Αναστάσης Μιτσιάλης: “Η πολιτική συμμετοχή των γυναικών, καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της μάστιγας της βίας εναντίον των γυναικών”

by | Mar 3, 2012 | Επικαιρότητα

BREAKING News

Mitsialis_GAΟ Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης κ. Αναστάσης Μητσιάλης, μίλησε σήμερα κατά την 56η ετήσια Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, η οποία ασχολείται με το ζήτημα της ισότητας των φύλων και εστιάζει στην προώθηση της γυναικείας χειραφέτησης ανά τον κόσμο.

Ο κ. πρέσβης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές και στο ρόλο που αυτή η ενδυνάμωση μπορεί να παίξει στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεσή της με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και κάνοντας αναφορά στη Διακήρυξη του Πεκίνου και την Πλατφόρμα Δράσης (Beijing Declaration and Platform for Action – BPoA) του 1995 για υιοθέτηση πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές.

Σημειώνοντας τη μειονεκτική θέση των γυναικών και κοριτσιών που διαβιούν σε αγροτικές περιοχές ακόμη και σήμερα, 17 χρόνια μετά την υπογραφή της Διακήρυξης, ο κ. Μητσιάλης αναφέρθηκε στα διαρθρωτικά εμπόδια και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που ζουν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές και κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταβάλλουν προσπάθειες και να ενθαρρύνουν την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης των γυναικών στις παραγωγικές πηγές και υποδομές, στις υπηρεσίες και μονάδες υγείας και φροντίδας των παιδιών, στην εκπαίδευση και στη μόρφωση από μικρή ηλικία, στη συμμετοχή σε αγροτικές ενώσεις και στην υποστήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων μέσω νεοτερικών χρηματοδοτικών μηχανισμών.

 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. πρέσβης υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας για εφαρμογή τόσο της Διακήρυξης του Πεκίνου, όσο και της Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (Convention for the Elimination of All Forms of Discrimination against Women – CEDAW) και ιδιαίτερα για την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 14 της Σύμβασης το οποίο προβλέπει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών στις αγροτικές περιοχές. Σημείωσε ακόμη ότι το ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 116, § 2) προάγει την ουσιαστική ισότητα των φύλων, παρέχοντας εγγυήσεις (stipulating) ότι το κράτος υιοθετεί μέτρα που «απαλείφουν τις υπάρχουσες ανισότητες εις βάρος των γυναικών».

Ειδικότερα για τις γυναίκες στις αγροτικές περιοχές, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση τις ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ταυτόχρονα παίρνει μέτρα για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας αυτών των γυναικών και να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε όμως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα όλες αυτές οι προσπάθειες λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη και ιδιαίτερα την Ελλάδα, και από το υψηλό ποσοστό ανεργίας που επηρεάζει όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σημείωσε ακόμη την ανάγκη τα παιδιά από μικρή ηλικία να μαθαίνουν για την ισότητα των φύλων, να εξαλειφθούν τα στερεότυπα που συχνά αναπαράγονται μέσα από τα ΜΜΕ και να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στη λήψη πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων. «Η πολιτική συμμετοχή των γυναικών θα μπορούσε να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες οι γυναίκες μεταξύ των οποίων είναι η καταπολέμηση της μάστιγας της βίας κατά των γυναικών» υπογράμμισε.

Τέλος, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ειδική Εισηγήτρια των ΗΕ για τη Βία Κατά των Γυναικών Rashida Manjoo, όπως και στην Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. για τη Σεξουαλική Βία στις Εμπόλεμες Περιοχές, Margot Wallstrom και τόνισε ότι όλα αυτά τα θέματα, θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας της Ελλάδας την περίοδο 2013-2015, εφόσον «η χώρα τύχει της τιμής και της υποστήριξης των άλλων χωρών-μελών» και κερδίσει μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις επερχόμενες εκλογές.

Breaking News