O Ερντογάν άρει τις “κυρώσεις” για τους αρνητές της αρμενικής γενοκτονίας

by | Jun 23, 2012 | Αναλύσεις

BREAKING News


erdogan--Επίθεση φιλίας προς τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι σκοπεύει να άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Αγκυρα στο Παρίσι εξαιτίας ενός νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων που είχε προωθήσει ο Νικολά Σαρκοζί. 
Παρότι ο νόμος αυτός τελικά ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας, η Τουρκία μέχρι χθες δεν είχε άρει τις κυρώσεις που είχε επιβάλει, διακόπτοντας την κάθε πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τους Γάλλους.
Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ολάντ να επισκεφθεί την Τουρκία κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οπως ανέφερε μάλιστα ο Ερντογάν κατά τη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, η τελευταία επίσκεψη ηγέτη του γαλλικού κράτους στην Τουρκία ήταν πριν από 20 χρόνια. Από την πλευρά του ο Ολάντ απάντησε στην πρόσκληση λέγοντας ότι βλέπει ευνοϊκά μια τέτοια επίσκεψη.

Την κίνηση φιλίας της Αγκυρας προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας επισφράγισε με σχετικές δηλώσεις και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Οπως ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Ο κ. Ερντογάν έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ολάντ. Οι κυρώσεις δεν θα είναι πλέον επίκαιρες λόγω της νέας θέσης της Γαλλίας».

Breaking News