ΕΕ: Συμφωνία για μέτρα κατά της ανεργίας των νέων

by | Jun 28, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

Σε συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δις ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», τόνισε ο Μπαρόζο.

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ύψους τουλάχιστον έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων θα ωφελήσει 300.000 νέους στη Γαλλία και το ποσό του προγράμματος που θα διατεθεί είναι 600 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μόνο στις περιοχές της Γαλλίας «όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 25% του ενεργού πληθυσμού κάτω των 25 ετών», διευκρίνισε.

Η Γαλλία πρέπει στο εξής να προσαρμόσει στην εθνική της νομοθεσία την εγγύηση για τη νεολαία που εγκρίθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η σύσταση των μέτρων αυτών προβλέπει ότι ένας νέος πρέπει να δέχεται προσφορά καλής ποιότητας εργασίας, τέσσερις μήνες αφότου έχασε τη δουλειά του ή ολοκλήρωσε τις σπουδές του ή μια νέα μαθητεία ή μια άσκηση.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση
Οι νέοι μεταξύ 15 και 24 ετών ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες των κοινωνιών μας, καθώς είναι είτε νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, είτε η πρόσβασή τους σε αυτή είναι πρόσφατη και δεν είναι πολύ κατοχυρωμένη.

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλα τα στρώματα της κοινωνίας και οι νέοι αποτελούν την ομάδα που έχει επηρεαστεί περισσότερο. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως έντονη στα κράτη-μέλη και οι διαφορές ανά περιοχή στο βαθμό της ανεργίας των νέων αυξάνεται σημαντικά. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μία σοβαρή απειλή στην κοινωνική συνοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Τον Απρίλιο του 2013 η ανεργία των νέων έφτασε το 23,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27». Επιλέον, οι ανομοιογένειες μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των περιοχών εντός των κρατών είναι αξιοσημείωτες: ο δείκτης της ανεργίας των νέων ξεπερνά το 50% σε κάποια κράτη μέλη και το 70% σε κάποιες περιοχές, ενώ σε λίγες βρίσκεται πάνω από το 5%.

Συνολικά, τώρα περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών δεν έχουν εργασία, εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Ενέργειες για μείωση της ανεργίας των νέων
Η ρίζα της αιτίας της ανεργίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, όπως η μείωση της φορολογίας της εργασίας και εξάλειψη του κατακερματισμού της αγοράς εργασίας.

Οι αγορές εργασίας θα ανακάμψουν πλήρως, όταν η Ευρώπη θα έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω (1) της αποκατάστασης της οικονομικής σταθερότητας, (2) καθιστώντας τις οικονομίες περισσότερο ανθεκτικές μέσω υγιών δημοσίων οικονομικών και βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας, (3) με την άμεση λήψη μέτρων για την απασχόληση και την ανάπτυξη και (4) με την ολοκλήρωση του σχεδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Στο πλαίσιο του τρίτου σκέλους της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης και του επείγοντος προβλήματος της ανεργίας των νέων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου αποτελεί ένα «σημείο συσπείρωσης» για την κινητοποίηση όλων των άμεσων μέτρων για την απασχόληση-από τα κράτη μέλη από κοινωνικούς εταίρους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν και οι κονωνικές πολιτικές και οι πολιτικές απασχόλησης είναι πρώτα από όλα εθνική ευθύνη, η ΕΕ μπορεί να συμπληρώσει και να υποστηρίξει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου αναμένεται να συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας στα επίπεδα της ΕΕ:

1. Προεφοδιασμός του πακέτου της Πρωτοβουλίας για την Ανεργία των Νέων των 6 δισ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η στήριξη θα είναι έτοιμη τον Ιανουάριο του 2014 και θα χορηγηθεί τη διετία 2014-2015 αντί της υλοποίησης στην χρονική περίοδο του 2014 – 2020. Στην πραγματικότητα η χρηματοδότηση για αυτό το σκοπό θα μπορούσε ακόμη να διατεθεί από μη χρησιμοποιησθείσες αναλήψεις υποχρεώσεων στα επόμενα χρόνια. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην διασφάλιση του μέγιστου αντίκτυπου της Πρωτοβουλίας για την Ανεργία των Νέων που στοχεύει περιοχές, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.

2. Επιτάχυνση του σχεδίου Εγγύηση για τους Νέους, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νέοι θα λάβουν πρόταση για εργασία, μετεκπαίδευση ή μαθητεία εντός τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα αποφοιτήσουν από το σχολείο.

 

3.Στόχευση της ανεργίας των νέων με την εφαρμογή προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και το επαναπρογραμματισμού κεφαλαίων που δεν έχουν διατεθεί. Ομοίως, οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

4. Αύξηση της κινητικότητας των νέων που αναζητούν εργασία με την ενίσχυση του «Your First EURES job», εφαρμογή της Οδηγίας για κοινή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και το πρόγραμμα Erasmus.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλωσορίσει επίσης το «Πλαίσιο Δράσεων για την Ανεργία των Νέων» που συμφωνήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους στις 11 Ιουνίου.

Η συμφωνία του Ευρωπαίκού Συμβουλίου σε ένα νέο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη με στόχο την τόνωση της οικονομίας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των νέων μέτρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα μειώσουν επίσης την ανεργία των νέων.

Σχετικά άρθρα

Συμφωνία των ηγετών της ΕΕ για τη μείωση της ανεργίας των νέων

 

Breaking News