Ποιος κέρδισε στο γερμανικό debate;

by | Sep 3, 2013 | Ευρωπαϊκη Ένωση

BREAKING News

Open Europe

Περίπου 17 εκατομμύρια Γερμανοί –και τολμούμε να πούμε, ένας αριθμός-ρεκόρ διεθνών αναλυτών- συντονίστηκε πριν από δύο βράδια για να παρακολουθήσει το πρώτο και τελευταίο τηλεοπτικό debate μεταξύ της Angela Merkel και του υποψηφίου του κόμματος SPD, Peer Steinbruck, εν όψει των εκλογών της χώρας στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το debate «ακούμπησε» μόνο εν συντομία την κρίση στην ευρωζώνη και την πολιτική της ΕΕ, με τον Steinbreuck να επικρίνει την πολιτική της Merkel, ιδιαίτερα αναφορικά με την Ελλάδα. Αν και κάποιο αγγλο-σάξονες σχολιαστές έχουν γράψει ότι αυτός είναι ο υποψήφιος «επικρίνω τη λιτότητα» του SPD, στην πραγματικότητα περισσότερο επέκρινε το ρυθμό της λιτότητας και την ισορροπία της με περισσότερο «προσανατολισμένες στην ανάπτυξη» πολιτικές, όχι τη λιτότητα από μόνη της.

Όπως έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν, δεν επικρίνεις έτσι απλά την Sparpolitik στη Γερμανία, μαζί με την λογοκλοπή, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να δώσει κανείς τέλος σε μια mainstream πολιτική καριέρα. Ο Steinbruck ωστόσο άσκησε κριτική στο ρυθμό και στο εύρος των πολιτικών λιτότητας της Merkel, επαναλαμβάνοντας ξανά τις εκκλήσεις του για ένα –πολύ ασαφές ωστόσο- νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ευρώπη. «Πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε, αλλά «δεν θα πρέπει να δίνεται σε θανατηφόρα δόση». Η Merkel απάντησε ότι εάν, όπως υποστηρίζει ο Steinbreauck, η ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα είναι μια ένδειξη της αποτυχίας των πολιτικών της για την ευρωζώνη, γιατί ο ίδιος και το κόμμα του ψήφισαν υπέρ όλων των διασώσεων μέχρι τώρα;

Επομένως, ποιος κέρδισε στο debate;

Η αίσθηση στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης και μεταξύ των σχολιαστών, φαίνεται να είναι αρκετά ομόφωνη ότι αν και το debate από μόνο του ήταν λίγο-πολύ ισοπαλία, περιελάμβανε και μια μικρή ώθηση για τον Steinbruck, που δεν ήταν εντελώς απροσδόκητη, δεδομένου ότι ο άνθρωπος ξεκίνησε από μια εξαιρετικά χαμηλή βάση.

Οι δημοσκοπήσεις  αμέσως μετά από το debate υπέδειξαν επίσης ισοπαλία, με τη μία να τοποθετεί τον Steinbruck με προβάδισμα (49% έναντι 44%) και δύο άλλες να εμφανίζουν την Merkel μπροστά (40% έναντι 33% και 44% έναντι 43% αντιστοίχως). Μια τέταρτη δημοσκόπηση τοποθετεί και τους δύο υποψηφίους στο 50%.

Ωστόσο, ο Steinbruck είδε πράγματι μια ώθηση στα ποσοστά του. Μια δημοσκόπηση της ARD εμφανίζει μια μαζική στροφή υπέρ του Steinbruck στο ερώτημα: ποιον θα ψηφίζατε εάν ο Καγκελάριος εκλεγόταν απευθείας;

Η δημοσκόπηση της AnFG Wahlen για το ZDF εμφανίζει μια μικρότερη μεταβολή για τον Steinbruck, αλλά παραμένει μεταβολή.

Ωστόσο, πραγματικός νικητής του debate, σύμφωνα με πολλούς, ήταν το γοητευτικό πατριωτικό κολιέ της Merkel, το οποίο πλέον έχει και λογαριασμό στο twitter, με περισσότερους από 6.000 ακολούθους.

Πηγή

Πηγή:www.capital.gr

Breaking News