Οριστικοποιήθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

by | Jun 10, 2015 | Πολιτική

BREAKING News

Για τις 10 απόψε το βράδυ

Σε θρίλερ εξελισσόταν μέχρι πριν λίγο η υπόθεση της συνάντησης του ‘Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, οπότε και οριστικοποιήθηκε για τις 10 απόψε το βράδυ. Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ και αναμένεται να έχει εκ νέου συνάντηση αύριο. 

Νωρίτερα, η τριμερής συνάντηση βρισκόταν στον αέρα, με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να αφήνουν ωστόσο ανοιχτό ενδεχόμενο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες -το μεσημέρι ξεκίνησε τις εργασίες της δήλωσε ότι «Φυσικά θα συναντηθώ με τον Αλέξη Τσίπρα, αν ο ελληνας πρωθυπουργός θα το ήθελε», επισημαίνοντας «Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», ότα ρωτήθηκε για την προοπτική μιας σημαντικής εξέλιξης. Η κα Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ σημείωσε ότι «το μήνυμα στην Αθήνα θα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, άφησε και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνάντησης μεταξύ των τριών (Τσίπρα, Μέρκελ και του ιδίου) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο Γάλλος Πρόεδρος, κατά την άφιξή του, για τη σύνοδο κορυφήςανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κυρία Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», ζητώντας «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει «να σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την ευρωζώνη».

Το θρίλερ της συνάντησης

Μετά τις χθεσινές αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η τριμερής, νέα φημολογία έρχεται στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση, σύμφωνα με την οποία τέτοιο ραντεβού δεν έχει προγραμματιστεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη μεταξύ του κ. Τσίπρα, του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου μετέδωσε νωρίτερα το Reuters επικαλούμενο γαλλο αξιωματούχο.

«Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση σε αυτό το στάδιο – θα δούμε τι θα γίνει, όταν φθάσουμε εκεί» δήλωσε ο γάλλος αξιωματούχος το οποίο επιβεβαίωσε και η Γραμματεία της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα γίνει συνάντηση, δήλωσε από την πλευρά της και η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, ενώ σε ερώτηση αν η γερμανική πλευρά θέτει όρους για να γίνει αυτή η τριμερής απάντησε αρνητικά.

Μια συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η Γερμανίδα καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς.

Απαντώτας στις δηλώσεις τηε εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ προσθέτοντας: «Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ».

Οσον αφορά τις ελληνικές προτάσεις η εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι αυτές συζητούνται στις Βρυξέλλες και εμείς δεν θα τις σχολιάσουμε.

Παράλληλα, απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι υπάρχει μεταξύ τους στενή συνεργασία και εμπιστοσύνη.

Σε δηλώσεις προχώρησε σήμερα και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Θεωρητική η παράταση του ελληνικού προγράμματος χρηματοδότησης είναι πιθανή, αλλά είναι αδόκιμη η όποια συζήτηση για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε την Τετάρτη.

«Ναι, βέβαια. Θεωρητικά είναι πιθανή. Έχουμε ήδη παρατείνει το πρόγραμμα αυτό δύο φορές, τον Δεκέμβριο και πρόσφατα μέχρι τις 30 Ιουνίου”, δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

«Αλλά το ζήτημα αυτό δεν είναι καθόλου στην ατζέντα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η επιτυχής ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το τέλος του μήνα.

Κομισιόν: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδαςare

 

«H μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, χθες από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές “είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες”, ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα” και ότι γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προϋποθέσεις γι’ αυτή τη συνάντηση ήταν σαφείς και το μόνο που βεβαίωσε ήταν τη συμμετοχή του Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο.

Μαξίμου: Ουδέποτε μας ενημέρωσε ο Μοσκοβισί

Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι “η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διευκρινίσει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για τις προτάσεις από τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Για πρώτη φορά σήμερα, στην ενημέρωση της Κομισιόν, υπήρξε επίσημη τοποθέτηση πάνω στις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης”.

Οι ίδιες πηγές είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες.

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα με συγκεκριμένες, εναλλακτικές επεξεργασίες για το δημοσιονομικό κενό και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους”, αναφέρουν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.

“Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Δευτέρα αργά το βράδυ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο/απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία”, σημείωναν το πρωί της Τετάρτης.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι Μέρκελ και Ολαντ ακύρωσαν το ραντεβού με Τσίπρα, υποστηρίζουν πως αυτές προέκυψαν αμέσως μετά το non paper που εξέδωσε το πρωί το Μαξίμου.

Επισημαίνουν ότι οι διαρροές περί άρνησης της καγκελαρίου και του γάλλου προέδρου να δουν τον πρωθυπουργό ήρθαν όταν η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δεν υπάρχει ούτε απάντηση, ούτε σχόλιο από την πλευρά των θεσμών στις δύο νέες προτάσεις που τους κατέθεσε η Αθήνα. 

Συνάντηση Τσίπρα-Τούσκ

Ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας -εταίρων, αναλύοντας τα αγκάθια που παραμένουν έως σήμερα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση.

Μέρκελ: Αν ο Τσίπρας θέλει να μιλήσει με εμένα και τον Ολάντ, θα

Breaking News