Φραγκίσκος: «Ονειδος της Εκκλησίας τα σκάνδαλα παιδεραστίας»

by | Jan 22, 2014 | Θρησκείες

BREAKING News

Την ώρα που εκπρόσωποι του Βατικανού έδιναν εξηγήσεις σε επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους χειρισμούς της Καθολικής Εκκλησίας, όσον αφορά τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς της, ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήριζε «ντροπή» τα πολυάριθμα σκάνδαλα και εμφανιζόταν λάβρος εναντίον των ενόχων.

Παράλληλα, οι αρχές στη Βρετανία, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εξάρθρωσαν χθες διεθνές δίκτυο παιδεραστίας που αναρτούσε στο Διαδίκτυο, ζωντανά, οπτικό υλικό από τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στις Φιλιππίνες.

Αντιμετωπίζοντας ένα μπαράζ σκληρών ερωτήσεων, εκπρόσωποι της Αγίας Εδρας που κατέθεταν στη Γενεύη, ενώπιον Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, προσπάθησαν να είναι πειστικοί, υπογραμμίζοντας πως η Καθολική Εκκλησία πήρε το μάθημά της από την κρίση και έχει λάβει σειρά μέτρων για την αποφυγή ανάλογων κρουσμάτων στο μέλλον.

Ωστόσο πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες από την πλευρά εκπροσώπων θυμάτων για το ότι η Εκκλησία δεν έχει ακόμη επιδείξει την απαραίτητη διαφάνεια, αφού το Βατικανό δεν έχει προσκομίσει τα αναλυτικά στοιχεία που του ζητήθηκαν για τις υποθέσεις κακοποίησης. Μάλιστα η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε και λεπτομερέστερα στοιχεία αλλά και ενημέρωση για τους χειρισμούς της Εκκλησίας στις υποθέσεις αυτές.

Ο πάπας Φραγκίσκος στη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, χθες, έκανε ξεκάθαρη νύξη για τα εγκλήματα παιδεραστίας αλλά επίσης και διαφθοράς, που έχουν διαπράξει καθολικοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα σκάνδαλα αποτελούν «το όνειδος της Εκκλησίας», είπε, αλλά εκείνοι που τα διέπραξαν «δεν έχουν κανένα δεσμό με τον Θεό». Εχουν μόνο μια «θέση στην Εκκλησία, μια θέση στην ιεραρχία», με αποτέλεσμα μάλιστα να έχουν επηρεάσει το κύρος και την εικόνα της.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Βρετανίας, της Αυστραλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο παιδεραστίας. Το δίκτυο οργάνωνε επί πληρωμή τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στις Φιλιππίνες, που μετέδιδε με τη βοήθεια κάμερας ζωντανά μέσω Ιντερνετ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος (NCA). Μάλιστα ορισμένοι από τους υπόπτους ήταν μέλη των οικογενειών των παιδιών.

Η NCA ανακοίνωσε ότι έγιναν 29 συλλήψεις σε 12 χώρες, στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε το 2012, με τη συμμετοχή στελεχών των αμερικανικών τελωνειακών αρχών και αστυνομικών στην Αυστραλία και τις Φιλιππίνες.     

enet.gr

Breaking News