Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία

by | Nov 27, 2012 | Πολιτική

BREAKING News

 

Χαμόγελα και ικανοποίηση στο τριμερές κυβερνητικό σχήμα έφερε η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για το χρέος και τις δόσεις.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες. Αύριο θα έχουμε περισσότερα να πούμε με λεπτομέρειες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τα ξημερώματα και επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα , της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Eυ. Βενιζέλος: Nέα αφετηρία

«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης».

Φ. Κουβέλης: Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή στο ευρώ

Τη συμφωνία Ε.Ε. και ΔΝΤ υποδέχθηκε θετικά και ο Φώτης Κουβέλης. «Οι αποφάσεις του Eurogroup, με τη συνέχιση της χρηματοδότησης και τη μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ», ανεφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Παρατηρεί πάντως πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν να γίνουν πολλά ακόμη για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπληρώνοντας πως και η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία.

«Η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, με ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, προώθηση αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ύφεσης και δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής υποστήριξης», καταλήγει ο κ. Κουβέλης.

Επικρίσεις από την αντιπολίτευση

Η απόφαση ΔΝΤ και E.E. δεν έτυχε θερμής υποδοχής από την αντιπολίτευση.

Αλ. Τσίπρας: Λύση χωρίς βιώσιμο σχέδιο δεν είναι λύση

«Η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, για αυτό και δεν είναι λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας, ήταν απούσα από τη διαπραγμάτευση, τη συζήτηση και τον τελικό συμβιβασμό», συμπληρώνοντας πως διαπραγματεύτηκαν αποκλειστικά η Αγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «αναιμικό συμβιβασμό» και «λύση τραυμαπλάστ» που αναβάλλει τα δύσκολα για μετά τις γερμανικές εκλογές χαρακτηρίζει τη συμφωνία του Eurogroup ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η δόση ήταν βέβαιο ότι θα δοθεί. Το ζήτημα ήταν να δοθεί μία απάντηση για τη βιωσιμότητα του χρέους» δήλωσε στον Βήμα 99.5 ο κ.Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «δεν είναι λύση που θα δώσει ανάσα».

Πρόσθεσε ότι «δίνει ανάσα δύο μηνών, είναι σαν δύο φιάλες οξυγόνου».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας

«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup σημαίνει μνημόνιο μέχρι το 2040, νέα αντιλαϊκά μέτρα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαριάς με την απόφαση του Eurogroup «όχι μόνο δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά μετά βεβαιότητας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας».

Καταλήγοντας επισημαίνει ότι η χθεσινή απόφαση, που αποτελεί «κινούμενη άμμο», διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο προκειμένου «να εξυπηρετήσει τη Μέρκελ και την παρέα της στον εκλογικό στίβο της μητρόπολης των δανειστών».

Χρυσή Αυγή: Το πρόβλημα δεν λύνεται, επιμηκύνεται

Η απόφαση του Εurogroup δε λύνει, αλλά επιμηκύνει το ελληνικό πρόβλημα, σχολίασε η Χρυσή Αυγή.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, λύση του ελληνικού προβλήματος δεν πρόκειται να υπάρξει «χωρίς διαγραφή του παράνομου χρέους και επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή με τελικό στόχο την ελληνική αυτάρκεια». «Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι ημίμετρα», εκτιμά η Χρυσή Αυγή, ενώ «η συνολική απόφαση του eurogroup δίνει επιπλέον χρόνο στους τοκογλύφους να οργανώσουν τη διάλυση της χώρας μας, χωρίς δραματικές συνέπειες για τις οικονομίες τους».

Breaking News