Barack Obama: Είμαστε δίπλα στους Έλληνες. Στηρίζουμε την Ελλάδα.

by | Apr 15, 2015 | Οικονομία

BREAKING News

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ

Την ηθική -για ακόμα μια φορά- υποστήριξη του προς τον Ελληνικό Λαό αναμένεται να εκφράσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama επ ευκαιρία της εκδήλωσης για την ελληνική εθνεγερσία του 1821 στην καθιερωμένη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Οίκο ενώπιον του Έλληνα Υπ. Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, του Αρχ. Αμερικής κ. Δημητρίου και περίπου 100 ατόμων που προσκαλούνται ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ κάθε χρόνο. 

Ο B. Obama αφού εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ελληνικό Πολιτισμό και εξάρει-όπως κάθε αμερικανός πρόεδρος εδώ και 20 έτη- τις αξίες της Δημοκρατίας της Ελευθερίας και τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, θα αναφερθεί στην σημερινή δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για την οποία θα πει πως παραμένει μια αξιόμαχος σύμμαχος χώρα μέλος του ΝΑΤΟ -αυτό θα τονιστεί όλως ιδιαιτέρως λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Μόσχα- και θα επαναλάβει για ακόμα μια φορά την άποψη του, με σαφές μήνυμα προς την Γερμανίδα Καγκελάριο, για την χαλάρωση της σφιχτής οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αμερικανός πρόεδρος σε αυτό ειδικά το σημείο θα κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα και την υφιστάμενη κατάσταση εντός της ευρωζώνης παροτρύνοντας την ευρωπαϊκή ηγεσία να στηρίξει τον σκληρά δοκιμαζόμενο, από τα μέτρα της λιτότητας Ελληνικό Λαό. 

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 ημέρες  ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης θα βρεθεί στην Washington στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, αλλά και στον Λευκό Οίκο για την εθυμοτυπική εκδήλωση για τον εορτασμό της ελληνικής εθνικής  ανεξαρτησίας (από την Οθωμανική αυτοκρατορία με την επανάσταση του 1821), ενώ θα έχει σειρά επαφών και συναντήσεων με:

-τον αμερικανό υπουργό των οικονομικών Jack Lew,

-τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi,

-τον υπουργό οικονομικών της Ιταλίας Pandoan, καθώς και συναντήσεις με αξιωματούχους στο ΔΝΤ.

Το ταξίδι του έλληνα υπουργού Οικονομικών στις ΗΠΑ επιδίωκει να κρατήσει ζωντανή την παροχή στήριξης (σε επίπεδο ρητορικής φυσικά…δεν υφίσταται κανενός άλλου είδους στήριξη) από την αμερικανική ηγεσία. Την Πέμπτη  16 Απριλίου (στις 16:30 τ.ω) το απόγευμα, Γ. Βαρουφάκης θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής εκδήλωσης που γίνεται κάθε χρόνο στον Λευκό Οίκο με αφορμή την ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Εκεί, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσία του Αρχ. Αμερικής κ. Δημητρίου και επιλεγμένης λίστας προσκεκλημένων από την Ιερά Αρχ. Αμερικής και προσωπικά από τον  ισχυρό κληρικό -του Οικουμενικού Πατριαρχείου- Father Alex Karloutso, θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει -έστω στα όρθια και για ελάχιστα λεπτά- τον πρόεδρο Ομπάμα. Ενδεχομένως περισσότερα να πει με τον αντιπρόεδρο Joe Biden, στην  δεξίωση που προηγείται πάντα πριν την  συγκεκριμένη εκδήλωση.

Δυο ώρες νωρίτερα(στις 14:45 τ.ω), ο Γ. Βαρουφάκης θα συμμετέχει σε συζήτηση στο ινστιτούτο Brookings για την ελληνική οικονομία, τα όσα αντιμετωπίζει, τις προοπτικές για μεταρρυθμίσεις, καθώς και τις λεπτομέρειες για την όποια στρατηγική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, των ευρωπαίων εταίρων της και το ΔΝΤ.  Ο Γιάνης Βαρουφάκης επ ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης θα επιχειρήσει για ακόμα μια φορά να εξηγήσει τις θέσεις τις Ελλάδος για το χρέος, την αποπληρωμή του αλλά και την απομείωση του καθώς επίσης και την διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου (2015). 

Μετά τα όσα εισαγωγικά θα πει ο κ. Βαρουφάκης, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Κεμάλ Ντερβίς και τον Ντέιβιντ Βέσσελ του ινστιτούτου Brookings, ενώ η ωριαία συζήτηση θα κλείσει με ερωτήσεις από το κοινό.

Στο Brookings θα βρίσκεται και ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών για τη  συζήτηση “Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)“. Δηλ. σε διαφορετικό πάνελ΄επομένως δεν είναι βέβαιο αν θα υπάρξει συνάντηση των δυο ανδρών όπως κατά κόρρον γράφεται εσφαλμενως… Αν και δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του  Έλληνα  υπουργού Οικονομικών , ενδεχομένως  όμως να συναντηθεί στο μισάωρο που μεσολαβεί από την λήξη της προγραμματισμένης συζήτησης του Β. Σόιμπλε μέχρι και την έναρξη της συζήτησης στην οποία θα συμμετέχει ο κ. Βαρουφάκης. Επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μια συνάντηση έτυπη προκειμένου να σπάσει ο πάγος που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δυο ανδρών μετά τις συνεχείς  απρόκλητες επιθέσεις του Γερμανού Υπ.  Εθνικής Οικονομίας.  Αν υπάρξει πράγματι συνάντηση, όπως λέγεται και γράφεται, σίγουρα θα είναι δύσκολη λόγω της ψυχρότητας που επικρατεί ανάμεσα στους δύο υπουργούς μετά τις αντιπαραθέσεις που είχαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ο στόχος αυτής της συνάντησης θα είναι να καλλιεργηθεί ένα θετικότερο κλίμα. 

Την Παρασκευή 17 Απριλίου ο υπουργός θα συναντήσει τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Τζάκ Λιού ο οποίος είχε εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της Ελλάδας πιέζοντας εδώ και δύο μήνες να βρεθεί σύντομα βιώσιμη λύση για το ελληνικό θέμα, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ακόμα μια δύσκολη συνάντηση, αυτή με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η τρίτη συνάντηση της Παρασκευής θα είναι με τον Ιταλό Ομόλογό Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια κάνουν από σήμερα επανεκκίνηση των επαφών με τα ελληνικά υπουργεία και ειδικά με τον υπουργείο οικονομικών που θα παίξει για άλλη μια φορά το ρόλο του συντονιστή της όλης διαπραγμάτευσης.

Η Εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εαρινή σύνοδο του Ταμείου ο έλληνας υπουργός θα επιχειρήσει να βελτιώσει το κλίμα μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ. Κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλή οικονομολόγου του Ταμείου κ. Ολιβιέ Μπλανσάρ σε συνέντευξη τύπου ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές μπορεί να εξελιχθούν άσχημα και για αυτό το Ταμείο προετοιμάζεται ακόμα και για το ενδεχόμενο Grexit το οποίο όπως είπε μπορεί να είναι ακριβό σε ό,τι αφορά στο κόστος αλλά είναι πλέον διαχειρίσιμο. Οι δηλώσεις του Ο. Μπλανσάρ, έρχονται μια μέρα μετά την ενημέρωση που έκανε ο επικεφαλής του Ταμείου για τα Ευρωπαϊκά θέματα (και πρώην  επικεφαλής της τρόικας για το ΔΝΤ) Πωλ Τόμσεν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, όπου  δεν έκρυψε την ανησυχία του για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και το γεγονός ότι το Ταμείο δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνει τις προβλέψεις του. Διευκρινίζεται ότι ο κύριος Π. Τόμσεν έχει εισηγηθεί στο Δ.Σ του Ταμείου την επί τόπου αξιολόγηση της Ελλάδος κάτι που διαφωνεί η Αθήνα . Το σημείο αυτό, για το που; πως και πότε θα γίνει η αξιολόγηση του ΔΝΤ θα είναι ένα από τα καυτά σημεία μεταξύ των συζηρτήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Πληροφορίες του GreekAmericanNewsAgency από κυβερνητικούς κύκλους αναφέρουν ότι η φόρμουλα συνεργασίας με το ΔΝΤ έχει ήδη βρεθεί και αυτή θα είναι και το βασικό αντικειμένο συζήτησης. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτό, το κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος  που μεσολαβεί -θα χρειασθούν τουλάχιστον δυο με τρεις εβδομάδες  για την σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης, επομένως συζήτηση περί απευλευθερώσης κονδυλίων της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ μάλλον πάει πολύ πίσω. 

American Enterprise Institute

Την Παρασκευή και λίγο πριν ο κ. Βαρουφάκης ξεκινήσει τις δύσκολες συναντήσεις του, το American Enterprise Institute έχει προγραμματίσει συζήτηση με θέμα “Αν η Ελλάδα αποτελεί απειλή για το ευρώ“. Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι Anne Krueger, από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Ashoka Mody, από το Princeton, ο Aθανάσιος Ορφανίδης από το ΜΙΤ και ο Πλούταρχος Σακελλάρης, από το Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ την συζήτηση θα συντονίζει ο Desmond Lachman, από το AEI, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και δριμύς επικριτής του του ελληνικού προγράμματος. Έχει αναφερθεί πολλάκις ότι το πρόγραμμα αποτελεί αποτυχία και καταστροφή για την Ελλάδα και ότι η σωτηρία της χώρας είναι εκτός ευρώ. 

Το επίσημο πρόγραμμα του Γ. Βαρουφάκη. 

Το επίσημο πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον περιλαμβάνει:

Την Πέμπτη 16/04/2015:

-Στις 16.15 μ.μ (τοπική ώρα) θα παραστεί  στη δεξίωση στο Λευκό Οίκο   για  τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και  κατ΄ ιδίαν συνάντηση** με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Barack Obama.

-Νωρίτερα, στις 14.30 μ.μ, θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο:  «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας κ. Kemal DerviΊ και τον κ. David Wessel, στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό. (Την ίδια μέρα στο Ινστιτούτο Brookings θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schδuble).

Την Παρασκευή 17/04/2015:

-Στις  10 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  κ. Mario Draghi.

-Στις 16.30 το απόγευμα  θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Jack Lew.
Και αμέσως μετά, στις 18.00, με  τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας κ. Pier Carlo Pandoan.

Το Σάββατο 18/04/2015, μετά τη λήξη της Συνόδου ο υπουργός θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει δεχθεί δεκάδες προσκλήσεις για συνέντευξη από τα αμερικανικά ΜΜΕ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί.  

Breaking News