Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό TAP….παρουσία αμερικανού απεσταλμένου

by | Feb 13, 2013 | Ελλάδα

BREAKING News

 

Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (ΤΑΡ) .

Κατά την ομιλία του στην τελετή υπογραφής της Τριμερούς Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας – Ιταλίας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η σημασία του έργου ξεπερνά τα όρια των τριών χωρών για να θεμελιώσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Εκτίμηση επίσης του Πρωθυπουργού ήταν ότι προσφέρεται μοναδική ευκαιρία για συνεργασία των τριών χωρών σε περισσότερους τομείς και για αξιοποίηση των συνεργειών που μπορεί να προκύψουν με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Όσον αφορά τα οφέλη για την Ελλάδα, αναφέρθηκε  στη δημιουργία 2.000 άμεσων θέσεων εργασίας κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού, στην αναβάθμιση των υποδομών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού, «χωρίς την παραμικρή κρατική επιβάρυνση» και τέλος στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων, από μια επένδυση που, όπως επεσήμανε, εφ’ όσον τελικά επιτευχθεί, μόνο για την Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ – μία δηλ. από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας. 

Στην υπογραφή παρέστη και ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ E. Rubin, ο οποίος χθες Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και τον Καύκασο, Eric Rubin, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του υπουργείου των Εξωτερικών, πρέσβη κ. Κασκαρέλη.  

Όχι τυχαία ο κ. Rubin επισκέπτεται τη χώρα μας, "στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του", σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, μια επίσκεψη που ωστόσο κρατήθηκε πολύ "χαμηλά". Κατά την συνάντηση, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, "επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις".

 

Breaking News