Λόκερμπι: 27 χρόνια από την έκρηξη του αεροπλάνου – νέα στοιχεία για τρομοκράτες

by | Oct 16, 2015 | Κόσμος

BREAKING News

Δύο νέοι πιθανοί ύποπτοι για την υπόθεση «Λόκερμπι» 27 χρόνια μετάΔύο ακόμη πιθανούς υπόπτους για συμμετοχή στην έκρηξη του αεροπλάνου στο Λόκερμπι της Σκωτίας, η οποία πριν από 27 χρόνια στοίχισε τη ζωή σε 270 ανθρώπους, υποστηρίζουν ότι έχουν εντοπίσει σκωτζέζοι και αμερικανοί ερευνητές. Πρόκειται για δύο Λίβυους, οι οποίοι βρίσκονται αμφότεροι σε φυλακές της χώρας. 

 

Τόσο οι Αρχές της Σκωτίας όσο και οι Αρχές των ΗΠΑ έχουν ενημερώσει τη Λιβύη ότι επιθυμούν να στείλουν ερευνητές στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο, σύμφωνα με το γραφείο του ανώτατου εισαγγελέα της Σκωτίας. 

Ο Μαρκ Ραϊμόντι, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Λορέτα Λιντς και ο ανώτατος εισαγγελέας της Σκωτίας Φρανκ Μαλχόλαντ συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν την έρευνα.

Η πτήση 103 της Pan Am ανατινάχτηκε από βόμβα πάνω από το Λόκερμπι στις 21 Δεκεμβρίου 1988, ενώ εκτελούσε την πτήση Λονδίνο – Νέα Υόρκη. Το 2001, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλ Μεγκράχι καταδικάστηκε σε ισόβια και παραμένει ο μοναδικός που έχει καταδικαστεί για τη βομβιστική ενέργεια. Ένας ακόμη Λίβυος, ο Λαμίν Φίμα, συγκατηγορούμενος στο ειδικό δικαστήριο της Ολλανδίας, είχε αθωωθεί.

Την είδηση χαιρέτισαν οι συγγενείς των θυμάτων. Αν στην πλειονότητά τους ελπίζουν ότι θα δοθεί επιτέλους άπλετο φως στην υπόθεση, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη. 

Το 2003, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι αποδέχθηκε την ευθύνη της χώρας του για την έκρηξη και έδωσε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά δεν ομολόγησε προσωπική ευθύνη για το γεγονός.

Ο Μεγκράχι, ο οποίος ισχυριζόταν έως το τέλος ότι ήταν αθώος, πέθανε στη Λιβύη το 2012. Είχε αφεθεί ελεύθερος τρία χρόνια πριν από τη Σκωτία για ανθρωπιστικούς λόγους, έπειτα από διάγνωση καρκίνου σε τελικό στάδιο. Η οικογένειά του και μερικοί συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στο έδαφος από την πτώση του αεροπλάνου πιστεύουν ότι ήταν αθώος. 

Ανώτεροι δικαστικοί της Σκωτίας ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάτι νεώτερο που να ακυρώνει την καταδίκη του Μεγκράχι.

Πηγή: Το Βήμα 

Breaking News