Δεν έχει κλείσει το “κενό” του 2014

by | Nov 11, 2013 | Ρεπορτάζ

BREAKING News

Της Δήμητρας Καδδά

Μεγάλες είναι οι αποστάσεις που χωρίζουν κυβέρνηση και τρόικα στα… λίγα μέτωπα που έχουν ουσιαστικά ανοίξει, μέχρι στιγμής. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έγιναν την Κυριακή και θα επαναληφθούν -μάλλον- αύριο Τρίτη στο επίκεντρο είναι ο προϋπολογισμός του 2014, αφού οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές: θα κατατεθεί (λόγω συνταγματικής υποχρέωσης) στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου είτε υπάρχει είτε όχι συμφωνία με την τρόικα για το «κενό» και τα μέτρα του 2014.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προαναγγέλλει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 730 εκατ. ευρώ φέτος, ήτοι 0,4% του ΑΕΠ (από 344 εκατ. ευρώ που λέει το προσχέδιο του προϋπολογισμού) και επισημαίνει ότι το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής θα «σηκώσει» από εδώ και πέρα κυρίως η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις. Προετοιμάζεται για προϋπολογισμό ο οποίος θα βασίζεται σε υπέρβαση στόχων 2013 και εξίσου θετικές προσδοκίες για το 2014.

Όσο για την τρόικα, χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι αύριο θα ενημερώσει πότε θα… γυρίσει Αθήνα. Αναχωρεί για να δώσει «ραπόρτο» στο Eurogroup της Πέμπτης και δεν είναι καθόλου δεδομένο αν θα γυρίσει στην Αθήνα να ολοκληρώσει την… αποστολή άμεσα.

Ωστόσο προϋπολογισμός θα κατατεθεί. Και αν δεν υπάρχει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα χθες να αναφέρει στη Βουλή ότι δεν θα γίνουν δεκτά νέα οριζόντια μέτρα, η κυβέρνηση θα οδεύσει στην κατάθεση ενός προϋπολογισμού χωρίς το «ΟΚ» των δανειστών….

Τι θα γίνει μετά; Αρμόδια στελέχη παραπέμπουν με νόημα στην επισήμανση που επανέλαβε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας στην ομιλία του για καθαρές λύσεις το ταχύτερο δυνατό στο θέμα του Χρέους. Και καθώς το «ταχύτερο» προσδιορίζεται από τους Δανειστές τουλάχιστο για τον Απρίλιο, ο «ορίζοντας» των διαβουλεύσεων είναι πλέον αρκετά… ευρύς.

Χρονοκαθυστέρηση

Δεν είναι το «κενό» του 2014 το μόνο μέτωπο που μένει ανοικτό. Δεν έχουν κλείσει τουλάχιστο τα 3 από τα 4 προαπαιτούμενα (σημ υψηλόβαθμο στέλεχος έλεγε χθες ότι έκλεισε το ζήτημα του κώδικα δικηγόρων αν και κοινοτικές πηγές δεν το επιβεβαιώνουν τυπικά). Δεν έχουν κλείσει και επώδυνες πολιτικά-κοινωνικά μεταρρυθμίσεις (πλειστηριασμοί, μισθώσεις, αποκρατικοποιήσεις κλπ)

Δεν άνοιξε καν η κουβέντα για τα μέτρα από το 2015 και μετά (4 και δισ. ευρώ εκτιμά η τρόικα) με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν «θολά» ότι συμφωνήθηκε πως «θα» ανοίξει κάποια στιγμή το θέμα. Δεν άνοιξε βέβαια το ζήτημα χρηματοδοτικό κενό και το ζήτημα χρέος. Όλα αυτά τα πεδία είναι αναγκαίο να «κλειδώσουν» για να γίνει η αναθεώρηση του μνημονίου και να έρθει το νέο πακέτο δόσεων….

Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 730 εκατ ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Ο κ. Στουρνάρας από τη Βουλή χθές επισήμανε ότι στο δημοσιονομικό τομέα «έχουμε, ήδη, καλύψει σήμερα το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας που ορίζεται σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος, στον χρονικό ορίζοντα 2009-2016». Προανήγγειλε μάλιστα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 0,4%, του ΑΕΠ (δηλαδή τα 730 εκατ. ευρώ).

«Η ολοκλήρωση του υπολοίπου 20% της δημοσιονομικής προσαρμογής που απομένει μέχρι το 2016 δεν θα προέλθει από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους. Το αποδεχόνται πλέον όλοι» ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι η προσαρμογή «θα προέλθει κυρίως από την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας μετά από τη βαθιά εξάχρονη ύφεση. Ήδη για του χρόνου προβλέπουμε μικρό, αλλά θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, μετά από 6 χρόνια αρνητικών ρυθμών».

Επίσης, είπε, θα προέλθει:

• από τη φορολογική συμμόρφωση «ηδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

• Από στοχευμένες περικοπές δαπανών σε υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης.

• Από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

• Από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών προσαρμογών, που αποβλέπουν σε έναν σύγχρονο δημόσιο τομέα.

• Από την άρση των ποικίλων εμποδίων στη λειτουργία του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών.

«Αυτές, οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται την ψήφο εμπιστοσύνης της Ελληνικής Βουλής και είμαι βέβαιος ότι θα τη λάβουν» επισήμανε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά λίγο αργότερα να επισημαίνει ότι σε λίγες ημέρες αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή…

Σιγή ασυρμάτου λόγω Βουλής

Η χθεσινή ενημέρωση στελεχών του ΥΠΟΙΚ μετά από το τέλος της συνάντησης ήταν περιορισμένη και… μετρημένη, λόγω της ψηφοφορίας στη Βουλή. Η τρόικα -ανέφεραν- ζήτησε και νέα στοιχεία που να στηρίζουν την ελληνική θέση, ενώ κατ επανάληψη δήλωσαν ότι «δεν έχουμς μιλήσει για αρθιμούς» αναφορικά με το κενό του 2014.

Δύο είναι τα πεδία παράλληλης διαπραγμάτευσης για το 2014, επισήμαναν:

-Το σενάριο βάσης για το πώς έκλεισε το 2013 με την κυβέρνηση να επιχειρεί να πείσει για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και αυτού που καταγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (344 εκατ. ευρώ).

-Η απόδοση των κυβερνητικών παρεμβάσεων για αύξηση των εσόδων τόσο των ασφαλιστικών ταμείων όσο και των φορολογικών εσόδων (παρεμβάσεις φορολογικής διαχείρισης και φορολογική συμμόρφωση).

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει διήμερη προθεσμία (ακυρώνοντας την συνάντηση της Παρασκευής) προκειμένου να μελετήσουν τα νέα οικονομικά στοιχεία που έδωσε μέσα στην εβδομάδα το Γενικό Λογιστήριο και το Υπ. Εργασίας και φέρνουν καλά αλλά και… κακά νέα: μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2013 και βελτίωση στην είσπραξη εσόδων από φόρους, από ληξιπρόθεσμες οφειλές και από εισφορές αλλά και «ανοίγματα» σε ΔΕΚΟ και σε ταμεία.

Πηγή:www.capital.gr

Breaking News