Ο κ. Wieser σε ειδική αποστολή για το χρέος της Αθήνας

by | Nov 23, 2012 | Οικονομία

BREAKING News

Του Γιάννη Αγγέλη 

Περιθώριο 48ωρών έχει στην διάθεσή του ο κ. Tomas Wieser προκειμένου να λύσει την μαθηματική εξίσωση του “ελλείμματος” των 10 δισ. ευρώ που χωρίζουν το Eurogroup και το ΔΝΤ από μία απάντηση το αδιέξοδο της “βιωσιμότητας” του ελληνικού χρέους. Σε όλες τις συναντήσεις των πολιτικών την Πέμπτη, καθώς και σε αυτές που θα ακολουθήσαν την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Euro Working Group επιχειρεί να βρει τον τρόπο να καλυφθεί το “κενό χρηματοδότησης” που θα δώσει το πράσινο φως για να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα. Πληροφορίες που διέρρευσαν το βράδυ της Πέμπτης από τις συναντήσεις που έγιναν παρουσία του κ. Wieser ανέφεραν ότι το ΔΝΤ από την δική του πλευρά έκανε ένα βήμα πίσω και δέχθηκε ότι θα θεωρήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο ακόμα και αν βρεθεί στο 124% το 2020.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο Capital.gr αρμόδιο στέλεχος του “τεχνικού” επιτελείου που εμπλέκεται στις συζητήσεις, πέραν των πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Παρ΄ όλα αυτά από την πλευρά του ΔΝΤ στέλεχος – συνεργάτης της κας Λαγκάρντ εμφανίσθηκε να μη γνωρίζει την σχετική “παραδοχή”, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον ερωτήματα για το που ακριβώς βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις.

Βέβαια ούτε με το “124%” λύνεται το πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στο Capital.gr.

Θα χρειασθεί να ρίξει νερό στο κρασί της και η Γερμανία η οποία επιμένει στην “μικρότερη” μείωση των επιτοκίων δανεισμού από αυτή που αρχικά είχε συζητηθεί με τον κ. Σόιμπλε και εξακολουθεί να αποκλείει οποιαδήποτε αναφορά/δέσμευση για “κούρεμα” του επίσημου χρέους στο μέλλον (2016) σαν εναλλακτική εκδοχή.

Τις “τεχνικές” λύσεις τις αναζητά ο κ. Wieser και θα πρέπει να τις βρει μέσα στο σαββατοκύριακο. 

Όμως όπως έγινε σαφές και από τον κ. Γιουνκέρ το πρόβλημα έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια των οικονομικών διαφορών και έχει γίνει καθαρά πολιτικό και στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να λυθεί από τον κ. Wieser.

Εξ αυτού και οι προσδοκίες για ένα νέο κύκλο επαφών των πολιτικών αρχηγών μέχρι την Δευτέρα οπότε και “θα πρέπει να έχει βρεθεί απάντηση στο πρόβλημα” όπως τόνισαν επανειλημμένα οι κ.κ. Ολι Ρεν και Γιουνκέρ.  

 

Breaking News