του Ιράν προς την Eni SpA. Τέλος, σε μία ένδειξη της ειλικρινούς αγωνίας ορισμένων κρατών για τις συνέπειες που θα κληθούν να υποστούν, το προσχέδιο προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα προχωρεί, ανά τρίμηνο, στην αξιολόγηση των συνεπειών του εμπάργκο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Breaking News