Όλα τα βλέμματα στον Μ. Ντράγκι

by | Nov 6, 2013 | Οικονομία

BREAKING News

Η προσοχή των αγορών είναι στραμμένη στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καθώς η ΕΚΤ συνεδριάζει αύριο για να καθορίσει τη νομισματική της πολιτική.

Με την ανεργία στην ευρωζώνη να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά ποσοστά, τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την ανάπτυξη να ασθμαίνει, όλοι περιμένουν από τον Μάριο Ντράγκι αν όχι να μειώσει άμεσα τα επιτόκια, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει, τουλάχιστον να δώσει σήμα ότι θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σύντομα, ακόμη και τον Δεκέμβριο.

Άλλα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η ΕΚΤ είναι η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χορήγησης ρευστότητας από τις τράπεζες.

Credit Agricole: Η μείωση επιτοκίων δεν είναι και η πλέον κατάλληλη αντίδραση

Όπως τονίζει η Crédit Agricole, δεν αναμένεται η ΕΚΤ να δράσει αυτή την εβδομάδα, αν και μία λεκτική παρέμβαση- μήνυμα από τον Μάριο Ντράγκι, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τράπεζα εμμένει στην άποψή της ότι το forward guidance σύντομα θα ενισχυθεί . Η προτίμησή της σε ότι αφορά την αντίδραση πολιτικής από την ΕΚΤ, εξακολουθεί να είναι ένας νέος γύρος LTRO τελικά και στην περίπτωση αυτή, η μείωση των επιτοκίων θα ενισχύσει το μήνυμα .

Πολλά άλλα μέτρα ρευστότητας θα μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερο χρόνο για την ΕΚΤ , και συγκεκριμένα η επέκταση της πολιτικής πλήρους κατανομής στο 2015, η μείωση στις απαιτήσεις των αποθεματικών, κτλ.

Μόνο σε ένα δυσμενές σενάριο της αύξησης των κινδύνων αποπληθωρισμού θα μπορούσε η ΕΚΤ να εξετάσει σοβαρά πιο ριζοσπαστικά μέτρα , όπως τονίζει η C.A , συμπεριλαμβανομένoυ του αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων , ή άμεσες αγορές περιουσιακών στοιχείων .

Τι λέει το βασικό και τι το ακραίο σενάριο της Citi

Σύμφωνα με τον κεντρικό σενάριο της Citi, δεν θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων. Ο Μάριο Ντράγκι θα σηματοδοτήσει την προθυμία να μειώσει τα επιτόκια σύντομα, για την αντιμετώπιση του επίμονου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και της ανθεκτικότητας του ευρώ . Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα μπορούσε επιπλέον να αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει ένα ευρύ φάσμα επιλογών συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων.

Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο της Citi, θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η οποία  ενδεχομένως θα συνοδεύεται από μηνύματα που θα υποδηλώνουν προσεχή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων , έναν νέο γύρο LTRO ή ακόμα και ποσοτική χαλάρωση (QE), κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στο ευρώ.

HSBC: Δεν θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ τον Νοέμβριο 

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, εκτιμά η HSBC.

«Έχουμε προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί τον Νοέμβριο. Την τελευταία εβδομάδα άλλαξαν πολλά για τις αγορές, ωστόσο όχι για την ΕΚΤ», σημειώνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.
«Αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια φέτος, αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί τον Δεκέμβριο, όταν θα δημοσιευθούν οι νέες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνει η τράπεζα.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για το 2014, όσον αφορά το ΑΕΠ της ευρωζώνης (τωρινή πρόβλεψη +1%) και τον πληθωρισμό (+1,3%), ενώ για πρώτη φορά θα δημοσιευθούν και οι εκτιμήσεις για το 2015.
Αν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2015 διαμορφωθούν πολύ χαμηλότερα του 1,3%, τότε θα προκληθεί καθοδικός κίνδυνος για το μεσοπρόθεσμο outlook της σταθερότητας των τιμών και ως εκ τούτου η ΕΚΤ θα οδηγηθεί σε μια νέα μείωση επιτοκίων, καταλήγει η HSBC.

bankwars.gr

Breaking News