Επιμονή στο Μνημόνιο και τους νόμους από Παπαδήμο

by | Jun 8, 2012 | Επικαιρότητα

BREAKING News

papademosprotothema.gr
Ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην πολύ σημαντική ομιλία που έκανε ενώπιον υψηλών αξιωματούχων του IIF και παραγόντων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος στην Κοπεγχάγη, υπεραμύνθηκε του προγράμματος (Μνημόνιο ΙΙ) και των εφαρμοστικού νόμου (Φεβρουάριος 2012), απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην αντιμνημονιακή ρητορική που αναπτύσσεται εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Αν προσέξει κανείς το πλήρες κείμενο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, θα επισημάνει ότι σε αντίθεση με όσα διακηρύσσουν όλοι εκείνοι που μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση, ο κ. Παπαδήμος δεν αφήνει κανένα τέτοιο περιθώριο. Την ομιλία του, όπως θα δει ο αναγνώστης, το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο στην αγγλική γλώσσα που εκφωνήθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, κατά τις επιταγές της τρόικας, ενώ παρουσιάζει ως τετελεσμένες νομοθετικές πράξεις και αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, του οποίου προήδρευε, νόμους και διατάγματα που ναι μεν ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, αλλά ακόμα στην πλειοψηφία τους δεν έχουν προσαρμοστεί.

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά στο άνοιγμα των ελευθέρων επαγγελμάτων, τις αποκρατικοποιήσεις, και άλλες επιμέρους υπουργικές και διοικητικές αποφάσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, καμία από αυτές δεν είχε το χρόνο δυνατότητας μέχρι σήμερα πρακτικής εφαρμογής. Επομένως, αποφάσεις και νόμοι έμειναν απλώς στα χαρτιά, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα για τα έσοδα της χώρας.

Επιπλέον οι δείκτες της οικονομίας (αύξηση της ανεργίας, της ύφεσης, μειωμένα κρατικά έσοδα, μειωμένη εισροή συναλλάγματος, δεν δείχνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τις σκληρές γραμμές όσων επιμένουν στην απότομη και σκληρή προσαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Η πολυσέλιδη ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού έτυχε μόνο σε ευήκοα ώτα των εκφραστών και εκπροσώπων της σκληρής γραμμής της κας Μέρκελ, ασχέτως αν όλες αυτές οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και η σκληρή δημοσιονομική πολιτική δεν έχουν επιφέρει τα αναμενόμενα από την τρόικα αποτελέσματα.

Αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις

Αρκετά σημεία της ομιλίας του κ. Παπαδήμου έτυχαν ευμενών σχολίων από το ακροατήριο του, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι, οι οποίοι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το protothema.gr, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους με τον πρώην Πρωθυπουργό πριν και μετά την ομιλία του, δεν έκρυβαν την αγωνία τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξελίξεις οι οποίες αν τυχόν, όπως χαρακτηριστικά έλεγε πηγή που βρέθηκε στην  Κοπεγχάγη, ξεφύγουν από τον πολιτικό έλεγχο και την μέχρι σήμερα ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος, το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις, τις οποίες όλοι απεύχονται, θα επηρεάσουν όχι μόνο την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς επίσης και τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας.

Παρατηρητής που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εαρινή σύνοδο του IIF έλεγε στο protothema.gr ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα δεν αποκλείεται να επηρεάσουν την Washington, καθώς επίσης και τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Μόσχα, αφού το ντόμινο των εξελίξεων σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να αναστείλει την συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, είναι δυνατό να επιφέρουν και γεωπολιτικές αλλαγές. Tο μόνο βέβαιο είναι, όπως έλεγε η ίδια πηγή, ότι από αυτή την οικονομική κρίση είναι πολλοί λίγοι αυτοί που μπορούν να επωφεληθούν γεωστρατηγικά και ακόμα λιγότερο που αυτοί εντός της ευρωζώνης θα επωφεληθούν με τεράστια κέρδη, όπως αυτά που παρουσιάζει η Γερμανία.

Ο κ. Παπαδήμος στην ομιλία του, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα εξέλθει από αυτή την κρίση δυνατότερη, αρκεί η πολιτική ηγεσία που θα προκύψει να μείνει προσηλωμένη τουλάχιστον στις ριζικές μεταρρυθμίσεις στον κρατικό τομέα, και φυσικά σε πολλά σημεία της ομιλίας του, όπως θα δει ο αναγνώστης, με πολύ κομψό τρόπο και τακτ, περιορίζει τις τυχόν πολιτικές του ευθύνες έναντι των πολιτικών εντολοδόχων του (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ), αφήνοντας να εννοηθεί πως ο ίδιος ενήργησε με γνώμονα μόνο το εθνικό συμφέρον σε καθαρά τεχνοκρατική βάση και υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη.

Η oμιλία του πρώην πρωθυπουργού επέφερε αρκετά σχόλια στα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ. Και κάτι που αξίζει να σημειωθεί και αποκαλύπτει το protothema.gr είναι ότι οι κ.κ. Παπαδήμος και Charles Dallara, απομακρυσμένοι και οι δυο από το πρωτόκολλο και τα καθήκοντά τους, αφού ο μεν πρώτος είναι πρώην πρωθυπουργός, ο δε δεύτερος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί πριν από λίγα 24ωρα, είχαν την ευκαιρία να πουν πολλά και διάφορα, μεγάλης σημασίας και για τους δυο, καλοί φίλοι μεταξύ τους από το παρελθόν.

Kάτι που ούτε ο κ. Παπαδήμος έκρυψε, αφού ευχαρίστησε τον C. Dallara για τις προσπάθειές του στην απομείωση του ελληνικού χρέους (PSI), ούτε ο κ. Dallara, ο οποίος με ιδιαίτερα καλή διάθεση αναφέρθηκε στο εποικοδομητικό έργο του φίλου του κ. Παπαδήμου γενικά, και ειδικότερα στην άριστη συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους από τον Οκτώβριο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, όποτε και ολοκληρώθηκαν τα νομικά κείμενα και όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Δείτε εδώ την ομιλία του κ. Παπαδήμου στα αγγλικά

Breaking News