Η στάση της Τουρκίας στην ΕΕ απέναντι στη ΚΔ

by | Jul 9, 2014 | Αναλύσεις

BREAKING News

γράφει ο Οδυσσέας Αγγελίδης,

Ύστερα από τη σθεναρή και επιβεβλημένη στάση της κ. Ελένης Θεοχάρους με την καίρια ερώτηση της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη προκλητική στάση της Τουρκίας και του ΥΠΕΞ της χώρας αυτής, που κτυπά τη πόρτα της ΕΕ, ότι δηλαδή η ΚΔ είναι εκλιπούσα, εδέησε και η Κυπριακή κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να προβούν σε παραστάσεις προς την ΕΕ.

 Αυτό όμως που μας προκαλεί εντύπωση είναι η στωικότητα με την οποία οι κυπριακές διαμαρτυρίες απευθύνονται προς τους αρμοδίους της Ένωσης προς τους οποίους δηλώνουμε πως σε προσεχή Συμβούλια για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα αναμένουμε να μας δίδονται οι Τουρκικές προτάσεις εκ των προτέρων για αξιολόγηση και μετά να δίνουμε την έγκριση μας για τη πραγματοποίηση του Συμβουλίου. Αυτό για μένα σημαίνει συνέχιση της απαράδεκτης στάσης μας να μην ανακόπτουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ύστερα από δέκα χρόνια κοροϊδίας από τη πλευρά της, χωρίς να αναγνωρίζει τη ΚΔ και να μην υπογράφει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Ακόμα και σήμερα (8/7/2014) ο πρέσβης της Προεδρεύουσας Ιταλίας υπέμνησε στην Τουρκία, πως αν επιθυμεί να καταστεί μέλος της Ένωσης θα πρέπει να αναγνωρίσει τη ΚΔ και να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της ΕΕ με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Εμείς όμως δίνουμε συνέχεια χρόνο στη Τουρκία να εδραιώνει τα τετελεσμένα στη Κύπρο, να μεταφέρει νερό από τη Τουρκία για να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των εποίκων και τη παρακαλούμε να επιστρέψει την Αμμόχωστο ως ένα ΜΟΕ μαζί με τα άλλα 14 που εισηγούμαστε.

Το έχω πεί πολλές φορές: Το Κυπριακό δεν λύεται με ΜΟΕ και πράσινα άλογα, αλλά με ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ πολιτική με κυριότερο όπλο το οριστικό πάγωμα της ενταξιακής της πορείας το συντομότερο. Η δήλωση του Νταβούτογλου περί εκλιπούσας ΚΔ ήταν πιστεύω αρκετά σοβαρός λόγος για να προχωρήσουμε σε αυτό το μέτρο. Αλλά αφού αυτό δεν έγινε τώρα η Τουρκία δεν θα αργήσει να μας δώσει την επόμενη ευκαιρία για να το πράξουμε. Φτάνει να πάρουμε την απόφαση.

 

Breaking News