ΚΥΣΕΑ, επειγόντως ανταλλακτικά

by | Jan 3, 2013 | Ελλάδα

BREAKING News

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013 συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ με θέμα –κατά τις πληροφορίες την επείγουσα προμήθεια ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία. Το ζητούμενο είναι, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στην Π&Δ η βελτίωση της διαθεσιμότητας των μαχητικών, ειδικά των F-16 αλλά και των άλλων αεροσκαφών που αποτελεί κοινό μυστικό ότι δεν ήταν η… καλύτερη δυνατή στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000 και από την αρχή της κρίσης η κατάσταση επιδεινώθηκε άρδην.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011, ένδειξη των μεγάλων συσσωρευμένων αναγκών ήταν και οι δυο παραγγελίες για 160 εκατομμύρια δολάρια (διάφορα ανταλλακτικά) και 100 εκατομμυρίων δολαρίων (απάρτια για κινητήρες F-16) που γνωστοποιήθηκαν από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία στο κογκρέσο για έγκριση τον Μάρτιο και Απρίλιο αντίστοιχα εκείνης της χρονιάς. Το θέμα όμως σκάλωσε στη συνέχεια καθώς το «πακέτο» των ανταλλακτικών για τους κινητήρες των F-16 ήταν τριπλό, ένα για τους F110-GE-100 (Block 30), ένα για τους F110-GE-129 (Block 50) και ένα για τους F100-PW-229 (Block 52+/Μ).

Το πρώτο φαίνεται να είναι το μόνο που ικανοποιήθηκε με μεγάλες πιθανότητες να έχει ικανοποιηθεί και το δεύτερο. Το τρίτο όμως για την «ραχοκοκαλιά» του στόλου των Fighting Falcon εκκρεμεί (με όλα τα επακόλουθα στην διαθεσιμότητα) και φαίνεται να είναι και το κύριο θέμα στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ. Άγνωστο παραμένει επίσης και το κατά πόσο έχουν αναπληρωθεί τα αποθεμάτων ανταλλακτικών για Mirage, καθώς λόγω μη δημοσιοποίησης στοιχείων από την γαλλική πλευρά, είναι κάτι που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Υπομονή όμως μέχρι και την Τετάρτη.

Πηγή

Breaking News