Αβεβαιότητα και νευρικότητα στη Wall

by | Jan 16, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες Wall, σε μια μέρα κατά την οποία τα βλέμματα της αγοράς εστίασαν στα εταιρεικά αποτελέσματα. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama ανέφερε ότι θα χρειαστουν επιπλέον περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος ενώ μια αποτυχία στην αύξηση του ορίου του χρέους μπορεί να "καταστρέψει" τις αγορές.

Ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,13% στις 13.506 μονάδες, ο Nasdaq έχασε 0,37% στις 3.114 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε 0,14% στις 1.470 μονάδες.

Άλμα έως 14% κατέγραψε η μετοχή της Dell στη Wall Street, εν μέσω φημών ότι η εταιρεία σχεδιάζει την εξαγορά της Round Rock.

Ο Obama χαρακτήρισε την συζήτηση για την αύξηση του ορίου του χρέους που είχε γίνει το καλοκαίρι ως φιάσκο, που έπληξε την οικονομία και στην ουσία αύξησε το έλλειμμα.

Στο 6,5% εκτιμάται το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ για το 2013, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της Fed, D. Lockhart, o oποίος παράλληλα, τοποθετεί τα επίπεδα πληθωρισμού εντός των κυβερνητικών στόχων.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να ανακοινώσουν μεγάλες πολυεθνικές όπως οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs και JP Morgan.

Άξιο αναφοράς είναι η σημαντική πτώση (-4%) με την οποία έκλεισε τη συνεδριάση η μετοχή της Apple.

 

Ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τις εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού αναφορικά με την αύξηση του ορίου του χρέους, παρά την άνοδο που σημειώνει ο τραπεζικός κλάδος.

Ο FTSE υποχώρησε οριακά κατά 0,22% στις 6.108 μονάδες και ο DAX ανέβηκε κατά 0,19% στις 7.730 μονάδες.

Ο CAC κέρδισε μόλις 0,05% στις 3.708 μονάδες, με τα κέρδη που σημειώνουν οι μετοχές των Creidt Agricole και Societe Generale να κρατούν στο πράσινο την αγορά του Παρισίου.

Στην Ισπανία, ο IBEX 35 έχασε κατά 0,38% στις 8.632 μονάδες, ενώ αρνητική εικόνα είχε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο που υποχώρησε κατά 0,38% στις 17.391 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 0,3% συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή το Νοέμβριο στην περιοχή της Ευρωζώνης, έναντι -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση μειώθηκε  κατά 3,7%.

Στα 87,2 δισ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα της Γαλλίας για το 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, P. Moscovici.

Η παραδοχή του υπουργείου οικονομικών της Γαλλίας επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι υπολόγιζαν το ετήσιο έλλειμμα της Γαλλίας στο 4,5% του εθνικού ΑΕΠ.

 

Χρηματιστήριο Αθηνών

Μία πρώτη γεύση του τι σημαίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες, αλλά και ποια είναι τα δυνητικά επίπεδα τιμών στις οποίες θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αν το αποφασίσουν οι τραπεζίτες, πήραν σήμερα οι επενδυτές.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 6,88% στις 216 μονάδες, δηλαδή και πάλι τεχνικά κρέμεται από μία κλωστή, αφού τυχόν διάσπαση των 200 μονάδων μπορεί να επαναφέρει τον δείκτη τους κάτω και από τη στήριξη του περασμένου Μαίου που ήταν οι 198 – 196 μονάδες. Ο λόγος της πτώσης δεν ήταν άλλος από την αύξηση κεφαλαίου – προπομπό για τις υπόλοιπες τράπεζες που ανακοίνωσε η Αττικής, ύψους 199 εκατ. ευρώ, στα 30 λεπτά, με τη μετοχή να κλείνει με βουτιά 18%, στα 41 λεπτά.

Με βάση τις σημερινές, η αύξηση κεφαλαίου της Alpha θα ήταν στα 86 λεπτά, της Πειραιώς στα 21 και της Εθνικής στα 80 λεπτά. Δηλαδή αισθητά χαμηλότερα από το 1,36 που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η Alpha, τα 0299 ευρώ της Πειραιώς και το 1,26 της Εθνικής. Η σημερινή πτώση έγινε με τζίρο, αφού οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 88 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που σε μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση σκούπισαν στα χαμηλά, θεωρώντας ότι το ανοδικό σενάριο δεν έχει εξαντληθεί ακόμα και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι ενθαρρυντικά.

Σημειωτέον ότι η αγορά έφτασε ενδοασυνεδριακά σε υψηλά 17 μηνών, δηλαδή άγγιξε τις χίλιες μονάδες και από εκεί ξεκίνησε η σημαντική πτώση του 1,17%, στις 968,29 μονάδες. Σύμφωνα με τους επενδυτές προκειμένου να δοθεί ευκαιρία επανατοποθετήσεων, το Χ.Α. θα πρέπει να διορθώσει τουλάχιστον 50 μονάδες. Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η Motor Oil και ΜΕΤΚΑ που έκλεισαν σε νέα υψηλά,στα 8,65 και 11 ευρώ αντίστοιχα.

Βουτιά 8% για τον Ελλάκτωρα μετά τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για την Αττική Οδό, πάνω από 5% υποχώρησε η Ιντραλότ, στα 2,05 ευρώ, 4,48% Τέρνα Ενεργειακή, στα 3,41 ευρώ, 3,27% ο Μυτιληναίος, στα 4,74 ευρώ, στα 6,41 η ΔΕΗ και στα 6,49 ευρώ το Jumbo.

Στ.Κ.Χαρίτος – Αλεξάνδρα Τόμπρα

Πηγή:www.reporter.gr

Breaking News