Αριθμός ρεκόρ προσφύγων τον Οκτώβριο στην Ευρώπη

by | Nov 2, 2015 | Επικαιρότητα

BREAKING News

Mηνιαίο ρεκόρ καταγράφηκε σύμφωνα με τον ΟΗΕ τον μήνα Οκτώβριο σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, καθώς 218.394 άνθρωποι έφτασαν στην Γηραιά Ηπειρο από τη θάλασσα. 

 

Πρόκειται για έναν αριθμό που δεν έχει προηγούμενο καθώς μέσα σε ένα μήνα έφτασαν στην Ευρώπη τόσοι πρόσφυγες όσοι συνολικά το 2014. Ο αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα ήταν 210.265 και στην Ιταλία 8.129, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Μόνο φέτος 3.440 έχουν πνιγεί ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση αναφέρει ότι περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ταξιδεύοντας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 744.175 έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σε ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος και η Σάμος.

Την Τετάρτη η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα

Την Τετάρτη το πρωί αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο 6 οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.

Στην τελετή που θα προηγηθεί της μετεγκατάστασης θα παραστούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8.30 το πρωί με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου, όπου ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού από συνεργάτες της υπηρεσίας και του ΔΟΜ, καθώς και για τη ζωή στο Λουξεμβούργο από εκπρόσωπο της χώρας.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για μετεγκατάσταση προσφύγων έχουν εκδηλώσει, επίσης, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Λιθουανία και η Φινλανδία.

Συνεχίζονται οι άφιξεις προσφύγων στις ελληνικές ακτές

Κι ενώ η θάλασσα σε όλη τη βόρεια και βορειοδυτική Λέσβο συνεχίζει να ξεβράζει πτώματα ναυαγών κάθε ηλικίας -από το μεγάλο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου, όπου οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 45, αλλά και άλλα πτώματα από ναυάγια που κανείς δεν έμαθε ποτέ- χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν παρά τους ισχυρούς ανέμους σε όλη τη βόρεια και ανατολική Λέσβο.

Ιδιαίτερα στην περιοχή, από τη Σκάλα της Συκαμνιάς και μέχρι την Εφταλού, τα πληρώματα των σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Frontex μαζί με εθελοντές από ξηράς και θαλάσσης, ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής με τα αλιευτικά τους σκάφη μαζί και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δρουν εκεί σώζουν συνεχώς ναυαγούς. Επίσης, ρυμουλκούν βάρκες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους ή κινδυνεύουν να ανατραπούν.

Χθες Κυριακή, στο νησί μέσα σε θύελλες, με ανέμους που ξεπερνούσαν τοπικά τα οκτώ μποφόρ, έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο Κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, 2.530 άτομα.

Η κήρυξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στα πλοία της ακτοπλοΐας βρήκε το λιμάνι της Μυτιλήνης με 6.360 μετανάστες και πρόσφυγες που περιμένουν τη λήξη της απεργίας για να αναχωρήσουν για Πειραιά ή Καβάλα. Στην πλειονότητά τους, μένουν σε σκηνές στο λιμάνι κάτω από πολύ κακές συνθήκες και ιδιαίτερα λόγω του κρύου που επικρατεί τα βράδια, στον καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ ή όσοι έχουν χρήματα σε επιχειρήσεις ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή και μέχρι την ώρα κήρυξης της απεργίας των πλοίων από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά ή την Καβάλα αναχώρησαν 5.331 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σκάφος με 200 μετανάστες στην Ρόδο

Eνα ακόμα σκάφος με 200 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην παραλία «Ζέφυρος» στην πόλη της Ρόδου, από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Στην περιοχή, έσπευσαν αμέσως λιμενικοί και αστυνομικοί καθώς και δεκάδες πολίτες του νησιού, οι οποίοι βοήθησαν στην αποβίβαση των προσφύγων, αρκετοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν προβλήματα.

Στους πρόσφυγες, προσφέρθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες και θα φιλοξενηθούν στον χώρο που έχει διαμορφωθεί κοντά στο λιμάνι από τον δήμο της Ρόδου.

Μάχη για τη σωτηρία προσφύγων στα ανοιχτά της Μυτιλήνης

Μάχη για τη σωτηρία 60 φυγάδων μεταναστών και προσφύγων έδωσαν σήμερα τα χαράματα ο καπετάνιος Στρατής Κάσσος και το πλήρωμα του αλιευτικού σκάφους «Ταξιάρχης».

Περίπου στις 5 τα χαράματα ειδοποιημένοι από το Λιμενικό Σώμα έσπευσαν ανοικτά της Παναγιούδας, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης και διέσωσαν 60 ανθρώπους αρκετά μωρά παιδιά και γυναίκες που κινδύνευαν αφού η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν είχε αρχίσει να βάζει νερά. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος σώζει από τα κύματα του Αιγαίου πρόσφυγες που κινδυνεύουν. Μάλιστα πρόσφατα στην προσπάθεια τους να διαδώσουν άλλη μεγάλη ομάδα ναυαγών που είχαν βρεθεί στην έρημη νησίδα «Παναγιά» στον όρμο του Μανταμάδου είχαν καταστρέψει τη ξύλινη λέμβο με την οποία επιχειρούσαν. Η λέμβος τους αυτή η τόσο χρήσιμη σε ένα αλιευτικό σκάφος αντικαταστάθηκε με την οικονομική συμβολή άλλων εθελοντών.

Πηγή: Καθημερινή 

Breaking News