Μαξίμου: Ξεκινά η συγγραφή της συμφωνίας

by | May 27, 2015 | Πολιτική

BREAKING News

Στη συνεδρίαση του Brussels Group-Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα 

Με ένα non-paper η κυβέρνηση δίνει το πλαίσιο της συμφωνία που επεξεργάζεται με τους δανειστές, με τέσσερα βασικά σημεία: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια, μη υφεσιακά μέτρα και με αναδιανεμητικό προσανατολισμό, χωρίς περικοπές σε μισθούς/συντάξεις, μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα, αποκλείοντας το σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα και μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement], με τον έλληνα πρωθυπουργό να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.

Αναφορικά με τις καταθέσεις και την τραπεζική λειτουργία, τονίζεται ότι είναι και τα δύο διασφαλισμένα, ενώ γίνεται σαφές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς, όπως αναφέρεται, “το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων”, σημειώνοντας οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ότι “Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση”.

Πιο αναλυτικά το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.

β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.

γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.

δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

 

Επίσης σημειώνεται ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, με στόχο να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, “δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση για περικοπή συντάξεων. 

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς, επιρρίπτοντας εύθυνες για την καθυστέρηση στο ΔΝΤ. Σύμφωνα τα όσα υποστηρίζουν οι κυβερνητικές πηγές, “Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι “θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά”“. Τέλος τονίζεται ότι “Η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, δείχνοντας εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα”.

 

Breaking News