Reuters: Ομάδα χωρίς προπονητή η τρόικα

by | Jun 10, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

Εάν η τρόικα ήταν ομάδα ποδοσφαίρου θα έψαχνε για καινούριο προπονητή καθώς έχει καταγράψει μία νίκη, μία ισοπαλία και μία ήττα, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του σχετικά με τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η παραδοχή του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα διέλυσε την πεποίθηση πως η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ συμφωνούσαν για την για τα πακέτα διάσωσης που σχεδίασαν για την Ελλάδα, Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τώρα για την Κύπρο. 

Πίσω από κλειστές πόρτες, συγκρούστηκαν για τον η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας σε ζημιές τους επενδυτές, και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών. 

Παράλληλα ακόμα διαφωνούν για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να διαγράψουν μέρους του χρέους της Αθήνας ώστε να γίνει βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μία ιδέα που είναι πολιτικά εκρηκτική ενόψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο.  

Η δημοσιοποίηση αυτών των διαφωνιών θέτει το ερώτημα αν η τρόικα έχει φτάσει στο τέλος του δρόμου. Όλες οι πλευρές νιώθουν πονεμένες αλλά το διαζύγιο μοιάζει απίθανο, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η πιο επιζήμια υποψία που δημιούργησε η ανακοίνωση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν πως η τρόικα προχώρησε σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις και ωραιοποίησε τα μεγέθη του ελληνικού χρέους λόγω της επιρροής από πολιτικούς ηγέτες της Ευρωζώνης. 

«Η τρόικα είναι ένα μοναδικό δημιούργημα το οποίο έχει θεσμική πολιτική επιρροή στη λήψη αποφάσεων του ΔΝΤ,» δήλωσε ο Ousmene Mandeng, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. «Υπήρξε η αίσθηση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και όχι από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν πρέπει να είναι ποτέ ξανά δευτερεύων συνεργάτης με αυτό τον τρόπο,» σημείωσε ο Mandeng λέγοντας πως ταμείο είτε πρέπει να αποσυρθεί από την τρόικα είτε να αναλάβει από μόνο του τον έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, αρχικά ήταν αντίθετος στην ανάμιξη του ΔΝΤ στα ζητήματα της Ευρωζώνης, λέγοντας πως η Ευρώπη πρέπει από μόνη της να λύσει τα προβλήματά της. Παράλληλα,  απέρριπτε την ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους και της επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους δανειστές των τραπεζών, ισχυριζόμενος πως θα καταστρέψει τη θέση της Ευρωζώνης στις αγορές. Αντίθετα, η Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης επέμειναν στην ανάμιξη του ΔΝΤ καθώς φοβόντουσαν ότι η Κομισιόν θα ήταν πολύ «μαλακή» προς τις υπερχρεωμένες χώρες και πολύ πρόθυμη στη χρήση χρημάτων των φορολογούμενων.  

«Επιχειρησιακά και οικονομικά, το ΔΝΤ έχει αναμιχθεί πολύ περισσότερο στην Ευρώπη από αυτό που οι μέτοχοί του θεωρούν βιώσιμο,» δήλωσε ο  Jean Pisani-Ferry, διευθυντής του think-tank των Βρυξελλών, Bruegel.

Πηγή του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, σημείωσε πως το πραγματικό πρόβλημα με την τρόικα είναι πως κανένας δεν έχει το πρόσταγμα. «Είναι περισσότερο σαν μία ομάδα ποδοσφαίρου χωρίς προπονητή χωρίς ξεκάθαρο ορισμό για το ποιος παίζει που στο γήπεδο.»

Πηγή

Πηγή:www.capital.gr

ph

Breaking News