Στο Eurogroup με στόχο μία πολιτική δήλωση στήριξης

by | Nov 11, 2012 | Οικονομία

BREAKING News

 

Με το «οπλοστάσιο» γεμάτο καθώς η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία, αν και το ελληνικό θέμα θα κυριαρχήσει, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση. Στόχος η εξασφάλιση μιας πολιτικής δήλωσης στήριξης της Ελλάδας και αν είναι δυνατόν ένα χρονοδιάγραμμα καταβολής της βοήθειας.

Τετ α τετ Σαμαρά – Βενιζέλου – Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Πρωθυπουργός

Μετά και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις των εταίρων μας, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι προς το παρόν «έτοιμοι» να αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης καθώς κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοικτά : η βιωσιμότητα του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τη 2ετη επιμήκυνση του προγράμματος.

Στο ερώτημα εάν και πότε η Αθήνα, θα λάβει την επόμενη δόση ο Βολφγκανγκ Σοιμπλε ξεκαθάρισε  ότι εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλοι στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι υπό πίεση» ανέφερε.

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται την Τρίτη και ο πρωθυπουργός όπου θα έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύρια θέματα συζήτησης ήταν  η συνεδρίαση του Eurogroup, η ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και η διαφαινόμενη καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης.

Ο μεγαλύτερος σκόπελος για να λυθούν πολλές από τις ενδοευρωπαικές διαφωνίες είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, το οποίο έως το 2016 ακολουθεί ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, την περίοδο 2013-2016 το χρέος θα αυξάνεται κατά 22,8 δισ. ευρώ.

Για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα το δημόσιο χρέος θα αυξάνει τουλάχιστον όσο είναι το έλλειμμα της χρονιάς αναφοράς ανέφερε.

Από την πλευρά του, την κατάργηση του μνημονίου ζητά ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην αριστερή εφημερίδα Ιl manifesto.

«Το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί και να το πετάξουμε στα σκουπίδια της ιστορίας. Εμείς προτείνουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους μας και μορατόριουμ στην αποπληρωμή της ευρωπαϊκής βοήθειας, ώστε να πάρει ξανά μπρος η οικονομίας μας και να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση» σημείωσε.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος αρκετά : παράταση αποπληρωμής δανείων, μείωση επιτοκίων, νέο κούρεμα, επαναγορά ομολόγων.

Μείωση των επιτοκίων προκρίνει ο Τσαρλς Νταλάρα ο οποίος θα βρεθεί στη χώρα μας αυτή την εβδομάδα.

«Η μείωση των επιτοκίων είναι καθοριστική και θα έλεγα ότι θα πρέπει να την εξετάσει και το ΔΝΤ. Είναι πλέον ώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το θέμα αυτό πιο δημιουργικά» σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Γερμανίας Ντιρκ Σουμάχερ θεωρεί πιθανό ένα δεύτερο κούρεμα.

Breaking News