Εκκίνηση. Έλληνες Δημοκράτες: Μια νέα προσπάθεια

by | Dec 15, 2014 | Απόψεις

BREAKING News

"Δεν είναι κίνηση, πολύ περισσότερο κόμμα, δεν αποτελεί ψηφίδα της σημερινής πολιτικής δυστυχίας, αλλά πρόταση διεξόδου από αυτήν".

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1.    Ευχαριστίες: 
–    σε εσάς τους δημοσιογράφους για την ανταπόκριση
–    στους παλιούς συντρόφους από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ (πρώτο καταστατικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ) 
–    στους φίλους από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΕΔΕΤ) που πάντα στήριζε και στηρίζει τις εκδηλώσεις μας
–    στα μέλη από άλλους χώρους που είναι σήμερα εδώ
–    πριν απ όλα όμως χαιρετισμούς αλληλεγγύης στους συμπατριώτες μας που ζουν την καθημερινή τους δυσκολία, τους νέους ανθρώπους που ζουν τη δική τους αγωνία για το αύριο, τους δημοκράτες που αισθάνονται ότι απειλούνται χωρίς δυνατή δική τους απάντηση. Σε όσους συναντάμε κάθε μέρα και μας ζητούν, επί τέλους, να κάνουμε κάτι!  
2.    Γι αυτούς όλους, δημιουργήσαμε πριν 9 μήνες, στις 8 Μαρτίου την ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Από τη πρώτη μέρα, στη παρουσίασή μας είπαμε τι θέλουμε: να συνταχθεί ο χώρος μας ώστε να αποκτήσει, τελικά, αξιόπιστη κομματική έκφραση με κεντρική θέση στα πολιτικά μας πράγματα. Και αυτά, ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να σταθούμε στα πόδια μας, εμείς και η πατρίδα μας.  Σ’ αυτό το διάβημα δηλώσαμε και δηλώνουμε εθελοντές και συμμέτοχοι.
3.    Αυτός ο πολύ μεγάλος χώρος (πάνω από τους μισούς έλληνες τον έχουν υποστηρίξει σε διάφορες φάσεις μέχρι και τις κάλπες)  σήμερα ζει τον κατακερματισμό (που βρίσκονται σήμερα όλοι αυτοί – απάντηση). Από τη πρώτη μέρα λοιπόν περιγράψαμε το κοινό μας τόπο και τα όρια του, πολιτισμικά και πολιτικά, ώστε να υπερβούμε μικρές αντιθέσεις και να ενωθούμε ξανά.  Σ αυτό το εγχείρημα δηλώσαμε και δηλώνουμε εθελοντές και συμμέτοχοι. 

4.    Και επειδή στο μεγάλο χώρο δεν ταιριάζει να ζητάει επιβράβευση για όσα έχει προσφέρει, αλλά να διεκδικεί εντολή για να  αναμετρηθεί με τη σημερινή κατάσταση, οφείλει να ετοιμάσει και να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο με συγκεκριμένες λύσεις σε λαϊκά προβλήματα, ιεραρχημένα ανάλογα με τη σημασία τους. Σ' αυτή τη προσπάθεια δηλώσαμε και δηλώνουμε εθελοντές και συμμέτοχοι. 

5.    Έχουμε από καιρό ετοιμάσει την εισήγησή μας για το σχέδιο αυτό και, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα τη καταθέσουμε  στο δημόσιο διάλογο. Ο σκοπός μας ήταν και είναι να διαμορφωθεί το δικό μας σχέδιο σε πρόταση ικανή να ενώσει και να διεκδικήσει την έγκριση της σε εθνικές εκλογές. Μέσα από μια ανοιχτή συνδιάσκεψη, με την ΕΚΚΙΝΗΣΗ σε ρόλο ανοιχτής οργανωτικής επιτροπής της. 

6.    Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ λοιπόν είναι διάβημα, εγχείρημα και προσπάθεια. Δεν είναι κίνηση, πολύ περισσότερο κόμμα, δεν αποτελεί ψηφίδα της σημερινής πολιτικής δυστυχίας, αλλά πρόταση διεξόδου από αυτήν. Αυτό δεν σημαίνει αποχή από τις εξελίξεις, αλλά από τις αρνητικές τους όψεις. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα  ξεκαθαρίσει η δυνατότητα να ενωθεί ο χώρος και να συμπράξει εκλογικά. Θεωρούμε ότι αυτό είναι εφικτό, ακόμα και αν γίνουν εκλογές σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. Και θα υπάρξουν, δίχως άλλο, οι αντίστοιχες πολιτικές πιστώσεις σε όσους συμβάλλουν και χρεώσεις σε όσους βάζουν άλλες, δικές τους προτεραιότητες. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι, σε κάθε περίπτωση, το δράμα που ζήσαμε και στις ευρωεκλογές – να μην έχουμε τι να ψηφίσουμε – μπαίνει στη τελευταία του πράξη. 
————————————————————————–

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

–    Ποιος είναι πίσω από την ΕΚΚΙΝΗΣΗ;
Κανένας! Δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί απλούστατα, όποιος έχει επιλέξει το ρόλο αυτό είναι αλλού και μακριά από τη προσπάθειά μας. Είναι η ώρα να στηριχτούμε σε όσους πάμε μπροστά, όχι μόνο επειδή μας αρέσει περισσότερο, όχι μόνο επειδή είναι πιο δημοκρατικό, αλλά και επειδή οι γκρίζοι δεν τα κατάφεραν. Τους αφήνουμε στη θέση που διάλεξαν οι ίδιοι: πίσω!

–    Με ποιους έχει συνομιλήσει η ΕΚΚΙΝΗΣΗ;
Με όλους. Στην πραγματικότητα, ολοκληρώσαμε ένα πρώτο κύκλο επαφών με σκοπό να αμβλύνουμε αρνητικά χαρακτηριστικά και διαιρέσεις της κακής περιόδου που τελειώνει. Στη δεύτερη φάση συζητήσεων που ξεκινάει τα διλήμματα είναι πολύ καθαρά: ξέρουμε ότι το χθες είναι πίσω μας ή όχι ; έχουμε συνείδηση κοινής μοίρας ή όχι; θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα ή ψάχνουμε να επιβιώσουμε στο κακό σήμερα; μπορούμε δικό μας σχέδιο ή όχι; Αυτά είναι τα θέματα μας και όχι άλλα. Είμαστε σε καλό δρόμο.

–    Θα κατέβετε στις εκλογές;
Δώσαμε εδώ τους όρους. Προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να κατέβουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε ήδη το δικό μας σχέδιο, πολύ καλύτερο από αυτά που παρουσιάζονται ως σχέδια (αν είναι πράγματι σχέδια και όχι μέτρα χωρίς αρχή, μέση και τέλος). Και στηριζόμαστε, στη διαπιστωμένη διάθεση της νέας γενιάς να ζήσει καλύτερα, να προσπαθήσει γι αυτό και να μην επιτρέψει να συνεχίσει να πληρώνει αυτή το μάρμαρο για όσα της έχουν φορτώσει οι προηγούμενοι. Το δικό μας σχέδιο ξεκινάει από τα πως θα βρίσκουν δουλειά, συνεχίζεται με το πως οι εισφορές τους στη κοινωνική ασφάλιση δε θα γίνονται λεία άλλων και περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, μεγάλες αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση,   στην απονομή της Δικαιοσύνης και στη φορολόγηση που θα βελτιώσουν καθοριστικά τις συνθήκες της ζωής όλων μας.
 
–    Αν κατέβει το ΠΑΣΟΚ θα κατέβετε κι εσείς;
Ευχαριστώ για την ερώτηση. Πρώτον επειδή η προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στο λαό και στο τόπο είναι μεγάλη κι ας το ξεχνούν αυτό μερικά στελέχη του. Και μετά διαμαρτύρονται  που το ξεχνάει και ο κόσμος. Και δεύτερον, επειδή εκλέγομαι μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 1ο Συνέδριο διαρκώς και το συναισθηματικό δέσιμο μαζί του είναι αναπόφευκτο. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε τη μη αυτόνομη κάθοδο του στις ευρωεκλογές και τη συμμετοχή του στην ΕΛΙΑ. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους. Και για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές έχει προκρίνει τη μη αυτόνομη κάθοδο και την εμφάνιση του ως Δημοκρατική Παράταξη. Οι ενδείξεις και για αυτή τη κίνηση δεν είναι θετικές. Δε βλέπω για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν θα αξιοποιούσε την ευκαιρία που παρουσιάζεται με την ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Πολύ περισσότερο εφ όσον δεν είναι επιβαρυμένη με τα αίτια προηγούμενων αποτυχιών. Αλλά αυτό θα κριθεί τις επόμενες μέρες.

–    Με τα μνημόνια πως και πότε τελειώνουμε;
Άλλοι δημιούργησαν κρίση και οδήγησαν στα μνημόνια  και άλλοι κληθήκαμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Λίγοι  είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως από τη δεκαετία του 2000 για το κακό που πλησίαζε. Με προσωπικό κόστος. Σήμερα, με τα καμώματα των παλιών κομμάτων κινδυνεύουμε να χάσουμε το δικαίωμα στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους μας. Η έξοδος δεν σχεδιάστηκε όπως θα έπρεπε. Πολύ περισσότερο δεν σχεδίασαν πώς να μη δεν φύγουν εκτός Ελλάδος, ακόμα περισσότεροι άξιοι συμπατριώτες. Δεν σχεδίασαν πως να πετύχουμε αποκατάσταση, ανασυγκρότηση και αλλαγή πορείας. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τα δεδομένα, να αποκτήσουμε ξανά θετικές επιλογές. Αυτό κάνουμε με την ΕΚΚΙΝΗΣΗ!

Breaking News