Η επανάσταση του 1821 στις παραδουνάβιες ηγεμονίες

by | Mar 23, 2014 | Θρησκείες

BREAKING News

Με την προκήρυξη «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Ιάσιο της Μολδαβίας κήρυξε επίσημα την Επανάσταση. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος 89,5 παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ελληνισμό στις Παραδουνάβιες χώρες (Μολδαβία, που σήμερα είναι ανεξάρτητη Δημοκρατία και στη Βλαχία, που σήμερα ανήκει στη Ρουμανία). 

Από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014 έως και την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, οι εκπομπές του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας θα αναφέρονται στην παρουσία του Ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων που μεγαλούργησε στις Παραδουνάβιες χώρες. Στη συμβολή του στην παιδεία και στις τέχνες, στην οικονομία και στη ναυτιλία της περιοχής και κυρίως στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Το αφιέρωμα επιχειρεί να αναδείξει τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές των επαναστατικών κινήσεων στη Μολδοβλαχία από όπου επίσημα ξεκίνησε η επανάσταση. Ο σχεδιασμός του Αλέξανδρου Υψηλάντη προέβλεπε την έναρξη της επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες. Εκεί επικρατούσε ειδικό καθεστώς γιατί οι περιοχές συνόρευαν με τη Ρωσία και τα Οθωμανικά Στρατεύματα μπορούσαν να επεμβούν μόνο μετά από άδεια της Ρωσίας. Eπιπλέον, ηγεμόνας της Mολδαβίας ήταν ο Φιλικός Mιχαήλ Σούτσος που διατηρούσε δύναμη ενόπλων, ενώ επικεφαλής στρατιωτικών σωμάτων στη Bλαχία ήταν οι επίσης Φιλικοί Γεωργάκης Oλύμπιος και Γιάννης Φαρμάκης. Παρότι οι ελληνικοί πληθυσμοί ήταν λιγοστοί, επικεντρωμένοι στις πόλεις και απασχολούμενοι σε διοικητικές θέσεις, ευελπιστούσαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν με το μέρος τους τους ντόπιους πληθυσμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργούσε και η συνεργασία με τον Βλάχο επαναστάτη Bλαδιμιρέσκου,ο οποίος την εποχή εκείνη ηγούνταν ενός κινήματος φτωχών αγροτικών πληθυσμών. Από το Ιάσιο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης θα διέσχιζε τη Βαλκανική χερσόνησο και πολεμώντας θα κατέληγε στην Πελοπόννησο. Δυστυχώς, κανείς από τους υπολογισμούς αυτούς δεν επιβεβαιώθηκε. Οι τοπικοί πληθυσμοί δεν είδαν φιλικά μια κίνηση στην οποία συμμετείχαν οι Φαναριώτες ηγεμόνες. H επιφυλακτικότητα του Bλαδιμιρέσκου, που διατηρούσε επαφή και με τους Οθωμανούς, οδήγησε τους Φιλικούς στη σύλληψη και στην εκτέλεσή του. Tέλος, οι βιαστικές προετοιμασίες και ο ελλιπής εξοπλισμός των σχετικά ολιγάριθμων Βαλκάνιων εθελοντών που αποτελούσαν το στρατό του Αλέξανδρου Yψηλάντη δεν ήταν δυνατόν να ισοσταθμιστούν με τον όποιο ηρωισμό επιδείκνυαν στη διάρκεια των μαχών. Επιπλέον, η απραξία των Φιλικών στην Kωνσταντινούπολη και ιδίως η καταδίκη του κινήματος του Αλέξανδρου Yψηλάντη από το Ρώσο Αυτοκράτορα διέψευσαν και τις τελευταίες ελπίδες για μια θετική κατάληξη του κινήματος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Οι εκπομπές του αφιερώματος στην επανάσταση του 1821 στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες αναφέρονται σε θέματα όπως:

 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ

Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ

 

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

ΛΟΓΙΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ

κ. α.

Τέλος, στην εκπομπή «Αναγνώσματα», διαβάζονται καθημερινά επίκαιρα κείμενα για την Εθνική Παλλιγγενεσία.

Breaking News