Αρχ. Ιερώνυμος προς Πατρ.Αντιοχείας, κ. Ιωάννη: “Είμεθα Αδελφοί και Συνοδοιπόροι μέσα στον Χρόνο και στην Ιστορία”

by | Oct 24, 2014 | Θρησκείες

BREAKING News

Ομιλία Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη υποδοχή του Μαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου Ι’.

 Μακαριώτατε και Θειότατε Πατριάρχα της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε και πάσης Ανατολής

   Κύριε Ιωάννη,

Πεφιλημένε εν Χριστώ Αδελφέ της Ημετέρας Μετριότητος,

Η Αγιωτάτη Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος δια του Πρώτου τη τάξει και τη διακονία Επισκόπου Αυτής και Προέδρου της Ιεράς Συνόδου,

Σας υποδέχεται «δόξη και τιμή» εν τη ιστορική Έδρα της Ιεράς Συνόδου και τη Αιθούση της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και Σας απευθύνει εκ μέσης καρδίας το ΩΣ ΕΥ ΠΑΡΕΣΤΗΤΕ!

 Ως ευ παρέστητε, Μακαριώτατε Άγιε Αδελφέ μετά της Τιμίας Συνοδείας Υμών εξ εκλεκτών Αρχιερέων, Αρχιμανδριτών, Διακόνων, έτι δε και επιφανών λαϊκών, εν τω Συνοδικώ Μεγάρω της καθ’ Ημάς Εκκλησίας, ένθα αγαλλομένω ποδί επιθυμείτε να ευαγγελισθήτε την προσωπικήν αδελφικήν αγάπην, την άρρηκτο ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ελλάδος και τους ακαταλύτους δεσμούς φιλίας μεταξύ των πιστών λαών μας Συρίας, Λιβάνου και Ελλάδος.

           Γνωρίζουμε ότι έρχεσθε από τα ιστορικά και σεβάσμια για το Χριστιανισμό εδάφη της Μέσης Ανατολής, από μια περιοχή εμπόλεμη, εμπερίστατη και δυστυχώς πολλές φορές, αφιλόξενη για τους ίδιους της τους κατοίκους. Μαζί Σας και Ημείς ανησυχούμε για τις αυξανόμενες απειλές της ειρήνης και για τις συνθήκες ζωής των Χριστιανικών Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η διεθνής Κοινότητα αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμερες για την καθημερινή εξέλιξη των γεγονότων, ιδιαίτερα γιατί εμείς ως Εκκλησία της Ελλάδος διαμαρτυρηθήκαμε εν Συνόδω και εκφράσαμε ανησυχίες και διαφωνίες. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο των προσφύγων να επιστρέψουν στις προγονικές τους εστίες και να συνεχίσουν να ζουν εκεί με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Τα δίκαιά τους αυτά πρέπει να τα εγγυηθούν και να τα υποστηρίξουν τόσο η Διεθνής Κοινότης όσο και τα Κράτη, στα οποία ανήκουν ως πολίτες οι πρόσφυγες και διαβιούντες σε διάφορους διάσπαρτους καταυλισμούς.

           Αν η Συρία είναι εμπερίστατη και σε εμπόλεμη κατάσταση, πράγμα που μας θλίβει ιδιαιτέρως, δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε και την ανησυχία και το φιλάδελφο ενδιαφέρον μας για την αστάθεια και την πολιτική ένταση στο Λίβανο λόγω της μαζικής εγκατάστασης εκεί προσφύγων εκ Συρίας, αδιακρίτως θρησκείας και γλώσσας. Ο Λίβανος τυγχάνει να είναι η μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής, όπου ο Πρόεδρος της Χώρας είναι Χριστιανός και γενικότερα οι Χριστιανοί παίζουν ένα πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνία τους σε θεσμικό επίπεδο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος επαγρυπνεί πάνω στο ζωηρό ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για πολιτική σταθερότητα σ’ αυτή την ευαίσθητη περιοχή και ενώνει τις προσευχές της μαζί με εκείνες της Αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αντιοχείας, της εχούσης την κανονικήν δικαιοδοσίαν και μητρικήν μέριμναν του ποιμνίου της Χώρας αυτής. Η προσευχή είναι πρωταρχικό καθήκον της Εκκλησίας, η οποία συγχρόνως διακρίνεται για την χρήση του διαλόγου ως μέσον καταλλαγής μεταξύ λαών και θρησκειών και για τον σεβασμό της προς το διεθνές δίκαιο, απορρίπτοντας έτσι κάθε μορφή φονταμενταλισμού.

Είναι αδύνατο να αποδεχθούμε και την σκέψη ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει Μέση Ανατολή χωρίς Χριστιανούς, την στιγμή που αποδεδειγμένα και αναμφισβήτητα αυτοί αποτελούν παράγοντες ειρήνης, συμφιλίωσης και ανάπτυξης. Γι’ αυτό και από τήν θέση αυτή ας μας επιτραπεί να υψώσουμε την αδύναμη αλλά σταθερή φωνή μας για τα απαράγραπτα δίκαια των Χριστιανών Αδελφών μας της Μέσης Ανατολής και να παρακαλέσουμε πρωτίστως για την άμεση απελεύθερωση των απαχθέντων Αδελφών μας Επισκόπων, των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Μακαριώτατε Άγιε Αντιοχείας,

η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι Σας, η οικογένειά Σας, η απαντοχή Σας!

Είμαστε στη διάθεση Σας για κάθε συνεργασία εκκλησιαστική, πολιτιστική, ανθρωπιστική.

Οι Οργανισμοί και οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Αποστολικής Διακονίας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι έτοιμες να Σας προστρέξουν και να Σας βοηθήσουν εν παντί καιρώ. Είμεθα Αδελφοί και Συνοδοιπόροι μέσα στον Χρόνο και στην Ιστορία.

Σας είμεθα ευγνώμονες για την εξόχως τιμητική Σας Ειρηνική επίσκεψη Σας εδώ και όντες γνώστες του σημαντικού Πρωθιεραρχικού Διορθοδόξου και Διαχριστιανικού Σας έργου, έχουμε την τιμή και την χαρά ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να Σας προσφέρουμε την υψίστη τιμητική διάκριση Αυτής!

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝ ΤΩ ΑΜΠΕΛΩΝΙ
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΑ ΕΤΗ ΥΜΩΝ,
ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΑΔΕΛΦΕ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΕ ΗΜΩΝ
ΚΥΡΙΕ ΙΩΑΝΝΗ!
 

Breaking News