Αναβάλλονται για 1 μήνα οι αποφάσεις για μέτρα

by | Sep 16, 2013 | Απόψεις

BREAKING News

Της Δήμητρας Καδδά

Στην απόφαση να αναβληθούν για 1 μήνα, για τον Οκτώβριο, οι αποφάσεις για το ακανθώδες ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για να καλυφθεί (σημ: ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς το προσδιόρισε σε 2,5 δισ. ευρώ ενώ η τρόικα εκτιμά σε 4 δισ. ευρώ) προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες από κοινού Ελλάδα και τρόικα. 

Οι αποφάσεις για τα μέτρα μεταφέρονται χρονικά, μαζί με την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, του πολυετούς προϋπολογισμού που έπρεπε να κατατεθεί βάσει μνημονίου στη Βουλή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή, συνδέεται με το νέο προγραμματισμό του ελέγχου της τρόικας, ο οποίος σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πλέον έχει οργανωθεί σε 3 δόσεις, με 3 διαδοχικές επισκέψεις ή διαπραγματεύσεις. Οι αλλαγές, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, συνδέονται και με την ανάγκη να υπάρχει γερμανική κυβέρνηση πριν τεθούν επί τάπητος ζητήματα που απαιτούν πολιτικές αποφάσεις.

Συνδέεται όμως –αναφέρουν–  και με την ανησυχία που εκφράζεται για τη δυνατότητα της κυβέρνησης αλλά  και της ελληνικής κοινωνίας να «αντέξει» άλλα μέτρα. Τα ίδια στελέχη επικαλούνται την θέση του Πρωθυπουργού «όχι νέα μέτρα»,  αλλά και το πολύ κρίσιμο, όπως εκτιμάται, ταξίδι αύριο στις Βρυξέλλες με στόχο να προωθηθεί το αίτημα.

«Ακόμη και μία αναβολή της λήψης θα είναι καθοριστική» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν ότι ήδη τα μέτρα έχουν αναβληθεί 2 φορές μέσα στο 2013 και αν οι αποφάσεις μεταφερθούν για το 2014, η Ελλάδα θα μπορεί να επωφεληθεί πολλαπλά: από την ελληνική προεδρία, από την ταχύτερη ανάκαμψη, αλλά και από απτές αποδείξεις (που ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα υπάρχουν) για την αύξηση της φοροδοτικής ικανότητας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την μεγαλύτερη συγκράτηση  δαπανών. 

Κομβικό θέμα θεωρείται η πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν μπορεί κανείς από τώρα  να προδικάσει τι θα γίνει το 2015 και το 2016. Θα είναι άδικο αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να δεσμευθεί για μέτρα που ίσως να μην χρειαστούν στο μέλλον αλλά,  αν ληφθούν από τώρα, δύο χρόνια πριν, σίγουρα  θα βλάψουν τη χώρα πολιτικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά» αναφέρει αρμόδια πηγή.

Όσο για την κάθοδο των δανειστών, προς το παρόν, καθώς το πρόγραμμα εξαρτάται από πολλά γεγονότα, διαμορφώνεται σύμφωνα με  πληροφορίες σε 3 φάσεις:   

1. Την κάθοδο του Σεπτεμβρίου. Βρίσκεται σε εξέλιξη με το δεύτερο κύμα κλιμακίων να φτάνει σήμερα και τους επικεφαλής να αναμένονται στην Αθήνα την προσεχή Κυριακή. Αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα 4 προαπαιτούμενα, και να γίνει ένα συνολικό «σκανάρισμα» της απόδοσης και της κατάστασης τόσο στο έλλειμμα όσο και στις μεταρρυθμίσεις. Αν τα προαπαιτούμενα εκπληρωθούν (διαθεσιμότητα, κώδικας δικηγόρων, χρέη προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών) τότε μπορεί να εγκριθεί τον Οκτώβριο από το EuroWorkingGroup η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την αξιολόγηση του Ιουλίου. 

2. Στην επίσκεψη του  Οκτωβρίου αναμένεται να τεθούν τα μεγάλα θέματα. Η κυβέρνηση  επιθυμεί να κλείσει την αναθεώρηση του μνημονίου «ανώδυνα» για να προχωρήσει στο Eurogroup-Ecofin του Νοεμβρίου η έγκριση του 2ου πακέτου δόσεων. Αυτό όμως αναφέρουν αρμόδιες πηγές εξαρτάται και από την «τύχη» του αιτήματος όχι νέα μέτρα ή… αναβολή στην απόφαση για νέα μέτρα (σημ. αφού θα πρέπει να κλειδώσει το Μεσοπρόθεσμο) αλλά  και από την βιωσιμότητα  του χρέους.

3. Τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο προσδιορίζονται χρονικά οι αποφάσεις για το ζήτημα χρηματοδοτικό κενό και χρέος. Σχετική αναφορά έκανε άλλωστε και την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος  του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem μετά τη λήξη των εργασιών του άτυπου Eurogroup λέγοντας ότι  η συζήτηση για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στο σημερινό ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, θα μετατεθεί για τον Νοέμβριο ή το αργότερο τον Δεκέμβριο. Κοινοτικές πηγές, εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί ότι θα συνδυαστούν τελικά και με την νέα αναθεώρηση του μνημονίου…

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις 14  Οκτωβρίου και στις 11 Νοεμβρίου, ημερομηνίες που θεωρούνται «ορόσημα» για να κλειδώσουν οι δύο πρώτοι γύροι της διαπραγμάτευσης, για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και για την αναθεώρηση του μνημονίου.  Έκτακτη σύνοδος έχει προγραμματιστεί και στις 22 Νοεμβρίου για να εξεταστεί εάν οι προϋπολογισμοί των χωρών του ευρώ είναι αξιόπιστοι και σύμφωνοι προς τις συστάσεις των Βρυξελλών. Επόμενος σταθμός είναι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών  στις 9 Δεκεμβρίου. 

Πηγή:www.capital.gr

Breaking News