Τι σημαίνει η επίσκεψη Σόιμπλε

by | Jun 18, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

Της Δήμητρας Καδδά 

Ένα τριπλό μήνυμα διακρίνουν κύκλοι της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου πίσω από την ανακοίνωση της επίσκεψης του πανίσχυρου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στην Αθήνα. Η ανακοίνωση έγινε λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση των 3 αρχηγών (που θα επαναληφθεί την Τετάρτη) και το «ραντεβού» θα αποφασιστεί την προσεχή Πέμπτη-Παρασκευή (σύνοδος υπουργών Οικονομικών), τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει προαναγγείλει ανασχηματισμό αμέσως μετά τον συνέδριο της ΝΔ που τελειώνει στις 30 Ιουνίου….

Η ανακοίνωση έγινε, λένε, και ενόψει των γερμανικών εκλογών. Κάποιοι μάλιστα εξηγούν ότι κυρίως αυτός είναι ο λόγος….

Με βάση τα παραπάνω γεγονότα οι ίδιες πηγές δίνουν 3πλή ερμηνεία στο ταξίδι του κ. Σόιμπλε:

1. Παροχή στήριξης στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

2. Στήριξη για «έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο» μεταρρυθμίσεων για τον οποίο ως αντιστάθμισμα προτάσσουν την Αναπτυξιακή Τράπεζα ως μέσο συγκράτησης της ανεργίας ειδικά των νέων.

3. Παροχή «άλλοθι» για εσωτερική κατανάλωση, στην Γερμανία, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική περίοδος. «Πρέπει να υπάρχει ένα αντεπιχείρημα στην αντιπολίτευση που κραυγάζει ότι η πολιτική της Γερμανίας έχει προκαλέσει τεράστιο οικονομικό πλήγμα ανά την Ευρώπη και πρέπει με κάποιον τρόπο να γυρίσουν και οι ψήφοι της ελληνογερμανικής παροικίας» αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

«Όποια και αν είναι η αιτία πίσω από την βροχή λεκτικής στήριξης όχι μόνο από τον κ. Σόιμπλε αλλά και από την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και άλλους αξιωματούχους η Ελλάδα πρέπει να αδράξει τα μέγιστα» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας εξηγώντας ότι οι δηλώσεις επισφραγίζουν την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και την αλλαγή κλίματος.

«Πρέπει να δούμε όμως και τι μέτρα θα υπάρξουν για να στηριχθεί η ανεργία και να αναστραφεί η ύφεση» αναφέρει άλλη πηγή εξηγώντας ότι οι δηλώσεις προς το παρόν περιείχαν προαναγγελία επιτάχυνσης της ίδρυσης της Αναπτυξιακής Τράπεζας την οποία προωθεί τους τελευταίους μήνες και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης. «Πρέπει να δούμε τι κεφάλαια θα εισφέρουν τελικά οι γερμανικές πηγές και αν θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα στήριξης» προσθέτει η ίδια πηγή.

Προσθέτει με νόημα ότι η τρόικα εκφράζει ακόμη ισχυρές αντιστάσεις για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά ακόμη και για άλλου τύπου μέτρα ελάφρυνσης όπως για την στήριξη των ανέργων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Αθήνα στο νέο Έλληνα Πρέσβη στο Βερολίνο, Παναγιώτη Ζωγράφο. Αναφέρθηκε σε ορατές πρώτες επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου με μεγάλη επιτυχία. «Αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις».

Αποδέχτηκε την πρόσκληση του Γ. Στουρνάρα με τον οποίο είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική επικοινωνία για επίσκεψη στην Αθήνα, «προκειμένου να συζητήσουμε μαζί το πως θα μεταφέρουμε σύντομα την εμπειρία από τη διμερή πρωτοβουλία με την Ισπανία, για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτές με τη σειρά τους να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, όπως θα ήταν για παράδειγμα η με ταχείες διαδικασίες ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα». Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Eurogroup και του Ecofin την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο.

Πηγή:www.capital.gr

Breaking News