Β. Κασκαρέλης: Οι ΗΠΑ δεν θα πιέσουν για διάσκεψη

by | Mar 6, 2012 | Επικαιρότητα

BREAKING News

kaskarelis-vasilisΣυνέντευξη στον Πανίκο Παναγιώτου για τον “Φιλελεύθερο” της Κύπρου

 

Oι Αμερικανοί δεν έχουν διάθεση να επιμείνουν για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό, δηλώνει στον «Φ» ο πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Βασίλης Κασκαρέλης, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει δείγματα διάθεσης για ουσιαστική αλλαγή της πολιτικής της, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». 

Στην ερώτησή μας αν εκτιμά ότι θα προκύψουν εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα στους προσεχείς μήνες, ο Έλληνας πρεσβευτής επισημαίνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Λονγκ Άιλαντ, καθώς και την τουρκική στάση, δεν αναμένεται κάτι συγκεκριμένο. Επιπλέον, η κατάσταση εντός της Τουρκίας, καθώς και τα ζητήματα που υπάρχουν στην περιοχή, λειτουργούν αρνητικά και στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού».

Αναφερόμενος στην προοπτική σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης και αν η αμερικανική αντιπροσωπεία θα επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων που είχε θέσει το ΣΑ του ΟΗΕ, ο κ. Κασκαρέλης σημειώνει συγκεκριμένα: «Από επαφές μου σε διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έμεινα με την εντύπωση ότι η αμερικανική πλευρά δεν έχει διάθεση να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης με το σκεπτικό ότι δεν θέλει να προκαλέσει προβλήματα στον ΓΓ του ΟΗΕ, που χειρίζεται την υπόθεση, και πολύ περισσότερο να κινηθεί εκτός προϋποθέσεων ΣΑ, προκαλώντας αχρείαστες αναταράξεις σε μία ευαίσθητη περίοδο των διαπραγματεύσεων». 

Στην ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαφοροποιείται η αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό και γενικότερα στα ελληνικά ζητήματα, λόγω των υδρογονανθράκων, της συμμαχίας Κύπρου-Ισραήλ και της διαιώνισης της ρήξης στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, ο κ. Κασκαρέλης υποστηρίζει ότι «μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει δείγματα διάθεσης ουσιαστικής αλλαγής της πολιτικής της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αντιθέτως, λόγω της ιδιαίτερα ρευστής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, πέραν των όσων επισημάνατε στην ερώτησή σας, και λόγω των σοβαρών αρνητικών εξελίξεων στη Συρία, την Αίγυπτο και το Ιράν, η αμερικανική πλευρά φαίνεται να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, έχοντας ως στόχο την εκτόνωση κάθε πιθανής εστίας κρίσης στην οποία ενδέχεται να εμπλακούν οι σύμμαχοί της στην περιοχή». 

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον μιλά για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα του, τονίζοντας με έμφαση ότι η εικόνα της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από σειρά δημοσιευμάτων και ραδιοτηλεοπτικών αναφορών. Ο κ. Κασκαρέλης επισημαίνει όμως ότι το σκηνικό μπορεί άμεσα να αλλάξει με «συγκεκριμένες κινήσεις», κυρίως με ενέργειες που θα αφορούν την ανάπτυξη, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ την ίδια στιγμή, θεωρεί ότι η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης είναι «φιλική και υποβοηθητική» στις προσπάθειες του ελληνικού λαού για να ξεπεράσει την κρίση. 

«Ομολογουμένως είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος. Βρίσκομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών 38 χρόνια και έχω περάσει από πάρα πολύ δύσκολα πόστα, σε πολύ δύσκολες περιόδους, από την Άγκυρα, τη Λευκωσία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα απαιτητική, και άχαρη, με την έννοια ότι προσπαθείς επί καθημερινής βάσης να διορθώσεις την εικόνα της χώρας μας, να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους, να αποτυπώσεις τα πραγματικά γεγονότα, αλλά είναι τέτοιο το τσουνάμι των αρνητικών πληροφοριών, που, δυστυχώς, δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά-σιγά, μετά τις κολοσσιαίες προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις πρόσφατες εξελίξεις, θα αρχίσει να αλλάζει κατά κάποιον τρόπο αυτό το σκηνικό για την Ελλάδα και να μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση». 

Αναφερόμενος στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις, απορίες και θέσεις που ακούει από Αμερικανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, στελέχη δεξαμενών σκέψης, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων -με πιο πρόσφατη στην αμερικανική δημόσια τηλεόραση- ομιλιών και συζητήσεων, ο κ. Κασκαρέλης υπογραμμίζει ότι «η πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι «πότε θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα;». Και συνήθως συνοδεύεται με κάποιο σχόλιο ότι «θα χρεοκοπήσει σε δυο εβδομάδες, σε ένα με δυο μήνες, ώς το καλοκαίρι κ.λπ». Αυτό που λέω μονίμως στους συνομιλητές μου είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Πλην όμως, πέρα από τις γιγαντιαίες προσπάθειες της κυβέρνησης, και τις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα ανήκει σ’ ένα οργανωμένο σύνολο, σε μια πολιτική ένωση, η οποία για πολλούς λόγους δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Όχι γιατί τη λυπάται, αλλά γιατί το όλο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηρίζεται στην ενότητα, στην αλληλεγγύη και στη συμπαράσταση του ενός απέναντι στα προβλήματα του άλλου».

Σύνοδος ΝΑΤΟ και Σκοπιανό 

Ο ΠΡΕΣΒΗΣτης Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλης Κασκαρέλης, μιλώντας στον «Φ» για την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον ερχόμενο Μάιο και στην πιθανότητα να ασκηθούν και πάλι πιέσεις από τις ΗΠΑ για να ενταχθεί η πΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, χωρίς την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, αναφέρει: «Έχω κάνει πάρα πολλές συζητήσεις στην Ουάσιγκτον. Από όλα τα κέντρα αποφάσεων υπάρχει σαφής διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τεθεί τέτοιο θέμα. Και όχι μόνο αυτό. Στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στέλνουν με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση των Σκοπίων ξεκάθαρα μηνύματα: κοιτάξετε να βρείτε λύση στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διότι στην αντίθετη περίπτωση ούτε στο ΝΑΤΟ πρόκειται να μπείτε ούτε στην ΕΕ. Επομένως, όπως τους λένε, μην περιμένετε κάποιου είδους βοήθεια από πλευράς ΗΠΑ. Κι αυτό γίνεται γιατί και οι Αμερικανοί έχουν αντιληφθεί ότι με ανοικτό το ζήτημα της ονομασίας, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, επειδή από την επομένη θα αρχίσουν διμερή προβλήματα, αλλά και εσωτερικά σ’ αυτή τη χώρα. Είναι πολύ καθαρή η εικόνα και πιστεύω ότι στο Σικάγο δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».


 

 

Breaking News