Η Γερμανία ωφελείται περισσότερο από το ευρώ παρά από το μάρκο

by | May 22, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

Πρόσφατη μελέτη της PROGNOS AG κατόπιν εντολής του ιδρύματος BERTELSMANN είχε σαν αποτέλεσμα, ότι η απασχόληση και η ανάπτυξη επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ΕΥΡΩ. Έτσι πιθανή επιστροφή στο Μάρκο θεωρείται καταστροφική. Χωρίς το ΕΥΡΩ, δηλ. σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, η PROGNOS AG καταλήγει ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας θα ολιγόστευε κατά 0,5% κάθε χρόνο. Εάν δε προσθέσει κανείς τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής στο ΕΥΡΩ στα χρόνια 2013 μέχρι 2025 τότε το δυνητικό κέρδος της Γερμανίας ανέρχεται σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ΕΥΡΩ. 

Ακόμη και εάν η Γερμανία διαγράψει μεγάλο μέρος των απαιτήσεών της προς τις χώρες του Νότου σχετικά με τα διάφορα προγράμματα διάσωσης του ΕΥΡΩ, τα οικονομικά πλεονεκτήματα συνεχίζουν να υπερτερούν εντός της νομισματικής ένωσης. Σε αυτό συμβάλλει η σταθερότητα του ΕΥΡΩ έναντι του Μάρκου: Στην εποχή του Μάρκου οι τιμές για τους καταναλωτές αυξάνονταν με μέσο όρο 2,7% ετησίως ενώ από το 1999 που εφαρμόσθηκε το ΕΥΡΩ ο μέσος όρος ακρίβειας ανέρχεται στο 1,5%.
Περισσότερα: http://www.prognos.com/Singleview.306+M5a877c8c214.0.html

Η ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Μετά από πορεία ύφεσης κατά το περασμένο χειμερινό εξάμηνο το Ινστιτούτο τηε Γερμανικής Οικονομίας DIW προβλέπει ανοδική πορεία της τάξης του 0,75% για το 2013 και του 1,5% για το 2014. Σύμφωνα με επισκόπηση του Ινστιτούτου οι 3.000 γερμανικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτήν προβλέπουν μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου από το 2012. Επειδή δε οι εξαγωγικές προοπτικές των γερμανικών επιχειρήσεων ήδη από το φθινόπωρο του 2012 δείχνουν ανοδική τάση, 28% των επιχειρήσεων υπολογίζουν σε αύξηση των εξαγωγών κατά το τρέχον έτος. 29% των επιχειρήσεων προγραμματίζουν να προσλάβουν επί πλέον προσωπικό σε αντίθεση με 19% των επιχειρήσεων που σκέπτονται να απολύσουν. Σύμφωνα με την επισκόπηση το 2013 θα δημιουργηθούν 270.000 νέες θέσεις εργασίας.
Περισσότερα: http://ig-zeitarbeit.de/artikel/17788

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
Σύμφωνα με έρευνα της έκδοσης Ιουνίου του γερμανικού μηνιαίου περιοδικού "πολιτικού πολιτισμού" CICERO, η αύξηση του πληθυσμού της Γερμανίας πήρε στροφή και αυξάνει από το 2011 και εντεύθεν. Συγκεκριμένα:

  • Το 2011 εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία 279.000 και το 2012 369.000 περισσότεροι από όσους εγακτέλειψαν την χώρα. Έτσι ο πληθυσμός ξεπέρασε τα 82 εκατομμύρια κατοίκους και κατεγράφη η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 17 ετών.
  • Οι πολιτικοί και οι δημογράφοι που μέχρι πρό τινος διαπίστωναν ολιγόστευση του πληθυσμού αρχίζουν τώρα να αλλάζουν τις στρατηγικές τους για το μέλλον με μεγάλη ταχύτητα.
  • Το Ινστιτούτο Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου προβλέπει η αύξηση αυτή να φτάσει το 2014 τα 500.000 άτομα. Μέχρι το 2020 ο αριθμός των μεταναστών μπορεί να φτάσει και τα 2,2 εκατομμύρια.
  • Από την ανατολική και νότια Ευρώπη αναμένονται ετησίως 275.000 άτομα, τρεις φορές περισσότεροι απ ότι υπολόγιζαν μέχρι τώρα.
  • Οι λόγοι για την αύξηση αυτή στην Γερμανία: η αλλαγή κλίματος, η αλλαγή πολιτικής κουλτούρας, η θετική εφαρμογή πολιτικής ενσωμάτωσης, σε όλους τους κλάδους και όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής βρίσκει κανείς ενσωματωμένους αλλοδαπούς, η κοινή γνώμη έχει πλέον καταλάβει την ανάγκη ένταξης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από άλλες χώρες και εφαρμόζει μία πρωτόγνωρη κουλτούρα "καλωσορίσματος", μεγάλες γερμανικές πόλεις έχουν ήδη εγκαταστήσει ειδικά "welcome centers", κλπ.
  • Ειδικά οι νέοι που έρχονται στην Γερμανία το κάνουν διότι εκεί βρίσκουν εργασία, σωστές υποδομές, ευνομούμενο κράτος, υγιές νομικό καθεστώς επιχειρηματικότητας, ασφάλεια περίθαλψης, καθαρό περιβάλλον, πλούσια πολιτιστικά δρώμενα, μέλλον στον τομέα της επιστήμης και της έρευνας, πολύ καλές προοπτικές για την ίδρυση οικογενειών με άριστες υποδομές για τα παιδιά από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι λύκεια. 

Πηγή: Γραφείο Τύπου του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου 

Breaking News