Στο Νταχάου η Άνγκελα Μέρκελ

by | May 3, 2015 | Κόσμος

BREAKING News

Στο κολαστήριο του Νταχάου βρέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκεί. Από το Νταχάου, η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Ακροδεξιάς, τόσο στη Γερμανία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε τους ανθρώπους που διώχθηκαν και βασανίστηκαν, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, πίστευαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά από την αντίληψη του εθνικοσοσιαλισμού» σημείωσε η κ. Μέρκελ προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, όταν συναγωγές χρειάζονται μαζική αστυνομική προστασία ή όταν ραβίνοι δέχονται επίθεση στην καρδιά της Γερμανίας».

Η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας έκρηξης αντισημιτισμού στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενώ τόνισε ότι όλοι οι πολίτες καλούνται να καταστήσουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η εβραϊκή ζωή είναι μέρος της γερμανικής κουλτούρας. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους επιζώντες για την παρουσία τους και για το γεγονός ότι μοιράζονται τις προσωπικές τους ιστορίες και το προσωπικό τους μαρτύριο με τον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι μεγάλη τύχη που άνθρωποι όπως εσείς είναι διατεθειμένοι να μας διηγηθούν την ιστορία τους. Με τον τρόπο αυτό η ατέλειωτη οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού αποκτά πρόσωπο. Όχι δεν ξεχνάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο Νταχάου, που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο, οι ναζιστές κατασκεύασαν το πρώτο μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Περισσότεροι από 40.000 κρατούμενοι δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τις ασθένειες και την πείνα. Το Νταχάου λειτούργησε μέχρι το τέλος του πολέμου το 1945. Απελευθερώθηκε στις 29 Απριλίου του 1945 από τον αμερικανικό στρατό. Σήμερα υπάρχουν 260 επιζώντες του κολαστηρίου.

Πηγή: Ημερησία 

Breaking News