Γ. Χαρδούβελης: “Είμαστε κοντά στο τέλος”

by | Jul 9, 2014 | Ρεπορτάζ

BREAKING News

Σταδιακά θα εξαλειφθούν τα έκτακτα μέτρα, είπε ο υπουργός οικονομικών στο συνέδριο του Economist

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται κοντά στο τέλος, η εφαρμογή στοχευμένων αποφάσεων εξασφάλισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά και μεγάλα ουσιώδη στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι κοινή συνισταμένη των προσπαθειών μας είναι ότι το λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι και κανείς άλλος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «ας λέμε λοιπόν λιγότερα για εκλογές και περισσότερα για το μέλλον της οικονομίας. Να βρούμε τον κοινό τόπο. Επιβάλλεται να συνεννοηθούμε για τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας, το οφείλουμε στους νέους».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στο εξής θα υπάρχει μια λελογισμένη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική με το σχεδιασμό να προϋποθέσει κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και διοίκηση, εξαλείφοντας σταδιακά τα έκτακτα φορολογικά μέτρα.

Οι έξι σημαντικοί παράγοντες σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη οι οποίοι αποτελούν προϋπόθεση για το κτίσιμο της σύγχρονης φορολογικής διοίκησης είναι:

– Η χρήση συστημάτων για προληπτική και όχι κατασταλτική διαδικασία
– Η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
– Η καλύτερη μεθοδολογία για την στοχοθεσία είσπραξης φόρων
– Ο εξορθολογισμός του ποινολογίου
– Η δημιουργία περιβάλλοντος ανταμοιβής των φορολογούμενων και τέλος,
– Η ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού

Αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία πολιτικών που δεν αποσκοπούν μόνο σε δημοσιονομικά αποτελέσματα. «Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά που η οικονομία θα παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, σημαντικό ρόλο θα παίξει η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και αυτό θα γίνει με την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, τον χειρισμό των εκκρεμών θεμάτων του ιδιωτικού χρέους και με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, θα πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα και γι αυτό είναι κρίσιμη η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρέπει να χάσουμε τη γενιά που εκπαιδεύσαμε και καταλήγει να ψάχνει το μέλλον της εκτός Ελλάδας».

Τέλος όπως επισήμανε, η κυβέρνηση επιδιώκει το μοντέλο που θα στηρίζεται η οικονομική μεγέθυνση να βασίζεται λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στις επενδύσεις.

Πηγή

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για δεύτερη φορά μέσα στη

Το Βήμα Online – ‎πριν από 18 λεπτά‎
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης φαίνεται ότι εξασφάλισε ατύπως και το «πράσινο φως» για τη νέα έκδοση ομολόγου, τριετούς διάρκειας, και σύμφωνα με πληροφορίες ύψους 2,5 ως 3 δισ. ευρώ.
 

Χαρδούβελης: «Ας αφήσουμε τα λόγια για εκλογές»

Πρώτο ΘΕΜΑ – ‎πριν από 13 λεπτά‎
Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός Ελλάδος, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, τούς κάλεσε να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, ενώ μιλώντας …
 

Γκ. Χαρδούβελης: Πρώτο έτος ανάπτυξης το 2014

Nαυτεμπορικη – ‎πριν από 21 λεπτά‎
Ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετεξελιχθεί το 2015 σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο μείωσης της ανεργίας, αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και τόνωσης των επενδύσεων (φωτογραφία αρχείου).
 

Χαρδούβελης: «Κοντά στο τέλος το ελληνικό πρόγραμμα

Τα Νέα Οnline – ‎πριν από 4 λεπτά‎
Την παρότρυνση να μιλάμε λιγότερο για εκλογές και περισσότερο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας απηύθυνε σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του συνεδρίου του Economist , υπογραμμίζοντας πως το …
 

Γκ. Χαρδούβελης: Θα εξαλείψουμε τα έκτακτα φορολογικά μέτρα

MEGA TV – ‎πριν από 12 λεπτά‎
Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τόσο για την καταπολέμηση της ανεργίας όσο και τις αλλαγές στη φορολογία και τον μηχανισμό είσπραξης σκιαγράφησε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο συνέδριο του Economist.
 

Χαρδούβελης: Οι πέντε προτεραιότητες της κυβέρνησης

Euro2day – ‎πριν από 3 λεπτά‎
Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη αλλά και στις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό σύστημα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης από το βήμα του …
 

Χαρδούβελης: Το πρόγραμμα βρίσκεται κοντά στο τέλος

Capital.gr – ‎πριν από 16 λεπτά‎
Το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής βρίσκεται κοντά στο τέλος, η εφαρμογή στοχευμένων αποφάσεων εξασφάλισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά και μεγάλα ουσιώδη στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε, τόνισε ο …
 

11:57 Χαρδούβελης: Ας λέμε λιγότερα για εκλογές – Περισσότερα για

News.gr – ‎πριν από 13 λεπτά‎
Μήνυμα προς κάθε πολιτική δύναμη και κυρίως στην αξιωματική αντιπολίτευση έστειλε από το συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να συνεννοηθούμε για το μέλλον της χώρας προσθέτοντας πως "η …
 

"Η Ελλάδα βγαίνει ξανά στις αγορές" – Τι είπε ο Χαρδούβελης

www.star.gr – ‎πριν από 16 λεπτά‎
​«Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για δεύτερη φορά μέσα στη μνημονιακή περίοδο». Αυτό επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Όπως αναλυτικά γράψαμε νωρίτερα …
 

Διαδοχικές συναντήσεις Σαμαρά με έλληνες και ξένους αξιωματούχους

SKAI – ‎πριν από 1 ώρα‎
Μπαράζ ση

Πηγή:www.capital.gr

Breaking News