Oι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής συνοπτικά

by | Jul 3, 2012 | Ευρωπαϊκη Ένωση

BREAKING News


Αναγνωρίστε  την επιτυχία του Μάριο Μόντι.  Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που διεθνώς περιγράφεται ως «τεχνοκρατικός», επέδειξε τη διαπραγματευτική ικανότητα βετεράνου πολιτικού τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ώρα Βρυξελλών. Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε έως τις 5:30 το πρωί, ο Μόντι συστρατεύτηκε με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας για να αποσπάσει ορισμένες σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα της Ευρώπης, τη Γερμανία. Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών πυροδότησε το ισχυρότερο ράλι για φέτος στα ισπανικά ομόλογα αλλά και στην αξία του ευρώ.

Αλλά τι ακριβώς σήμαινε αυτή η συμφωνία και τι επιτυγχάνει; Ακολουθούν τα βασικά σημεία.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία:


-Η Ιταλία και η Ισπανία θα αποκτήσουν πιο εύκολη πρόσβαση στη στήριξη του ESM, του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο. Οι χώρες που συμμορφώνονται με τις υφιστάμενες συστάσεις οικονομικής πολιτικής θα είναι επιλέξιμες για παροχή στήριξης χωρίς να χρειάζεται να πληρούν έξτρα προϋποθέσεις. Αυτό είναι λιγότερο επώδυνο από τους όρους στους οποίους υπόκεινται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση.

-Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορεί να διοχετεύει άμεσα ρευστότητα στις ισπανικές τράπεζες, χωρίς να πρέπει πρώτα να τη φιλτράρει μέσω της ισπανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η πρόσβαση θα δοθεί μόνο μετά τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής των τραπεζών –ένα βήμα προς τον απώτερο σκοπό της πλήρους τραπεζικής ένωσης.


Οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν «καθεστώς προνομιούχου πιστωτή» ως προς την εξόφληση των δανείων που θα δοθούν στις ισπανικές τράπεζες. Πρόκειται για μία μεγάλη αλλαγή. Επικαλούμενοι το καθεστώς προτεραιότητας, οι επίσημοι πιστωτές θέτουν σε δεύτερη μοίρα τους ιδιώτες επενδυτές μιας τράπεζας. Γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τα πάγια μιας τράπεζας σε περίπτωση χρεοκοπίας, οι ιδιώτες επενδυτές απαιτούν ακόμη υψηλότερα επιτόκια ως αποζημίωση. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο για τις ισπανικές τράπεζες να αντλήσουν χρήματα από αλλού πλην των επίσημων καναλιών.


Τι δεν είναι στη συμφωνία:


• Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι δανειστές του «επίσημου τομέα» όπως το ESM θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν καθεστώτος προνομιούχου πιστωτή για δάνεια σε χώρες εκτός της Ισπανίας. • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει τίποτα καινούριο ως προς τη νομισματική πολιτικήσυμπληρωματικά στα δημοσιονομικά μέτρα. Στο παρελθόν, όταν οι ευρωπαϊκές δημοσιονομικές αρχές σημείωναν σαφή πρόοδο, η ΕΚΤ διέθετε ρευστότητα στην αγορά. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων είναι στις 5 Ιουλίου. Ορισμένοι traders ποντάρουν στη μείωση του βασικού επιτοκίου της τράπεζας στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

• Ένας άλλος τρόπος που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να διευκολύνει τις πιστωτικές συνθήκες θα ήταν να συμμετάσχει σε έναν τρίτο γύρο μακροπρόθεσμου δανεισμού προς τις τράπεζες.

• Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών. Σταμάτησε τις σχετικές πράξεις χρηματοδότησης το Φεβρουάριο κατόπιν πιέσεων από τη Γερμανία.

• Η δανειοδοτική ικανότητα του ESM εξακολουθεί να περιορίζεται στο μέγιστο των 500 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο η Ιταλία και η Ισπανία οφείλουν περίπου 2,4 τρισ. ευρώ σε ομόλογα, γραμμάτια και δάνεια. Αν δινόταν η δυνατότητα στον ESM να δανειστεί, πιθανώς από την ΕΚΤ, θα του επέτρεπε να αντλήσει περισσότερα χρήματα, δηλαδή περισσότερη δύναμη πυρός για να σταματήσει την κρίση. Αλλά αυτό θα αύξανε επίσης την έκθεση της ΕΚΤ στις απώλειες.

• Εξαιρουμένης της Ελλάδας, τα κράτη-οφειλέτες δεν είδαν καμία μείωση του ποσού που οφείλουν.

• Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στο θέμα των ευρωομολόγων -χρέος που θα εγγυώνται από κοινού όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Breaking News