Οι αποτυχίες στη Μέση Ανατολή επιβάλλουν μεγάλες αλλαγές στο State Department

by | Dec 24, 2012 | Διεθνή

BREAKING News

 

Προ ημερών, ένας Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε και άλλοι τρεις απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους μετά την δημοσιοποίηση επίσημης έκθεσης που επιρρίπτει ευθύνες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα προβλήματα στην ασφάλεια του προξενείου της Βεγγάζης, το οποίο δέχτηκε επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον «αποδέχτηκε την απόφαση του Ερικ Μπόσγουελ να παραιτηθεί από υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την διπλωματική ασφάλεια», μια υπηρεσία που εγγυάται την ασφάλεια όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών και δικτύων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Άλλα δύο στελέχη της υπηρεσίας απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους, καθώς και ένας εργαζόμενος στον τομέα Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών.

Η έκθεση που συνέταξε ανεξάρτητη επιτροπή κάνει λόγο για «κενά και παραλείψεις δύο τμημάτων του υπουργείου Εξωτερικών», με αποτέλεσμα να ανατεθεί η ασφάλεια του προξενείου της Βεγγάζης σε ακατάλληλο προσωπικό. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου η Χίλαρι Κλίντον. Εξαιτίας της ασθένειάς της, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος παραδέχτηκε τα «σοβαρά και απαράδεκτα προβλήματα» στους κόλπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Την περασμένη Παρασκευή, στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαρόκ Όμπυα διόρισε τον Τζον Κερί στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, που μέχρι σήμερα κατείχε η Χίλαρι Κλίντον. Αποκάλεσε τον βετεράνο γερουσιαστή την «τέλεια επιλογή» για την κορυφαία διπλωματική θέση των ΗΠΑ και ετοιμάστηκε για τη νέα του θητεία.

Ο Ομπάμα κατέληξε στον Κέρι, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και υποψήφιο πρόεδρο με τους Δημοκρατικούς το 2004, αφού η επικρατέστερη, πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, Σούζαν Ράις, αποσύρθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα και όταν ο Ομπάμα τοποθέτησε ένα τόσο σημαντικό υπουργό, δεν κατονόμασε τον νέο Γραμματέα Άμυνας. Η καθυστέρηση ήρθε μαζί με την αντίδραση στο πρόσωπο του πρώην ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος θεωρείται ο πιθανότερος υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Λίον Πανέτα στο Πεντάγωνο. Με τον Κέρι να στέκεται στο πλευρό του, ο Ομπάμα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο γερουσιαστής – ένας βασικός υποστηρικτής του, ο οποίος ήθελε εδώ και καιρό τη δουλειά στο State Department – θα κερδίσει γρήγορα την έγκριση των συναδέλφων του γερουσιαστών.

Η ανακοίνωση βέβαια δεν κάλυψε τις ελπίδες του Λευκού Οίκου για τους διορισμούς μελών σε σώματα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διευθυντή της CIA, πριν από τα Χριστούγεννα. Η φιλοδοξία αυτή ματαιώθηκε, όχι μόνο εξαιτίας της διαμάχης σχετικά με τον Χέιγκελ αλλά και άλλων θεμάτων που έχουν απασχολήσει την προσοχή του Ομπάμα – όπως η αντιπαράθεση για το «δημοσιονομικό γκρεμό» και η σφαγή στο Νιούταουν.

Ο 69χρονος Κέρι θα πάρει τη σκυτάλη από την Κλίντον, η οποία αναδεικνυόταν σταθερά η πιο δημοφιλής υπουργός του προέδρου. Αλλά θα πρέπει επίσης να μαζέψει τα κομμάτια από μια καυστική επίσημη έρευνα επίσημη από την οποία προέκυψαν σημαντικές παραλήψεις ασφαλείας του State Department στην θανατηφόρα επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη της Λιβύης – μια έκθεση που έχει αμαυρώσει τις τελευταίες ημέρες της θητείας της Κλίντον .
Η υποψηφιότητα Κέρι ακολουθεί μια πολιτική θύελλα που έπληξε τη Ράις, η οποία θεωρούταν φαβορί για τη θέση, και πυροδότησαν οι Ρεπουμπλικάνοι, επικρίνοντας  έντονα τον ρόλο της στις αρχικές εξηγήσεις της διοίκησης για την επίθεση στη Βεγγάζη. Ο Ομπάμα  υπερασπίστηκε την Ράις, αυτή όμως δήλωσε ότι αποχωρεί για να αποφευχθεί μια μακρόχρονη και διασπαστική διαδικασία επιβεβαίωσης. Ο Κέρι, γνωστός για τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στη Γερουσία, δεν προσφέρει τέτοιες προκλήσεις. Η επιλογή του θέτει έναν ρεαλιστικό τόνο, καθώς ο Ομπάμα αρχίζει την αναμόρφωση της εθνικής ομάδας ασφαλείας του.

Ο Κέρι θα είναι ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου και χρεώνεται με την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, που κυμαίνονται από την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και την πυρηνική αντιπαράθεση του Ιράν με τη Δύση ως την λήξη του πολέμου στο Αφγανιστάν – όλα σε μια εποχή εσωτερικής δημοσιονομικής λιτότητας.

Η υποτονική ανακοίνωση
Ο Ομπάμα ανακοίνωσε υποτονικά την υποψηφιότητα. Αυτός και ο Κέρι είχαν μόλις επιστρέψει από μια κηδεία στη Χαβάη του γερουσιαστή Daniel Inouye. Ο Κέρι κοίταζε προσεκτικά καθώς ο Ομπάμα μιλούσε, κουνώντας περιστασιακά το κεφάλι του. Αλλά ο νομοθέτης που είναι γνωστό για τις  μακροσκελείς συχνά ομιλίες του, δεν είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Η Κλίντον απουσίαζε λόγω ασθένειας, αλλά εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι ο Κέρι θα προσφέρει «ηγεσία υψηλού διαμετρήματος» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Κέρι, ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, έχει αναπτύξει μια στενή σχέση συνεργασίας με τον Ομπάμα και του ανέθεσε την  ομιλία στο συνέδριο των Δημοκρατικών το 2004, που ώθησε τον τότε άγνωστο σχεδόν νομοθέτη του Ιλινόις σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για την εντυπωσιακό ανέλιξή του.
Όταν έχασε με μικρή διαφορά από τον Ρεπουμπλικάνο Τζορτζ Μπους στις προεδρικές εκλογές του 2004, ο Κέρι δημιούργησε μια νέα ταυτότητα ως ηγέτης του Κογκρέσου για την εξωτερική πολιτική. Συχνά έχει τον ρόλο ενός διπλωματικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου με χαμηλό προφίλ, που ο Ομπάμα στέλνει σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Συρία.
Ο Κέρι έπαιξε το ρόλο του Μιτ Ρόμνεϊ στην πρακτική διαμάχης του Ομπάμα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας το 2012, και στη συνέχεια αστειεύτηκε ότι θα χρειαστεί ένα «εξορκισμό» για να αποβάλει τον Ρεπουμπλικανικό από το σύστημά του.  Στο Λευκό Οίκο όμως γνωρίζουν ότι ο Κέρι δεν έχει τόσο στενή προσωπική σχέση όσο η Ράις με τον Ομπάμα.

Η αποχώρηση του Κέρι από τη Γερουσία αναγκάζει τους Δημοκρατικούς να υπερασπιστούν την έδρα του, όπου το κόμμα έχει μόνο μια μικρή πλειοψηφία. Ο ηττημένος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Σκοτ ​​Μπράουν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2010 αφού κέρδισε την τελευταία ειδική εκλογή για την έδρα της Μασαχουσέτης, αναμένεται ευρέως ότι θα είναι υποψήφιος.

Ο απόηχος της κριτικής εναντίον τους Χέιγκελ, ενός μετριοπαθούς Ρεπουμπλικάνου που τα έχει «σπάσει» αρκετές φορές με το κόμμα του, θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ομπάμα να επανεξετάσει κατά πόσο θα άξιζε τον αγώνα για την έγκρισή του, αν τελικά τον επιλέξει. Η διοίκηση δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα εγκαταλείψει τον Χέιγκελ. Την Πέμπτη τον υποστήριξε σε μια προσπάθειά επίθεσης εναντίον του σχετικά με όσα έχει πει και κάνει για το Ισραήλ και το Ιράν. Βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ομάδων υπέρ των δικαιωμάτων των γκέι για τις παρατηρήσεις του που αμφισβητούν το κατά πόσο ένας «ανοιχτά επιθετικός ομοφυλόφιλος» υποψήφιος θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικός πρεσβευτής των ΗΠΑ. Ο Χέιγκελ ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή για το σχόλιο του 1998, λέγοντας ότι ήταν «αναίσθητος».

Είναι η δεύτερη φορά από την επανεκλογή του Ομπάμα που ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται έναν υποψήφιο γραφείου που δεν έχει ακόμη διοριστεί, κάτι που απογοητεύει ιδιαιτέρως τους συμβούλους του.

Επίσης, υποψήφιοι για τις θέσεις του Πενταγώνου είναι η Μισέλ Φλουρνόι, μία πρώην υφυπουργός άμυνας για την πολιτική, και ο Άστον Κάρτερ, νυν αναπληρωτής Γραμματέας Άμυνας. Επικρατέστεροι υποψήφιοι για την θέση του διευθυντή της CIA, όσον αφορά την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Πετρέους, θεωρούνται ο Μάικλ Μόρλελ, νυν ενεργός διευθυντής της CIA, και ο Τζον Μπρέναν,  βασικός σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας και πρώην στέλεχος της  CIA.

πηγή

Breaking News