Ο Ραγκούσης φτιάχνει το κόμμα Παπανδρέου (;)

by | May 26, 2013 | Πολιτική

BREAKING News

Ραγκούσης ή Καρχιμάκης; Ποιος από τους δυο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ θα φτιάξει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου; Για την ακρίβεια ποιος θα προλάβει, καθώς οι εξελίξεις στο φόντο της βαθιάς κρίσης του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ραγδαίες και τεκτονικού χαρακτήρα. Το προβάδισμα όμως, κατά πολλούς και το «χρίσμα» Παπανδρέου, πήρε ήδη ο Γιάννης Ραγκούσης. Ήδη γνωστά «παπανδρεϊκά» στελέχη, ανάμεσά τους και νυν βουλευτές, πρότειναν στον πρώην πρωθυπουργό να παράσχει «πολιτική ομπρέλα» στην πρωτοβουλία τους να ιδρύσουν νέο κόμμα, με επικεφαλής τον κ. Ραγκούση. Τα εν λόγω στελέχη φαίνεται ότι «πρόλαβαν στη γωνία» ανάλογη πρωτοβουλία του Μ. Καρχιμάκη, που ηγείται της κίνησης των «75» «παπανδρεϊκών» επίσης στελεχών.

    Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να απαντήσει δυναμικά στην αδιανόητη, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση του Ευ. Βενιζέλου να εγείρει πολιτικό και ηθικό θέμα απέναντί του σε σχέση με τη «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο δεν πρόκειται ο ίδιος να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος για λόγους δεοντολογίας απέναντι στο αξίωμά του στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Θα καλύψει όμως πολιτικά τη δημιουργία του κόμματος υπό τον Γ. Ραγκούση και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κρίνει το πότε θα ενεργοποιηθεί σε πρώτο πλάνο.

Χοντρό παρασκήνιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της PRESSTime, «παπανδρεϊκά» στελέχη που δεν σχετίζονται με την κίνηση των «75» υπό τον Μ. Καρχιμάκη, -πίσω από την οποία διαβλέπουν «δάκτυλο» Παπουτσή-, συγκεντρώθηκαν λίγο μετά το Πάσχα και αποφάσισαν να προτείνουν στον πρώην πρωθυπουργό την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ίδρυση ενός νέου κόμματος, εκτιμώντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα απέναντί του, με πρόσχημα την οικονομική χρεοκοπία του ΠΑΣΟΚ.

Το μήνυμα έφτασε αμέσως στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος φάνηκε ανοικτός στο ενδεχόμενο που του τέθηκε, αλλά σύστησε προσεκτικές κινήσεις και κυρίως ενότητα όλων των δυνάμεων. Ο κύριος προβληματισμός και των δυο πλευρών αφορούσε το ποιο θα ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο, εκτός του κλίματος Καρχιμάκη, για να ηγηθεί του τολμήματος. Στη συζήτηση έπεσαν τα ονόματα του Γ. Ραγκούση, του Θ. Μωραϊτη και του Φ. Σαχινίδη, παρότι ειδικά για τον τελευταίο εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τις σχέσεις του με τον κ. Βενιζέλο. Η τελική απόφαση «έδειξε» Ραγκούση, λόγω του πολιτικού βεληνεκούς του σε σχέση με τους δυο άλλους «υποψήφιους». Ο κ. Παπανδρέου φάνηκε ανοικτός, παρότι οι σχέσεις του με τον πρώην επιστήθιο συνεργάτη του στο ΠΑΣΟΚ και τις πρώτες κυβερνήσεις του είχαν διαρραγεί από την εποχή του ανασχηματισμού του Ιουνίου του 2011. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο υπήρξε κάποιου είδους επαναπροσέγγιση μεταξύ τους, με παρέμβαση τρίτων προσώπων.

Στη συνέχεια βολιδοσκοπήθηκε και ο πρώην νο2 του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ραγκούσης ήταν απόλυτα θετικός. Άλλωστε εδώ και καιρό έψαχνε πεδίο και πρόσωπα για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αλλά εκτός ΠΑΣΟΚ, από το οποίο ήδη έχει αποχωρήσει. Με τη μεσολάβηση τρίτων, ακολούθησε επαφή των δυο ανδρών και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το νερό μπήκε στο αυλάκι».

Απόλυτη μυστικότητα

Οι κινήσεις των εν λόγω στελεχών συνεχίζονται με απόλυτη μυστικότητα. Οι κ. Μωραϊτης και Σαχινίδης βολιδοσκοπήθηκαν για τη συμμετοχή τους, είναι άγνωστο το τι απάντησαν, το βέβαιο όμως είναι ότι κανείς τους δεν θέλει πλέον να μπει στην κυβέρνηση, όπως σχεδιάζει ο κ. Βενιζέλος στον ανασχηματισμό. Η αρνητική αυτή στάση ήδη έχει εκληφθεί από την Ιπποκράτους ω ς ένδειξη ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και υπάρχει έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο της κόντρας Βενιζέλου – Παπανδρέου και των αψιμαχιών που έχουν ακολουθήσει μεταξύ στελεχών των δυο πλευρών.

Στέλεχος που έχει πάρει μέρος στις συζητήσεις και τις παραπάνω επαφές, διαβεβαιώνει ότι σίγουρα στο εγχείρημα θα ακολουθήσουν τέσσερις ίσως και παραπάνω βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτούς ο Γ. Παπανδρέου. Άλλες πηγές «φωτογραφίζουν» τους Δ. Κρεμαστινό, Θ. Τζάκρη, Ν. Σηφουνάκη, Β. Κεγκέρογλου, αλλά και τους δυο προαναφερθέντες πρώην υφυπουργούς.

Άλυτο ζήτημα και σοβαρό συνάμα εμπόδιο για την ευόδωση της κίνησης αυτής φαίνεται να προκύπτει από το αγεφύρωτο μέχρι στιγμής χάσμα απόψεων με την ομάδα Καρχιμάκη. Για τα μέλη της οποίας ο κ. Ραγκούσης είναι «κόκκινο πανί». Αντίθετα, από την ομάδα αυτή φαίνεται να αποσπώνται οι Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης και Μ. Όθωνας της γνωστής ομάδας των υφυπουργών. Το δε 15νθήμερο που ακολουθεί είναι κρίσιμο, καθώς στο τέλος αναμένεται το πόρισμα των 6 εταιρών που ελέγχου τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και που η δημοσιοποίησή του αναμένεται να αποτελέσει το σήμα έναρξης της νέας διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται αναπόφευκτη.

 

Ρελάνς με Διαμαντοπούλου θα επιχειρήσει ο Βενιζέλος

Μόνο αδρανής δεν μένει πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέναντι στο ενδεχόμενο νέα διάσπασης του ΠΑΣΟΚ είτε από την πλευρά των «παπανδρεϊκών» είτε ακόμα και με δική του πρωτοβουλία αν αυτό καταστεί υποχρεωτικό. Οι πληροφορίες τον φέρουν σε φάση επαναπροσέγγισης με την Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία φαίνεται ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει την «αναχωρητική» της στάση της τελευταίας χρονιάς, μετά τις εκλογές δηλαδή, και να επανέλθει στην ενεργό πολιτική.

Ήδη έχει αποκατασταθεί επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών. Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου αναμένεται να συναντηθούν άμεσα για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει τις δυνατότητες και τους όρους επιστροφής της άλλοτε πράσινης «Σεγκολέν» στα «πάτρια εδάφη».

Μια πρώτη σχετική συζήτηση θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Λειψία, όπου θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του SPDκαι της ταυτόχρονης επίσημης ίδρυσης της Ευρωπαϊκής «Προοδευτικής Συμμαχίας».

Το momentumμοιάζει ιδανικό. Ο κ. Βενιζέλος αναζητεί μια εντυπωσιακή ρελάνς στο «κύμα φυγής» ή αδρανοποίησης πρώην κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Παπουτσής, Ξενογιαννακοπούλου κ.α.) και η περίπτωση της πρώην υπουργού Παιδείας μοιάζει ιδανική. Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου είδε τις προσπάθειές της για την ενοποίηση του εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ εκσυγχρονιστικού ρεύματος να ναυαγούν και τις δυνάμεις αυτές να πολυκατακερματίζονται, λόγω αδυναμίας συνεννόησης σε επίπεδο κορυφής. Τον τελευταίο καιρό συζητούσε πάντως τακτικά με τους Γ. Φλωρίδη, Γ. Ραγκούση, αλλά και πρώην συνεργάτες του Λ. Παπαδήμου (Παγουλάτος, Καψής), όπως και με τον Κ. Σημίτη, ενώ διέκοψε τις επαφές της με τον Α. Λοβέρδο από τότε που ο τελευταίος ίδρυσε το δικό του κόμμα.

Ο βαθμός επιρροής της στο κόμμα ΠΑΣΟΚ είναι άγνωστος αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι είχε συγκροτήσει πανελλαδικό μηχανισμό φίλων και υποστηρικτών, σταδιακά όμως είδε πολλούς απ’ αυτούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη, να προσχωρούν στο στρατόπεδο Βενιζέλου λίγο πριν από την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή να αποχωρούν από το Κίνημα.

Διατηρεί όμως ιδιαίτερη αίγλη στο ευρωπαϊκό (σοσιαλσιτικό) περιβάλλον. Βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους πρώην επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ και Ρ. Πρόντι, έχοντας ιδρύσει πριν από λίγο καιρό τον δικό της όμιλο – φόρουμ προβληματισμού, όπου ο εν λόγω προσφέρουν ιδέες και ακτινοβολία.

Λειψία και «λειψά ταμεία» φέρνουν το διαζύγιο Μπένι – ΓΑΠ

Σχεδόν αναπόφευκτο θεωρού το «διαζύγιο» Ευ. Βενιζέλου – Γ. Παπανδρέου έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, παρότι τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται από κάποιες (ελάχιστες όμως) ψύχραιμες φωνές να πέσουν οι τόνοι της σφοδρής αντιπαράθεσης των δυο πλευρών. Το χειρότερο όλων είναι, ότι ολοένα και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι η εκτράχυνση είναι πλέον ανεξέλεγκτη, με τα «μαχαίρια να έχουν βγει» στην ημερήσια διάταξη.

Αν και στις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος ενημερώνεται συνεχώς για τις επιθέσεις κατά ριπάς που δέχεται καθημερινά από «παπανδρεϊκά» και άλλα στελέχη (Ραγκούσης, Ξυνίδης, Πεταλωτής κ.α.)και θεωρεί ότι «φτιάχνουν κλίμα» ενόψει των «καυτών» εξελίξεων που έρχονται.

Ένα πρώτο μέρος – εισαγωγή στη φάση της τελικής ρήξης στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ Βενιζέλου και ΓΑΠ αναμένεται να παιχτεί στη Λειψία. Η προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη νεοσύστατη «Προοδευτική Συμμαχία» των Γερμανών και Γάλλων Σοσιαλιστών, που ανταγωνίζεται τη Σοσιαλιστική Διεθνή αποτελεί casusbelliγια τον κ. Παπανδρέου. Ιδίως, από τη στιγμή που συνοδεύεται από παράλληλη υποβάθμιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, μολονότι ηγέτης της είναι ο πρώην πρόεδρός του.

Είναι άγνωστο αν ο κ. Παπανδρέου θα πάει στη Λειψία, αν και έχει προσκληθεί. Πολλοί ωστόσο πιστεύουν, ότι αν τελικά παραστεί στο ιδρυτικό φόρουμ, η πρώτη πράξη της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, η πολιτική ρήξη, θα παιχτεί σε γερμανικό έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη προδιαγράψει ότι δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε «σκιά» για το πρόσωπό του σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του ΠΑΣΟΚ. Το είπε και κατά πρόσωπο στον ίδιο τον κ. Βενιζέλο, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αν απολογηθεί σε κανένα πολιτικό όργανο και πουθενά για αυτήν. Από την άλλη, ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πιέζεται από φανατικούς υποστηρικτές του, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις για γενναίες και ριζικές κινήσεις απόσχισης του ΠΑΣΟΚ από το πρόσφατο «παπανδρεϊκό» παρελθόν του, ως μια τελευταία ελπίδα πολιτικής ανάκαμψης και επιβίωσης για το πάλαι ποτέ κραταιό Κίνημα.

Βέτο για τη ΔΗΜΑΡ

Στη Λειψία ο Ευ. Βενιζέλος θα επισημοποιήσει το βέτο του ΠΑΣΟΚ προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να μη δεχτεί στις τάξεις της τη ΔΗΜΑΡ, αν προηγουμένως ο κ. Κουβέλης δεν δεσμευτεί για κοινή κάθοδο των δυο κομμάτων στις Ευρωεκλογές του επόμενου Μαϊου. Με τον τρόπο αυτό ελπίζει να πιέσει τον κ. Κουβέλη να δει με διαφορετικό μάτι την υπόθεση της προσέγγισης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ωστόσο όλες οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν ότι το χάσμα μεταξύ τους συνεχώς διευρύνεται αντί να μικραίνει.
 

Breaking News