Πρόσκληση σε ανοιχτό διάλογο για τις αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις

by | Apr 24, 2014 | Διεθνή

BREAKING News

Η πρόσφατη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, από την οποία απέσπασε τμήμα της επικράτειάς της αλλά και οι συνεχείς απειλές για «χρήση όπλων» στην Ανατολική Ουκρανία, σε περίπτωση που οι όροι της Μόσχας για τη λειτουργία της γειτονικής της χώρας δεν γίνουν δεκτοί, έφεραν στο φως μια νέα διάσταση στις διεθνείς σχέσεις.

Μια σειρά χωρών, που συμβαίνει να ανήκουν στις χώρες …. (Ινδίες, Κίνα, Βραζιλία, Νότια Αφρική) υποστήριξαν τη ρωσική παρέμβαση δικαιώνοντας τις πολιτικές της Μόσχας και αποδέχθηκαν το γεγονός ότι μια ισχυρή στρατιωτικά χώρα δικαιούται να καθορίζει την τύχη των γειτόνων της.

Αυτό αποτελεί ουσιαστική μεταβολή στο ως σήμερα status quo των διεθνών σχέσεων.

Ταυτοχρόνως, αποτελεί την πρώτη μετά-ψυχροπολεμική αμφισβήτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η πολιτική αυτή, γεννά το ερώτημα αν η σταθερότητα των διεθνών σχέσεων, περνά ξανά σε ένα νέο δίπολο, στρατιωτικής και οικονομικής ισχύος κι αν αυτό θα αποτελέσει από τώρα και στο εξής μια νέα πραγματικότητα ή αποτέλεσε μια ευκαιριακή κατάσταση.

Ήδη πολλοί αναλυτές των γεωστρατηγικών εξελίξεων, εκφράζουν φόβους για την πιθανότητα αυτή η εξέλιξη να είναι η αρχή βίαιων συγκρούσεων, των δυο δυνάμεων, σε σειρά περιφερειακών διενέξεων από την Συρία ως το Σουδάν κι από την Βενεζουέλα ως την Β. Κορέα, ενώ ταυτοχρόνως τοπικές ισορροπίες, όπως για παράδειγμα, αυτή ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν να μεταβληθούν εκ νέου.

Για την Ελλάδα, το γεγονός είναι μείζονος σημασίας με δεδομένο το γεγονός ,πρώτον ότι είμαστε μέρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και εκ δευτέρου ότι η τουρκική απειλή είναι παρούσα και ουσιαστική.

Είναι πολύ πιθανόν, οι νέες εξελίξεις να αναβαθμίσουν την ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας στη Βαλκανική, χώρος όπου η Μόσχα παραδοσιακά θεωρεί «πεδίο ασκήσεων» κι αυτό να εντείνει πιέσεις προς την Αθήνα, για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ.

Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί αύξουσα πίεση για επίλυση του κυπριακού με όρους Άγκυρας και συμπερίληψη σε δεύτερο πλάνο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Για όλα αυτά, ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ προσκαλεί εκείνους εκ των αναγνωστών του που θα ήθελαν να δημοσιεύσουν στα θέματα αυτά τις σκέψεις τους, να μας στείλουν τα κείμενά τους προκειμένου να προκληθεί μια ευρύτερη συζήτηση και διαμόρφωση μιας άποψης πλούσιας σε προβληματισμούς.

Breaking News