Τραγική ομολογία διεθνούς φήμης νομικών : Η Ευρώπη έχει αργήσει πολύ. Κινδυνεύει η συνοχή και η ενότητα της…

by | Jul 27, 2013 | Πολιτική

BREAKING News

ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΔΙΕΘΝΟΎΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΑΔΑ  ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ…

{ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ}

 του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

«Ευρωπαϊκή ομάδα δημοσίου δικαίου».   Έτσι τιτλοφορείται ο πλέον ισχυρός και  «διάσημος»  στους χώρους της διεθνούς και παγκόσμιας  νομικής  διανόησης ο ευρωπαϊκός πια οργανισμός δημοσίου δικαίου. Στον οργανισμό αυτό συμμετέχουν επίσημα περισσότεροι από έξι μεγάλοι και γνωστοί  διεθνείς οργανισμοί, επίσης  περισσότερα από 60 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και πάνω από 13 χώρες μόνιμα μέλη  στις οποίες διαθέτει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιπροσώπευση και γραφεία.  Μέλη του και εργασίες για τις συνεδριάσεις του σε όλο τον κόσμο καταθέτουν διακεκριμένοι και εγνωσμένου διεθνούς και παγκοσμίου  υψηλού κύρους  νομικοί από  σχεδόν ολόκληρη την  ευρωπαϊκή δύση. Εννοείται  τις χώρες του Βορά και φυσικά του οργισμένου σήμερα  Νότου. Μετέχουν όμως και μάλιστα σοβαρότατοι εκπρόσωποι  από το Κουβέϊτ, το Αφγανιστάν  το Ιράν και το Ιράκ, την Αρμενία  ως την Κούβα την Αργεντινή την Βραζιλία, την Αμερική και τον  Καναδά ως το Αζερμπαϊτζάν αλλά και την Τουρκία την Αλβανία την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την  Σερβία και την Λατβία,    και όλες τις νεοεισερχόμενες ή συνδεδεμένες  χώρες μέλη της Ε.Ε.  Είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός  που έχει έδρα την Ελλάδα. Από υψηλού κύρους ευρωπαϊκούς πολιτικούς, νομικούς αλλά και διπλωματικούς  κύκλους  ορθώς   θεωρείται το πλέον σπουδαίο απόκτημα για την πατρίδα μας αφού εδώ  23 χρόνια,  κάθε καλοκαίρι στις Σπέτσες όπου συνέρχεται αυτή η πολυπληθής ομάδα διακεκριμένων νομικών  χτυπά η καρδιά του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. 

Μορφές όπως ο Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Τζούλιο  Ναπολιτάνο, υιός του σημερινού προέδρου της Ιταλίας και  εκ των πλέον  διακεκριμένων νομικών της Ευρώπης, ο Μαρσέλο Ρεπμπέλο Σούλα ένας εκ των σημαντικοτέρων της πορτογαλικής διανόησης και υπουργός της κυβέρνησης των Γαρυφάλλων της Πορτογαλίας και επίσης  δεινός  σχολιαστής και  Ρήτωρ όπου η εκπομπή του καθηλώνει εκατομμύρια πορτογάλους καθορίζοντας ουκ ολίγες φορές και τις τύχες της εκάστοτε κυβέρνησης , ο καθηγητής  Σπύρος Φλογαϊτης πρώην αντιπρόεδρος του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Χάγης, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης, ο Χρήστος Γκόρτσος, ο Ν. Αλιβιζάτος, και 10αδες άλλες διεθνούς και υψηλού  κύρους προσωπικότητες του δημοσίου δικαίου  που έχουν διδάξει και διδάσκουν στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου  αποτελούν το δυναμικό staff  της Ευρωπαϊκής ομάδος Δημοσίου δικαίου- EUROPEANPUBLICLAWORGANIZATION.   Ένας οργανισμός όπου  χωρίς υπερβολή θα λέγαμε, συγκεντρώνει το διεθνές και παγκόσμιο, με βάση την εθνικότητα της αντιπροσώπευσης ανά κράτος μέλος,  Lobby των   πανεπιστημιακών και ακαδημαϊκών διεθνούς και δημοσίου δικαίου.  Αυτοί οι άνθρωποι στο σύνολο τους είτε ως ομάδα συλλογικά είτε ατομικά ο κάθε ένας με βάση την θέση και το  θεσμικό αξίωμα στην χώρα  του είναι   που διαμορφώνουν εν τέλει  το ευρωπαϊκό και βαλκανικό  δίκαιο,  άρα καθορίζουν  και το μέλλον 10αδων χωρών της Δύσης, και όχι μόνον.  για περισσότερα από 23 χρόνια .  

Αυτός ο οργανισμός πλέον,   καλείται από κυβερνήσεις χωρών να οργανώσει όχι μόνο τον δίκαιο αλλά και την λειτουργία ενός εκάστου κρατικού πολιτικού συστήματος. Κινείται αθόρυβα και διαμορφώνει δίκαιο. Εισηγείται σε κυβερνήσεις και εισάγει  θεσμούς.    Για παράδειγμα αυτή την περίοδο διαμορφώνει το πολιτικό γίγνεσθαι και το μέλλον της Ρουμανίας αφού έχει κληθεί από την Ρουμανική Βουλή να φτιάξει τις δομές της λειτουργίας του κράτους και του συντάγματος της χώρας. Πριν από 23 χρόνια ξεκίνησε ως κέντρο σκέψης και προβληματισμού τις συναντήσεις του κάθε καλοκαίρι στο νησί των Σπετσών και αυτό έχει την δική του σημαία  και αργότερα μετεξελίχθηκε ως  ομάδα εργασίας για το ευρωπαϊκό δημόσιο δίκαιο το οποίο συγκεντρώνει  μορφές υψηλού και ανεγνωρισμένου διεθνούς κύρους οι οποίοι ασχολούνται  με το δημόσιο δίκαιο και τις κρατικές και πολιτικές εφαρμογές του.  Όλοι αυτοί οι άνθρωποι σχεδόν στο σύνολο τους έχουν κοινό χαρακτηριστικό. Ήταν και συνεχίζουν να είναι φιλέλληνες! Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όπως μας έλεγε ένα  υψηλό στέλεχος του «αφού δεν υπάρχει πραγματικά μορφωμένος πνευματικά και πολιτισμικά άνθρωπος, στον κόσμο,   ανεξαρτήτως επιστημονικής ιδιότητος που δεν αγαπά και δεν συμπαθεί την Ελλάδα» 

Αυτή και μόνον η διαπίστωση αλλά και όσα  άλλα πολλά εξίσου σοβαρά συμπεράσματα  ακούστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο(του 2012),  στις αίθουσες και τους διαδρόμους της πάλαι ποτέ  κατάμεστες από μαθητές της elite της  Ευρώπης και των Βαλκανίων στις απαρχές  του 20ου αιώνα,  Αναργυρείου Σχολής Σπετσών στην οποία το greekamericannewsagencyβρέθηκε και παρακολούθησε το πολύ σημαντικό συνέδριο μακριά από τα φώτα της Δημοσιότητας.   

Της    ιστορικής  σχολής των Σπετσών  που ίδρυσε κατά μείζονα λόγο με την μεγάλη του δωρεά   ο Σωτήριος Ανάργυρος. ΤΟ διεθνούς κύρους συνέδριο οργανώθηκε    μεταξύ 13 και 15 Σεπτεμβρίου(2012) κατά την διάρκεια της 23ης ετήσιας συνάντησης των χωρών μελών του συγκεκριμένου οργανισμού, είναι μια ηχηρή απάντηση ότι η όσο υπάρχει η Ελλάδα θα υπάρχει και η Ευρώπη.

Χωρίς Ελλάδα Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει! Άποψη που δεν είναι μόνο του γράφοντος αλλά και σχεδόν του συνόλου των πανεπιστημιακών που συμμετέχουν σε αυτό το διεθνές forumόπως είναι  αυτός της ευρωπαϊκής ομάδος δημοσίου δικαίου. Τα όσα ακούσαμε όσοι είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε μέσα από τις φιλόξενες εγκαταστάσεις  της Αναργυρείου Σχολής,  δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευθεία και ξεκάθαρη απάντηση στους λίβελους και τους τόνους λάσπης που πετάνε στο πρόσωπο των Ελλήνων απλών πολιτών,  επί δυο  και πλέον χρόνια, κάθε είδους κέντρα και παράκεντρα που ελέγχονται από  με αφορμή την  πρωτοφανή σε μέγεθος κρίση που αντιμετωπίζει, όχι Ελλάδα,  αλλά η ίδια η Ευρώπη. Όπως ορθώς διατρανώθηκε σε όλους τους τόνους και σχεδόν από όλους τους ομιλητές. «Η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μη ολοκλήρωση των θεσμικών αλλαγών που οδηγούν προς την ενοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που πάγωσαν ξαφνικά πριν μερικά χρόνια… » όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πορτογάλος  JoaoLouroeCsotaο οποίος μίλησε για το δημόσιο δίκαιο και την οικονομική κρίση που ήταν και το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης της Ευρωπαϊκής ομάδος δημοσίου δικαίου η  οποία συνεκλήθη και οργανώνεται κάθε χρονιά από τον ομώνυμο πια οργανισμό.   

«θεωρούμε απαραίτητο να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση»  είπε μεταξύ άλλων ο Τζούλιο Ναπολιτάνο στην παρέμβαση του για να συμπληρώσει με νόημα για τις δομές αλλά και τις θεσμικές ελλείψεις της Ε.Ε. «Είναι απαραίτητο να γίνουν μεγάλα και γρήγορα βήματα προς τα εμπρός, με γνώμονα την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. Ένεκα της κρίσεως, η Ευρώπη έχει ήδη αλλάξει πολύ.

Η οικονομική της διακυβέρνηση έχει γίνει πιο ισχυρή. Επίσης, η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενδυναμώνει τη συνταγματική διάσταση της Ευρώπης. Η Ενωση είναι μια κοινότητα που συντίθεται από ρίσκα που πρέπει να αντιμετωπισθούν μαζί, κι όχι πλέον από προνόμια που επιμερίζονται. Τώρα οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα.

Τα κράτη και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να φοβούνται να ενισχύσουν τις αρμοδιότητες της Ένωσης. Δεν θα απολέσουν την εθνική τους κυριαρχία, αλλά θα την ασκήσουν από κοινού. Μόνο ενωμένα τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι υπολογίσιμα και να έχουν βαρύτητα στο παγκόσμιο σκηνικό.

Οι επόμενοι στόχοι πρέπει να είναι η τραπεζική και φορολογική ένωση. Και για να δημιουργηθεί μια πραγματική πολιτική ένωση, τα πολιτικά κόμματα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται με ευρωπαϊκή λογική».

«Η Ευρώπη έχει αργήσει να προχωρήσει προς δομικές και ουσιαστικές θεσμικές  αλλαγές που θα την καταστήσουν ισχυρή εσωτερικά. Η κρίση κατέδειξε τις ελλείψεις και  εσωτερικές τις παθογένειες της ευρωπαϊκής οικογένειας.  Αυτό που πια χρειάζεται δεν είναι η διεύρυνση αλλά η ενίσχυση και βελτίωση των υπαρχόντων θεσμών και η προοδευτική και σταδιακή ενοποίηση σε κάθε επίπεδο.  Η Ευρώπη έχει πολλές ελλείψεις και θα κινδυνέψει να δεν επιταχύνει τους βηματισμούς της που σχεδόν σταμάτησαν στα χρόνια του Ζακ Ντελόρ» έλεγε τα Ε  εις εκ των καθοριστικών παραγόντων του συγκεκριμένου οργανισμού.

Αναλόγου ύφους και μάλιστα με πιο ρηξικέλευθο ύφος και γλώσσα ήταν και οι απόψεις των περισσότερων που έλαβαν τον λόγο όχι απλά υπέρ της Ελλάδος και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κυρίως από την εμμονή της Γερμανίας αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι εισηγητές που έριξαν είτε ευθέως είτε πλαγίως,  τις ευθύνες με σειρά επιχειρημάτων για το συνειδητό  πάγωμα  της θεσμικής ολοκλήρωσης στις μεγάλες δυνάμεις και τους γίγαντες της Ε.Ε οι οποίοι κάποια στιγμή φοβήθηκαν  μη χάσουν τις δικές τους δυνατότητες και των προνομίων  είτε εντός της Ε.Ε.  είτε πολύ περισσότερο εντός των χωρών τους αφού με την ταχύτερη ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος  δεν θα μπορούσαν να  ήταν τίποτα   άλλο παρά εντολοδόχοι και περιφερειακοί κυβερνήτες σε μια συνομόσπονδη Ευρώπη η οποία με τις υπέρ εξουσίες που ως ενοποιημένος θεσμός πια  θα συγκέντρωνε –και αυτό ήταν που φοβήθηκαν Γερμανία Γαλλία και Βρετανία με τις χώρες δορυφόρους τους- θα προέτασσε μια άλλην δυναμική, άρα θα άλλαζαν οι πολιτικές και οικονομικές διεθνείς  ισορροπίες   σε άλλες αντίστοιχες υπέρ δυνάμεις του σήμερα.   

{youtube}ka2sYomVipA{/youtube}

Αυτό που αποτυπώθηκε σε αυτή την «κλειστού τύπου»,  εννοούμε δεν προβλήθηκε σχεδόν καθόλου και ποτέ δεν επιδιώκεται η προβολή της όλης διοργάνωσης παρόλο που είναι ένα μεγάλο  γεγονός που τιμά όσο τίποτα άλλο την Ελλάδα,  ίσως και γιατί οι διοργανωτές του θεσμού,  θέλουν να διατηρεί η σοβαρότητα αλλά και μύθος της ως προσπάθειας,    ήταν κάτι περισσότερο από σαφές μέσα από τις εισηγήσεις αλλά και τις παρεμβάσεις πάνω από 190 πανεπιστημιακών που  έλαβαν το λόγο στην συνεδρίαση αυτή των Σπετσών.

Άνθρωποι που ασχολούνται με το διεθνές και ευρωπαϊκό  δίκαιο  είτε έλαβαν το λόγο είτε  κατέθεσαν τις  άκρως ενδιαφέρουσες εργασίες τους  για τα πρακτικά της  αυτής της  ανοιχτής διάσκεψης  διακεκριμένων νομικών από όλο τον κόσμο, κατέτειναν σε αυτά συνοπτικά τα συμπεράσματα.  Να σημειωθεί ότι στην  ομάδα εργασίας, όπως αποκαλείται η 2ημερη αυτή συνεδριακού ύφους και style«κλειστής λέσχης»*  η οποία συγκεντρώνει όλη την elite της παγκόσμιας και  ευρωπαϊκής διανόησης περί το διεθνές δίκαιο , έλαβαν μέρος πανεπιστημιακοί  σχεδόν από όλο τον κόσμο. Ενώ τις 2ημερες εργασίες παρακολουθούν μόνιμα πάντα και φοιτητές από περισσότερα από 63 πανεπιστήμια που παρακολουθούν και διδάσκονται,  επί ένα μήνα σχεδόν στις εγκαταστάσεις του οργανισμού στο Σούνιο,   μεταξύ άλλων και ελληνικά!  

 Η συγκεκριμένη διοργάνωση που φωτίζουμε   λίγο περισσότερο σήμερα   δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αναγνώριση εμπράκτως της διαχρονικής συμβολής της χώρας μας στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πορείας προς την ολοκλήρωση και τελική ενοποίηση της Ε.Ε. Στόχος και όραμα βέβαια, πολύ μακράν της πραγματικότητας όπως διαπιστώθηκε και στο 23ο  συνέδριο του οργανισμού αυτού ο οποίος όπως κάθε χρόνο συνεδρίασε και αυτό τον Σεπτέμβριο(του 2012)  στις Σπέτσες στην ιστορική  Αναργύρειο Σχολή.  

*«κλειστή λέσχη» νομικών επειδή δεν επιδιώκει την προβολή της.

 

 

Σχετικά Links :

http://www.eplo.eu

http://www.sounionsummerhighschool.eu

http://www.ilaregional2013.gr

http://www.ila-hq.org

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΣΤΙΣ 29, 30 ΚΑΙ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΙΣ ΣΠΕΤΣΕΣ 

Breaking News